Moskva 4. augusta 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Konzumácia klasických bobuľovitých plodov môže v niektorých prípadoch vyvolať infekčné ochorenie alebo otravu, varovala v rozhovore pre Sputnik kandidátka lekárskych vied, gastroenterologička a dietologička Irina Berežnaja
Dietologička svoj názor vysvetlila tým, že počas procesu dozrievania vstrebávajú tieto plody aktívne všetko, čo je v okolitom prostredí. Preto je dôležité jesť len tie, ktoré boli vypestované v čistej pôde.
Musíte byť zvlášť opatrní, ak tieto plody kupujete náhodne.
“Môžete ľahko dostať infekčné ochorenie alebo črevnú infekciu, ak ste kúpili niečo na okraji cesty, neumyli to a zjedli. Navyše, aj keď plody, ktoré ste si kúpili na okraji cesty, umyjete, rovnako môžete dostať otravu ťažkými kovmi alebo nitrátmi. Nikto predsa nevie, kde rástli a ako bolo uchovávané to, čo si kupujete na takých tržniciach,” vysvetlila Irina Berežnaja.
Reklama
Dokonca aj plody vypestované na vašej vlastnej chate môžu byť niekedy nebezpečné, varovala lekárka.
“Ak rastú kríky s bobuľami pozdĺž plota pri ceste, po ktorej denne jazdia stovky áut, potom tieto bobule radšej nejedzte. Môže sa na nich usadzovať čokoľvek zo vzduchu, a tiež pôda môže byť presýtená olovom, soľami ťažkých kovov a rôznymi živicami,” podotkla Irina Berežnaja v rozhovore pre Sputnik.
To platí aj pre zeleninu, ovocie a bobuľovité plody vypestované v nepriaznivej ekologickej situácii. Ak sa nachádza neďaleko vašej chaty podnik, ktorý znečisťuje ovzdušie, môže sa niečo dostať aj do pôdy, pokračovala lekárka. Keď ale k podobnému znečisteniu nedochádza, nemusíte sa otravy obávať.
Potraviny vhodné na kombináciu s bobuľovitými plodmi
Lekárka a dietologička Marija Muchinová už skôr v rozhovore pre Sputnik prehovorila o potravinách, ktoré idú najlepšie dokopy s bobuľovitým plodmi.
Tieto plody sú vhodné ako k rýchlemu občerstveniu, tak i pre haute cuisine. O tom, ako ich môžeme najlepšie využiť, prehovorila doktorka lekárskych vied, dietologička.
“Najlepšie je si dať tieto plody na raňajky s mliečnymi bielkovinami, pretože sa zvláštnym spôsobom spájajú s kazeínom. Mnohé jedlá ‘vysokej kuchyne’ obsahujú plody so smotanou alebo s kyslou smotanou, podávajú sa často tiež so syrovými tanieri. Módnym trendom sú tiež plody v dezerte s vaječným bielkom, kedy sa vyšľahané bielka zmiešajú s rôznymi bobuľovitým plodmi. Ide o chutný a zdraviu prospešný dezert,” podotkla Marija Muchinová v rozhovore pre Sputnik.
Najvyššie ale tieto plody fungujú spolu s tvarohom, podotýka dietologička.
“Spojenie s tvarohom, kyslým mliečnym výrobkom, napomáha lepšiemu tráveniu nielen bielkovín, ale aj užitočných mikroelementov. Okrem toho to obsahuje mnoho tryptofánu a z tejto aminokyseliny sa syntetizuje sérotonín (tzv. “Hormón šťastia”). Bobule obsahujú tiež aromatické látky, éterické oleje, ktoré značne zosilňujú aktivitu limbického systému, ktorý reguluje naše emócie, a s ohľadom na serotonín dochádza k takému, dá sa povedať, chuťovému orgazmu,” povedala Muchinová.