Bratislava 14. júna 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Anna Denisovová, gastroenterologička z petrohradskej SM-Kliniky, prezradila Sputniku, ktoré jedlo nie je dobré zapíjať vínom
“S vínom, rovnako ako vôbec s alkoholom, nemožno jesť tučné a pikantné: masť, salámy, lososa, makrelu, naloženú zeleninu, vasabi, ktoré konzumujú spolu so sushi. U ľudí s chronickými chorobami, gastritídou alebo vredmi, môžu tieto potraviny spôsobiť zhoršenie. Kvôli spojeniu alkoholu s tučným jedlom vzniká často akútny zápal slinivky brušnej. Pacienta treba hospitalizovať, a viac ako to, liečiť pankreanekrózu (pozn. diagnóza, ktorá znamená odumieranie tkanív a potrebuje chirurgický zákrok),” vysvetlila Anna Denisovová.
Reklama
Podľa gastroenterologičky je dôležité obmedziť dávku alkoholu. Jeden alebo dva poháre vína denne sa zrejme neodrazí negatívne na zdraví. Avšak fľaša vína denne, tým skôr bez jedla, prakticky zaručene spôsobí zhoršenie zápalu pankreasu, gastritídy, alebo vredov.
Mýtus o konzumácii vody
Anna Denisovoá okomentovala tiež populárnu predstavu o prospechu troch litrov vody pre zdravie.
“Odporúčania lekárov znejú 1,5 alebo 2 litre vody denne. Keď aktívne športujete, môže to byť 2,5 a dokonca 3 litre. Viac škodí pacientom s patológiami srdcovo-cievnej sústavy, napríklad srdcovou nedostatočnosťou, a tiež ľuďom, ktorí majú sklon k vzniku opuchov na nohách,” povedala lekárka.
Podľa Anna Denisovovej môžu u starších pacientov vzniknúť v dôsledku príliš veľkého množstva vody opuchy na celom tele. Viac ako dva litre denne môžu uškodiť tiež ľuďom s patológiou obličiek.