Máme novú prezidentku. A čo “Svet”?

Máme novú prezidentku. A čo “Svet”?

Bratislava 2. apríla 2019 (HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Voľby sa skončili. Zuzana Čaputová je novou slovenskou prezidentkou. Tradičná slovenská slušnosť hovorí, že jej treba zablahoželať. Aj tí čo nešli voliť. Lebo počúvli výzvy neúspešných kandidátov, že je to jedno, že nie je výber.  Mnohí písali že neúčasťou pošlú správu “Svetu”, že sme vlasteneckí, že nezradíme Slovensko. Všimol si to “Svet”? Vôbec nie!! Ako obyčajne, “Svet” si iba všimol, kto vyhral a aké má názory a postoje

Na snímke Zuzana Čaputová

Vplyvný americký think tank časopis „Foreign Policy“ tesne pred druhým kolom volieb citoval katolíckeho kňaza Milana Bubáka ktorý mal vyhlásiť na spomienkovom zhromaždení pri príležitosti vraždy Jána Kuciaka  a Martiny Kušnírovej, že ich vražda mala podobný dopad na Slovensko ako útok 11. septembra 2001 na dvojičky v New Yorku.

Reklama

Následne spojili obvinenie Kočnera z ich vraždy s tvrdením že Kočner bol desiatky rokov priateľom s niekoľkými členmi Smeru. Kočner bol dokonca susedom bývalého premiéra Roberta Fica, ktorý podal demisiu po vražde, ale stále zostal predsedom Smeru.  Preto nie je náhodou, že pani Čaputová postavila svoju kampaň na hesle „Postavme sa zlu, spolu to dokážeme“ (Let´s face the evil together“). Tiež obratne využila, že pán Šefčovič mal podporu Smeru.

Čo sa týka jej názorov, Foreign Policy uviedol, že je neochvejnou liberálkou, ktorá podporuje, že zväzky osôb rovnakého pohlavia majú byť právne uznané ako aj adopcia deti takýmito pármi. Súčasne si dáva otázku: Môže Zuzana Čaputová zachrániť Slovensko? A odpovedá si, že politický nováčik (Čaputová) sa postavila za liberálne a demokratické hodnoty a sa snaží zastaviť šírenie pravicového populizmu v Strednej a Východnej Európe.

Reklama

Portál mediálnej skupiny „Politico“ uvádza, že politický nováčik a antikorupčná aktivistka Zuzana Čaputová sa stala prvou ženskou prezidentkou na vlne verejného rozhorčenia nad vraždou investigatívneho novinára a jeho snúbenice, ktorá viedla k demisii ministerského predsedu Roberta Fica a dodáva, že vyšetrovanie objavilo väzby medzi objednávateľom vraždy Mariánom Kočnerom a prominentnými politikmi a úradníkmi.

Čaputovej víťazstvo je dôvodom na oslavu proeurópskych a demokratických síl v Strednej a Východnej Európe a tiež v Bruseli. Jej víťazstvo je tiež úderom pre populistického a hlasného anti-imigrantského prezidenta Českej republiky, ktorý nahlas podporoval Šefčoviča.

Citujú jej výrok pre Politico, že jej hlavnou pozornosťou bude priniesť zmenu pre Slovensko a zabezpečiť aby Slovensko bolo spoľahlivým a predvídateľným partnerom Európskej únie. Čaputová tiež povedala, že jej víťazstvo by mohlo povzbudiť antikorupčných aktivistov a liberálov v celej Európe.

Naša nová prezidentka je nepopierateľne úspešným marketingovým produktom. Profesionálne urobená kampaň by mala byť poučením a učebnicovým príkladom pre všetkých, ktorí neuspeli.  Marketingová rozprávka o víťazstve dobra nad zlom, a nastolení spravodlivosti nielenže vychádzala zo slovenského rozprávkového sveta, ale hlavne ponúkla rozhádanému Slovensku, prahnúcemu po spravodlivosti a slušnosti, návod na riešenie ich frustrácie. Bola tiež pozitívne ladená, nie negatívne.

Ale na to, aby profesionálna marketingová kampaň bola úspešná, bolo treba aj vhodného kandidáta. Naša prezidentka takou kandidátkou bola. Mala prirodzenú charizmu, slušnosť, autentickosť, zbytočne sa nehádala a bojovala pokojne (bez úškrnov) za spravodlivosť. A úspešne zapôsobila aj na tých, ktorí nemajú liberálne názory.

Reklama

Zľahčovala svoje skutočné názory. Hovorila o európskych riešeniach a nie o tom že je za odovzdanie ďalších kompetencií Bruselu (kde napríklad európska Komisia alebo Parlament alebo Rada väčšinovým rozhodnutím nám môže nanútiť povinné migračné kvóty). Hovorila tiež o väčšej solidarite s migrantmi bez spomínania povinných kvót. Tiež spomínala že treba prijať dar od USA na vybudovanie slovenskej vojenskej infraštruktúry a vôbec sa nepýtala na čo konkrétne a na aké účely sa majú financie použiť. Nakoniec sa nezaujímala, či to bude vyžadovať prítomnosť cudzích vojakov na našom území  a za akých podmienok. V tomto prípade transparentnosť asi nie je až taká dôležitá ako v iných prípadoch.

Voľby sú za nami. Dopadli ako dopadli. Mnohí nešli voliť lebo „nemali koho“.  Lebo počúvli výzvy neúspešných kandidátov, že už nie je žiadny výber. Iní nešli voliť aby ukázali “Svetu“ akí sme skalní a nepoddajní Slováci. My si nenecháme zobrať suverenitu!! Všimol si to „Svet“? Zaregistroval „Svet“ rozhádaných chlapcov na pieskovisku?  Vôbec nie!! Ani tých čo protestovali svojou neúčasťou.

V reálnom svete totiž platí že niekto vyhráva a iný prehráva. „Svet“ si pamätá iba víťazov a maximálne to aké názory víťazi predstavujú. Nenaplnené ego a samoľúbosť tých čo prehrali málokoho zaujíma. Ako hovorí česká klasika: „Kdo umí, ten umí. A kdo neumí, ten čumí“.

Je to kruté a bolestivé?  Jednoznačne je. Ale teraz už nemá zmysel plakať nad rozliatym mliekom. Už sa rozlialo. Konzervatívne Slovensko si zvolilo síce asi slušnú ale veľmi liberálnu prezidentku. Porekadlo hovorí že múdry sa učí na chybách druhých. A hlupák sa nenaučí nikdy. Čiže poučme sa všetci na vlastných chybách a hlavne nebuďme večnými hlupákmi.

Dezider Štefunko

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali