Flašíková Beňová: Je dôležité, aby predseda BSK mal víziu

Flašíková Beňová: Je dôležité, aby predseda BSK mal víziu

Bratislava 5. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Flašíková Beňová by po svojom zvolení presadila bezplatnú dopravu počas víkendu,  lepšiu spoluprácu medzi strednými odbornými školami a najväčšími zamestnávateľmi v kraji

Bezplatnú dopravu počas víkendu, zdravotnícku starostlivosť zodpovedajúcu aktuálnej demografickej situácii v regióne, lepšiu spoluprácu medzi strednými odbornými školami a najväčšími zamestnávateľmi v kraji i výhodnejšie využitie interregových fondov v rámci cezhraničnej spolupráce. To všetko chce na poste predsedníčky Bratislavského samosprávneho kraja presadiť Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Ako uviedla v rozhovore pre TASR, pri realizácii svojich plánov sa chce oprieť aj o dobrú spoluprácu s vládou. Rozhovor s Monikou Flašíkovou Beňovou je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

Reklama

Hlavným sloganom vašej kampane je veta „Je čas dať Bratislavskému kraju európsku úroveň“. Znamená to, že chcete využiť aj svojej kontakty ako europoslankyňa a umožniť BSK väčšiu možnosť čerpať eurofondy?

Na snímke poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Monika Flašíková-Beňová

Som presvedčená, že práve BSK má najväčší potenciál priblížiť sa európskej úrovni služieb. A tiež som presvedčená, že práve teraz je čas na to, aby z eurofondov končene začal poriadne čerpať aj Bratislavský kraj. Potrebujeme tu obrovské investície, najmä v oblasti dopravy. Pre mňa je práve táto oblasť prioritou. Podotýkam, že pod tou prioritou myslím zlepšenie elementárnych vecí, nie nadstavbu, ako sú napríklad cyklotrasy.

Reklama

Kde by sa teda podľa vás mali začať riešiť tie elementárne veci?

Chcem sa zasadiť o urýchlenie riešenia výstavby nultého obchvatu a R7-čky. Som rada, že po stretnutí s ministrom dopravy Jánom Počiatkom môžem skonštatovať, že sa veci okolo prípravy R7-čky začali konečne i hýbať. Mojou predstavou je tiež vybudovať podzemnú železničnú stanicu v blízkosti bratislavskej Filiálky, čo by bol reálne uskutočniteľný projekt, navyše spojený s výstavbou zelenej zóny. A samozrejme, je tu vízia bezplatnej víkendovej regionálnej dopravy. To je, podotýkam, nápad, ktorý môže uskutočniť ktokoľvek, kto zasadne na stoličku predsedu BSK. Je to reálny projekt, na ktorý sú v rozpočte peniaze. Ak do rozpočtu z dane z motorových vozidiel dostal BSK v minulom roku 33,4 milióna eur a na dopravu dal osem miliónov eur, navýšenie o milión dvestotisíc eur pri financovaní bezplatnej dopravy počas víkendu by nebol problém. Mám za sebou aj rokovanie so zástupcami Slovak Lines, ktorý zabezpečuje regionálnu dopravu. Na základe našich rozhovorov si myslím, že aj prepravca by urobil určité ústupky, takže čiastočne by sa na financovaní bezplatnej víkendovej dopravy podieľal úrad, čiastočne prepravca. Bezplatná regionálna doprava počas víkendu má v celom kontexte pre mňa dve roviny. Jednak by túto možnosť mali dostať obyvatelia kraja ako verejnú službu a takisto by to malo byť silným impulzom pre podporu domáceho cestovného ruchu.

V sociálnej oblasti spomínate zrušenie nezákonných poplatkov v zariadeniach sociálnych služieb, potrebu jasne vyčísliť oprávnené náklady na prevádzku a náklady na poskytovanie služieb klientovi, ale aj sociálny príspevok pre tých najodkázanejších. Neobávate sa, že ak jeden z týchto návrhov nenaplníte, budú proti vám seniori z DSS pred zastupiteľstvom BSK demonštrovať tak, ako to robili v prípade Pavla Freša?

Neobávam, pretože nič z toho, čo sľubujem, nie je nesplniteľné. Súčasná situácia si však žiada konkrétne riešenia. Sociálna politika v kraji je strašne zanedbaná, úrad by nemal prispievať len na zariadenia sociálnych služieb, ale aj na domácu opatrovateľskú a ošetrovateľskú službu, mali by sme viac spolupracovať so starostami na výstavbe a vzniku denných stacionárov. V každom prípade prvou vecou, ktorú by som na poste predsedníčky BSK urobila, je zrušenie poplatkov, ktoré prokuratúra označila za protizákonné, ak to pravda dovtedy neurobí súd. V prípade sociálnych príspevkov ich chceme zaviesť pre klientov, ktorých dôchodok nepresahuje 200 eur. Ku každému prípadu však budeme pristupovať individuálne, budeme napríklad skúmať, či mu jeho rodina nezobrala všetok hnuteľný alebo nehnuteľný majetok, ak by to tak bolo, budeme hľadať prostriedky, aby rodina svojho seniora musela podporovať.

Ako chcete riešiť oblasť zdravotníctva?

Reklama

V súvislosti s faktom, že sú všetky naše zdravotnícke zariadenia poprenajímané, chcem rokovať s nájomcami o tom, aby v týchto zariadeniach bola v oveľa väčšej miere poskytovaná verejná služba. Nie je možné, aby na našich poliklinikách bolo toľko estetických štúdií či centier zdravej výživy. Nemôže to byť najmä o biznise. Sieť lekárov by mala viac korešpondovať s aktuálnou demografickou situáciou v kraji. Prvý krok by teda bol, že sa stretnem s nájomcami v zdravotníckych zariadeniach a budem sa im snažiť vysvetliť, že chcem, aby tam poskytovali služby pre obyvateľov. Ak by sa mi nesnažili rozumieť, neobávam sa toho, že by som nenašla právne kroky, aby som polikliniky vrátila do správy BSK a prenajala ich za lepších podmienok. Osobitná situácia je v Malackách, kde nemocnica síce funguje dobre, no nesúhlasím, aby sa tam platili poplatky za vyšetrenie u lekára. Toto zruším a takisto budem zásadovo proti tomu, aby sa stali také prípady, ako práve v Malackách, kde súkromná spoločnosť vydiera VÚC, že ak nezaplatí, zruší istú časť služieb. Okrem toho som zástupcov Regionálnej lekárskej komory a tiež Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb vyzvala, aby pripravili zoznam ľudí, ktorí by mali byť v BSK na príslušných odboroch. Chcem, aby tam boli odborníci.

Keď sme spomenuli Malacky, hovoríte že jedna z vašich priorít v oblasti školstva sa týka opäť práve Malaciek.

Mojou predstavou v oblasti školstva je, aby bola oveľa lepšia spolupráca medzi strednými odbornými školami a najväčšími zamestnávateľmi kraja. Chcem sa s nimi dohodnúť a postaviť novú strednú odbornú školu. Priorita je vybudovať takúto školu v Malackách, kde v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja nie je ani jedna odborná škola. Chcela by som sa stretnúť s najväčšími zamestnávateľmi v okrese a spolu s nimi sa dohodnúť, aké by mala mať škola zameranie. Primátor Malaciek Jozef Ondrejka už našiel priestor pre túto školu. Ten patrí napoly ministerstvu zdravotníctva a ministerstvu obrany. Už som hovorila s oboma ministrami, boli by ochotní dať priestor k dispozícii BSK, na budúci rok by sme teda mohli otvoriť strednú odbornú školu.

Živnou pôdou na rozvoj kraja môžu byť cezhraničné projekty. Aké sú vízie v tejto oblasti?

Chcem zásadne zmeniť doterajšiu politiku v oblasti interregových projektov, z ktorých mali doteraz 80 percent Rakúšania a my sme dostali 20 percent. Myslím, že som dosť sebavedomá, aby som povedala “ale”, a presadila, aby to bolo teraz naopak, že je čas, aby si Bratislavský kraj odkrojil z koláča tú veľkú časť. Naším cieľom je, aby sa celkovo zmenila situácia a Rakúšania či Maďari začali prichádzať k nám, aby im kraj poskytoval práve dostatok služieb, služieb na európskej úrovni. V tejto oblasti musíte mať dobrý tím a myslím, že v Bratislave je veľa šikovných ľudí, ktorí dokážu vytvoriť zaujímavé projekty, mojou ambíciou je mať ich na úrade.

Reklama

V prípade, že by ste neboli zvolená do druhého kola, dali by ste nejaké odporúčanie voličom?

Táto otázka je do nedele predčasná.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali