Lídri Maďarska a Poľska varujú

Lídri Maďarska a Poľska varujú

Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/ The European Conservative/ TASR/Reuters/ Foto:TASR/AP-Michal Dyjuk, TASR/AP-Zoltan Mathe/MTI via AP)

 

Maďarský premiér Viktor Orbán a bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki  vyjadrujú kritiku Migračného paktu EÚ. Podľa nich pakt migračnú krízu nerieši a namiesto toho potvrdzuje politiku otvorených hraníc EÚ. 

Morawiecki Orbán
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán
Reakcie zhrnul The European Conservative. A čo na to hovoria naši ? 

Konzervatívni politici , maďarský premiér Viktor Orbán a bývalý premiér Poľska Mateusz Morawiecki vystúpili na tlačovej konferencii v Európskom parlamente (EP) v utorok 16. apríla, deň pred začiatkom samitu lídrov EÚ v Bruseli.

Reklama

 

Migračný pakt alebo pozvánka

Pakt o migrácii a azyle, ktorý nedávno prijala ľavicovo-liberálna väčšina EP, bol ostro kritizovaný konzervatívnymi a pravicovými silami v Európe. Pakt vzbudzuje podozrenie, že narúša suverenitu národných štátov. V skutočnosti je skôr akousi pozvánkou pre migrantov, ktorí sa chcú dostať na náš kontinent. Najkontroverznejšou časťou paktu je “povinný mechanizmus solidarity”. Ide o nástroj, ktorý núti krajiny, aby si vybrali medzi prijatím migrantov a platením vysokých súm do spoločného fondu.

Reklama

Viktor Orbán (Fidesz)odsúdil kvóty týkajúce sa migrantov. Jeho vláda dokonca dávnejšie postavila na vonkajších hraniciach EÚ oplotenie, aby tak zabránila nelegálnym migrantom prichádzať do Maďarska. Vo svojom vyhlásení uviedol, že kríza sa nevyrieši, ak migranti budú môcť zotrvať na území členských štátov EÚ až kým sa nepreskúmajú ich žiadosti o azyl.

Pakt už síce schválil Európsky parlament, ale na to, aby bol definitívne prijatý, musí navrhnuté opatrenia schváliť Európska rada, ktorú tvoria zástupcovia vlád členských štátov kvalifikovanou väčšinou hlasov – čím sa však jednotlivým krajinám odoprie právo veta. Ak by pakt hlasovaním Európskej rady prešiel, nadobudol by platnosť v roku 2026.

Ak by bol pakt prijatý bez jednomyseľného hlasovania, “nebude fungovať a jeho implementácia bude paralyzovaná”, myslí si Orbán. Maďarský premiér tiež vyzval na zmenu a vyhlásil: „Súčasné vedenie EÚ musí odísť. Potrebujeme tu nových ľudí. Plán je prísť a prevziať Brusel..“

Len doplníme, že Orbán narážal na voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 6. – 9. júna a predpokladá sa, že pravicové, protiimigračné sily výrazne posilnia počet svojich kresiel v parlamente.

 

Reklama

Rozbuška v centre

Orbánov konzervatívny spojenec, poľský expremiér Mateusz Morawiecki (PiS), o pakte povedal, že je novou verziou Willkommenskultur. Ide o politiku otvorených hraníc EÚ z roku 2015, ktorá existuje od začiatku migračnej krízy, ktorá prepukla v tom istom roku.

„Bude tu veľa turbulencií. Bude to Willkommenskultur 2.0. Nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu budú nesmierne dôležité z mnohých hľadísk – avšak práve na zastavenie tohto šialenstva. Nemôžeme sa stať rukojemníkmi ideologických fantázií bruselských úradníkov. Migračný pakt by mohol byť dynamitom, ktorý by mohol vybuchnúť uprostred Európy,“ myslí si Morawiecki .

Jeho strana bola po októbrových poľských voľbách zbavená moci a tak vyzval nového liberálneho premiéra Donalda Tuska, aby na zasadnutí Európskej rady migračný pakt odmietol.

 

Hádžu na seba vinu

Imigrácia bola horúcou témou počas poľskej volebnej kampane, Tusk a Morawiecki sa navzájom obviňovali z masového prijímania nelegálnych migrantov do Poľska.

Reklama

Morawiecki sa v utorok k tejto debate vrátil. Uviedol : „Donald Tusk je zástancom migračného paktu.“ Svoj názor odôvodnil tým, že referendum, ktoré sa konalo v októbri a v ktorom 98,6 % voličov odmietlo prijatie tisícov nelegálnych prisťahovalcov z Blízkeho východu a Afriky,  označil Tusk za neplatné. Tusk reagoval X : „Mateusz Morawiecki je ako bývalý premiér zodpovedný za to, že do Poľska prišli státisíce nových prisťahovalcov z Afriky a Ázie.“

Morawiecki v stredu na X vyzval Tuskovu vládu, “aby dokázala, že Varšavu nemôžu nútiť prijímať relokovaných žiadateľov o azyl”. Dodal, že pakt nie je právne vynútiteľný a pre EÚ by bol katastrofou.

Tusk však sľúbil : „Aj keď pakt o migrácii vstúpi do platnosti v približne nezmenenej podobe, budeme Poľsko chrániť pred mechanizmom premiestňovania.“ Minulý týždeň Tusk tvrdil, že Poľsko by malo byť vyňaté z tzv. mechanizmu solidarity. Bránil sa tvrdením, že  Poľsko pomohlo a prijalo najväčší počet ukrajinských utečencov.

Redakcia The European Conservative uvádza, že ďalším európskym lídrom, ktorý pakt pravdepodobne odmietne, je slovenský premiér Robert Fico (SMER-SSD). Agentúra Reuters však upozorňuje : Varšava, Bratislava a Budapešť nemajú dostatok hlasov na to, aby dohodu o Migračnom pakte  potopili samy.

 

Čo na to naši ?

„Jednoznačne hovoríme, že nemôžete nariadiť krajine, že musí prijať, v prípade Slovenska až 300 migrantov, o ktorých absolútne nič neviete, alebo zaplatiť 20 000 eur za každého jedného,“ ohradil sa Fico na tlačovej konferencii po návšteve ministerstva zahraničných vecí.

„To nie je solidarita, to je diktát !,“ povedal Fico. Dodal, že jeho strana SMER-SSD a celá slovenská vládna koalícia budú v parlamente hlasovať proti súvisiacim zákonom.

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (SMER-SSD) uviedol, že Slovenská republika jednoznačne odmieta novú európsku migračnú a azylovú politiku a nesúhlasí ani s povinným prerozdeľovaním nelegálnych migrantov. „Prijatie tejto reformy je reálnou ukážkou, aké dôležité je ponechanie práva veta v kľúčových oblastiach presadzovania národnoštátnych záujmov,” skonštatoval Blanár. „Je potrebné sa sústrediť na posilnenie ochrany vonkajšej hranice EÚ a rovnako na intervencie a opatrenia v krajinách, odkiaľ nelegálna migrácia prichádza,“ zopakoval svoje stanovisko Blanár.

Ako sme uviedli pred týždňom, za Slovensko v Burseli bojuje napríklad europoslanec mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík. „Europoslanci, ktorí hlasovali za uvoľnenie imigračnej politiky, schválili doslova pozvánku pre ďalšie milióny Afričanov do Európy,“ myslí si Uhrík.

 

Reklama

Opozícia ho tiež odmieta

Strana SaS takisto odmieta povinné kvóty a pokuty, ktoré prináša . Na tlačovej besede z 11.apríla to uviedol poslanec Národnej rady SR Richard Sulík (SaS). „Iba občania Slovenska a nimi poverení politici by mali rozhodovať o tom, kto sa bude zdržiavať na území Slovenska,“ prízvukoval Sulík. Zdôraznil, že SaS neodmieta azylové konanie ako také a ani nie je proti migrácii. „Nikde neexistuje právo na ilegálnu migráciu,” uviedol Sulík. Zároveň kritizoval, že nová legislatíva neobsahuje azylové centrá mimo Európskej únie.

Opozičné hnutie KDH prejavilo názor, že nový migračný pakt nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach EÚ, pridáva administratívne bariéry a vytvára právnu neistotu. Považuje ho za premárnenú príležitosť. „Súčasná dohoda migračného balíka navyše zavádza takzvanú povinnú solidaritu, ktorú nepovažujeme za spravodlivú. V plnej miere totiž nezohľadňuje migračné tlaky v jednotlivých členských štátoch a solidaritu, ktorú napríklad aj Slovensko prejavilo voči odídencom z Ukrajiny,” povedal Viliam Karas z hnutia KDH.

A progresívci hovoria o kompromise : „Rokovaniami sa dospelo ku kompromisu. Žiadna zo strán nie je úplne spokojná s dohodou. Vytvorili sme nejaký európsky rámec pre migráciu, ktorá v budúcnosti môže narásť do enormných rozmerov, špeciálne aj vzhľadom na klimatickú krízu. Môžeme hovoriť o klimatických utečencoch, čo je rádovo väčší problém ako čokoľvek doposiaľ,“ povedal europoslanec Michal Wiezik (PS).

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:41

Turecká polícia, ktorá v Istanbule dohliada na dodržiavanie zákazu prvomájových demonštrácií, v stredu použila slzný plyn a gumené projektily a zadržala desiatky osôb.

14:08

Bitcoin pokračoval v stredu v poklese už tretí deň po sebe, pričom v apríli zaznamenal najhorší mesačný výkon od konca roka 2022. Investori totiž sťahovali peniaze z kryptomien a ďalších rizikových aktív pred stredajším rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách.

13:46

Wall Street ukončila apríl výrazným poklesom. Dôvodom boli neuspokojivé údaje z ekonomiky a nárast výnosov štátnych dlhopisov. Investori čakajú na stredajšie rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách a predovšetkým na signály, či a kedy začne Fed uvoľňovať menovú politiku.

13:45

Poľský minister zahraničných vecí v stredu odsúdil pokus o podpaľačský útok na varšavskú synagógu. Na sociálnej sieti X s odvolaním sa na hlavného rabína krajiny napísal, “niekto sa pokúsil podpáliť Nozykovu synagógu molotovovým kokteilom”. “Vďaka Bohu, že sa nikomu nič nestalo,” dodal minister.

13:43

Polícia počas noci a v stredu na viacerých univerzitách v USA zasahovala proti demonštrantom, ktorí v priestoroch týchto inštitúcií vyjadrujú nespokojnosť s vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas. Desiatky osôb boli zadržané.

USA Palestína protesty univerzity
Policajti používajú taktické vozidlo, aby vstupili do vyšších poschodí budovy Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity, ktorú obsadili študenti v rámci propalestínskeho protestu v New Yorku v utorok 30. apríla 2024
13:42

Väčšina Američanov je presvedčená, že Čína zneužíva sociálnu sieť TikTok na formovanie verejnej mienky v USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters/Ipsos. Prieskum sa uskutočnil počas schvaľovania zákona, podľa ktorého musí táto populárna platforma v USA do 270 dní od podpísania zákona prerušiť väzby s čínskou materskou spoločnosťou ByteDance. Inak jej hrozí zákaz. 

13:25

Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v domáce stavebníctvo postupne klesá, segment sa s týmto negatívnym trendom trápi už druhý mesiac po sebe. Zaostáva aj objem stavebnej produkcie. Pokles nálady spotrebiteľov podľa odborníkov súvisí s vývojom ekonomiky a dlhodobou vysokou infláciou. Oživenie trhu očakávajú najskôr v prvej polovici budúceho roku. Zhodli sa na tom odborníci z oblasti stavebníctva.

13:03

Saudskoarabské úrady v stredu po prívalových dažďoch zatvorili školy v niekoľkých regiónoch.

12:53

Najmenej 24 osôb prišlo v stredu o život v juhočínskej provincii Kuang-tung, keď sa tam zrútila časť diaľnice.

Nešťastie sa stalo približne o 2.10 h miestneho času (utorok 20.10 h SELČ).

12:38

Najmenej dve osoby prišli v stredu o život v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas ruského vzdušného útoku navádzanými bombami. Informovala agentúra AFP.

12:30

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v stredu Gruzínsko vyzval, aby rešpektovalo právo obyvateľov na pokojné zhromaždenia a nepoužívalo proti demonštrantom silu.

12:20

Indonézska sopka Mount Ruang v stredu vychrlila ďalšie horúce oblaky dymu a popola po utorkovej erupcii, pre ktorú zostali zatvorené školy a letiská. Indonézska geologická agentúra vyzvala ľudí, aby dodržiavali vzdialenosť aspoň 7 kilometrov od kráteru sopky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali