Lov losa v Rusku, či žraloka v Atlantiku? Žiaden problém

Lov losa v Rusku, či žraloka v Atlantiku? Žiaden problém

Bratislava 20. júla 2019 (PR článok/Foto:AB-Centrum Safari)

 

O dobrodružných cestách sa rozprávame s lovcom a organizátorom lovov Miroslavom Jevočinom z Michaloviec

Miroslav Jevočin

Cesty za lovom, ktoré organizuje vaša agentúra sú medzi slovensko-českými poľovníkmi už roky známe. Je veľa takých, pre ktorých je lov v zahraničí splnením sna možno ešte z detských čias. Ale ešte viac je tých, ktorí sa chcú o exotických poľovačkách dozvedieť, aspoň prostredníctvom zaujímavého čítania, čo najviac.

Reklama

Poľovačky v zahraničí sprostredkúvame už niekoľko rokov. „Naše“ lokality, v ktorých vieme zabezpečiť poľovnícke zájazdy sú: Afrika, (Juhoafrická republika, Namíbia, Zimbabwe, Tanzánia), Európa (Maďarsko, Česko, Španielsko, široká ponuka v Rusku), Ázia (Rusko-ázijská časť od Uralu až po Kamčatku, Kazachstan, Kirgizsko) a potom sú tu ešte aj ďalšie zaujímavé, poľovnícky netradičné lokality ako napríklad Maurícius, alebo Anglicko.

V horách Ťianšanu sú kone vynikajúcimi pomocníkmi pri love

Odkedy pôsobí vaša agentúra, aké cesty s vami už absolvovali záujemcovia o lov v zahraničí?

Reklama

Naša cestovná agentúra vznikla v roku 1996, poľovačky sprostredkúvame približne od roku 2002. Poľovačky s nami už absolvovali stovky poľovníkov, ale ťažko by som mohol vymenovať všetky konkrétne, no najobľúbenejšie sú poľovačky v Namíbii na antilopy, no tiež poľovačky v Maďarsku… Veľkej obľube sa však tešia naše dve ruské „špeciality“ – poľovačka na tetrovy na jar a potom jesenná poľovačka na sibírske srnce. Obidve poľo- vačky organizujeme pravidelne a v rámci Slovenska zrejme s najvyšším štandardom služieb, pričom už 15 rokov dosahujeme stopercentnú úspešnosť lovu!

 

Je medzi poľovníkmi záujem len o poľovačku v exotických krajinách? Ktoré z nich sú tým najväčším lákadlom?

Pre poľovníkov sú zaujímavé všetky krajiny. Je to aj preto, lebo poľovník si spravidla nevyberá krajinu ako takú, ale rozhoduje sa podľa zveri ktorú chce loviť. Napríklad pre poľovníka z okolia Bratislavy, ktorý má možnosť loviť v revíri malú zver, celkom isto je zaujímavá poľovačka na jeleňa v Maďarsku. To však, pochopiteľne až do takej miery nebude platiť pre poľovníka napríklad zo Starej Ľubovne, ktorý má jelene „doma“. Toho zaujme napríklad Afrika alebo veľmi tradičná a povedal by som až romantická poľovačka na hlucháňa v Rusku. No pre nás vždy najkrajšie ostáva Slovensko, so svojou nádhernou prírodou.

 

Reklama

Čo je obsiahnuté vo vašej ponu ke (vybavenie povolenia, organizácia pobytu, ubytovanie atď.)?

V našej ponuke je zahrnutá komplexná príprava zájazdu. To znamená od zabezpečenia ubytovania až po objednanie požadovanej zveri. Pri niektorých poľovačkách – ak je to potrebné – tak aj zabezpečenie víz pre vstup do danej krajiny, rezervácia leteniek alebo aj vybavenie dovozných a veterinárnych povolení pre import trofejí. Tiež na základe objednávky od klienta vieme zabezpečiť aj dopravu trofejí na Slovensko.

Cenu zájazdu zvyčajne delíme na tzv. „základnú cenu poľovačky“, v ktorej sú zahrnuté náklady na servis a služby a potom na cenu za odlov zveri. Tá závisí od množstva, druhu či prípadne trofejovej kvality lovenej zveri. Ponuku organizovaných lovov jasne a prehľadne každoročne prezentujeme aj v našom „Katalógu poľovačiek“,ktorý ako jediná poľovnícka firma v Čechách aj na Slovensku vydávame pravidelne už niekoľko rokov.

 

V jednej z vašej poslednej ponuky uvádzate, že už desať rokov umožňujete vybrať sa na sibírske srnce s možnosťou (ak má lovec šťastie) uloviť aj losa. Do ktorej časti Ruska smeruje takýto zájazd? Naozaj až na Sibír?

Reklama

Samotná lokalita poľovačky na sibírske srnce sa nachádza tesne za Uralom, konkrétne v Kurganskej oblasti. Rozhodne to nie je sibírska tajga, ale úrodná časť Ruska s obrovskými lánmi obilnín, slnečnice či iných poľnohospodárskych plodín. Aj ruské, tzv. sibírske srnce (tak ako európske) obľubujú poľnohospodársky obhospodarované lokality. Samotná oblasť je vyspelá a ekonomicky rozvinutá s kvalitnou cestnou sieťou a aj samotný presun do revíru z letiska v Jekaterinburgu je z väčšej časti po diaľnici.

Trofeje sibírskych srncov dosahujú dvojnásobnú veľkosť ako naše srnce

Ktorá z vašich doterajších ciest bola v od nás najvzdialenejšej krajine?

Pravdepodobne najvzdialenejšia poľovnícka destinácia do ktorej pravidelne sprevádzam klientov je Kamčatka – polostrov v najvýchodnejšej ázijskej časti Ruska. Let lietadlom tam trvá takmer trinásť hodín. V tejto lokalite je okrem vzdialenosti náročný aj tiež časový rozdiel oproti nášmu – jedenásť hodín! To takisto svedčí o tom, že vlastne cestujeme takmer na opačnú stranu zemegule.

Na Kamčatke využívame k doprave do revíru aj helikoptéru

Pripraviť cestu napr. v niektorej africkej krajine si zrejme vyžaduje dokonalú organizáciu. Čo to pre vás znamená?

Pri poľovačke v Afrike zabezpečíme všetky formality potrebné pre poľovníka. Poskytneme tiež podrobné informácie o mieste lovu, potrebnej výbave a podmienkach podnebia či počasia. Zabezpečujeme tiež víza pre klientov, letenky a pokiaľ ide o samotnú organizácie lovu, tak v tomto sa už spoliehame na našich spoľahlivých dlhoročných partnerov v Afrike. Významná časť našej práce spočíva napr. aj v samotnej Afrike pri sprevádzaní klientov (ak si to želajú) a v takom prípade sa postaráme aj o dopravu trofejí na Slovensko, čo je tiež dosť zložitý proces plný formalít.

 

Absolvovať cestu a vôbec pobyt spojený s lovom napr. v africkej prírode si zrejme aj od záujemcov vyžaduje určitú fyzickú zdatnosť. A pritom záujem oň majú tiež poľovníci vyšších vekových kategórii, ktrorým sa napr. dospelé deti takto chcú odvďačiť otcovi … Ako je po zdravotnej (ale aj po stránke osobnej bezpečnosti) postarané o účastníkov vašich poľovníckych výprav?

O fyzickej kondícii lovca sa informujeme vopred. Samotný lov vieme prispôsobiť fyzickým schopnostiam klienta. Takisto dokážeme regulovať i náročnosť lovu a napr. ťažší lov pochôdzkou vieme zjednodušiť častejším využívaním terénneho vozidla alebo vieme aj poľovačku realizovať z veľkej časti tzv. postriežkou – z posedov. Bežne predávame zájazdy, ktoré – ako ste spomenuli – niekto kupuje ako darček. Býva to väčšinou k naro- deninám no aj ako vianočný dar. Dokonca aj s tým sme sa viackrát stretli, že manželka kúpila poľovačku manželovi k výročiu sobáša. Ak nám klient presne popíše svoje predstavy, vieme bez problémov vybaviť poľovačku aj pre starších, ale takisto je možné, aby sa na cestu za exotikou vybrala celá rodina aj s deťmi. Tu odporúčam vek detí najme- nej 10 rokov. Pokiaľ ide o osobnú bezpečnosť, naše zájazdy realizujeme v krajinách, v ktorých je dobrá bezpečnostná situácia. Pochopiteľne, že klient pri samotnom love musí rešpektovať pokyny sprievodcu. A voľný pohyb po buši nie je povolený.

 

Môžete povedať, aké zaujímavé trofeje získali naši poľovníci pre ktorých ste pripravili lov v zahraničí?

Reklama

Medzi zaujímavosti by som priradil tohtoročnú trofej srnca „desatoráka“ z Maďarska, každoročný odlov „zlatých“ jeleňov v Maďarsku kde máme zmluvný nádherný 56 –tisíc hektárový revír v národnom parku (niečo ako naša Poľana). Veľmi populárne sú poľovačky v Chorvátsku na medvede a jelene.

Poľovačky na jelene v Maďarsku sa tešia veľkej popularite

No celkom isto sú zaujímavé aj cesty za medveďmi z Kamčatky, ktoré dosahujú dĺžku skoro 3 metre a vážia až do 500 kilogramov. Niekomu sa zase bude zdať zaujímavý leopard pri ktorom takisto dosahujeme stopercentnú úspešnosť lovu. Medzi zaujímavosti celkom isto patria aj iné spestrenia programu, ktoré robíme pre našich klientov. Je to napríklad lov žraloka v pobrežných vodách Atlantiku alebo výlet do národného parku Etosha v Namíbii.

 

Organizujete cesty len pre poovníkov alebo i pre tých, čo chcú iba spoznávať prírodu vzdialených krajín?

Samozrejme a veľmi často účastníkmi zájazdu sú aj nepoľovníci. Väčšinou ide o po- ľovníkových príbuzných (syn, manželka, rodičia…) alebo jednoducho je to poľovníkov pria- teľ. S nami cestujú aj fotografi, ktorí si prírodu v zahraničí dokážu doslova vychutnať. Naše zájazdy obľubujú aj preto, lebo v revíroch, v ktorých poľujeme je oveľa viac zveri ako napríklad v národných parkoch v Keni, kde sa oficiálne neloví. Lenže preto, že tam nie sú profesionálni lovci s poľovníkmi, je v takých miestach rozšírené pytliactvo. Na našich zájazdoch fotograf môže využívať poľovnícke posedy, kryty či úkryty a z nich usilovne „loviť“ fotoobjektívom.

Reklama

 

Zažili niektorí vaši klienti aj nejaké mimoriadne či dokonca dramatické situácie pri pobyte ďaleko za našimi hranicami?
Ja osobne som sa nezúčastnil všetkých zájazdov s našimi klientmi, lebo to vzhľadom na množstvo poľovačiek by ani nebolo možné. No osobne som zažil útok slonov, ktorý sme zvládli bez ujmy na zdraví – tak našom ako aj slonov. Raz na jednej ceste došlo k útoku zraneného leoparda, ktorý však takisto pre poľovníka dopadol šťastne a leopard bol ulovený.

 

Kto z vašej agentúry sprevádza hostí do zahraničia? Nestalo sa, že by sa niektorý bol dočasne „stratil“ alebo utrpel nejakú ujmu na zdraví?
Poľovníkov do zahraničia sprevádzam väčšinou ja, niekedy mi vypomáha so sprievodmi (najmä v Rusku) môj brat Marián, ktorý perfektne ovláda ruštinu. So starostlivosťou o klientov je to tak, že našťastie (a súčasne aj bohužiaľ) najväčšie problémy si niektorí klienti spôsobia sami nadmerným požívaním alkoholu. A nemyslite si, že v cudzom prostredí a možno i v strese si uhnú viac ako je zdravé iba niektorí poľovníci. Stáva sa to aj iným. Mali sme aj klienta, ktorý si z tohto dôvodu spôsobil obličkový záchvat a museli sme zariadiť rýchly prevoz do nemocnice

 

Reklama

Okrem momentálnej ponuky poľovačky na sibírske srnce aké boli aktuálne zájazdy v tomto roku?

Namíbia – silný samec oryxa.

V júni to bola  cesta do Namíbie (safari na antilopy a leoparda) a v tomto roku pripravujeme ešte niekoľko zaujímavých zájazdov: v septembri je naplánovaná poľovačka na jelene v Maďarsku a Chorvátsku. Tiež sa organizuje jeden termín na úplnú novinku – poľovačka na jelene v Rusku. Lov prebieha v okolí Belgorodu, v októbri na sibírske srnce v Rusku a lov daniela v Maďarsku, ale aj cesta za kozorožcami v Španielsku (január, február). A na december máme v pláne spoločné poľovačky na diviaky na východe Slovenska.

Viac na: https://www.abcentrum.sk

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali