Kuffa po rozhodnutí Lengvarského hovorí o “segregácii a diskriminácii nezaočkovaných.” Vaľová zo Smeru: “To podľa akého písma svätého teraz konajú?”

Kuffa po rozhodnutí Lengvarského hovorí o “segregácii a diskriminácii nezaočkovaných.” Vaľová zo Smeru: “To podľa akého písma svätého teraz konajú?”

Bratislava 20. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA/AP-Andrew Medichini)

 

Predstavitelia opozície vnímajú negatívne utorkové rozhodnutie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o tom, že počas návštevy svätého otca Františka na Slovensku sa s ním budú môcť stretnúť len zaočkované osoby.

pápež František
Na snímke pápež František

Poslanec opozície Štefan Kuffa (Život-Národná strana) nazval tento krok rezortu zdravotníctva “segregáciou a diskriminácia nezaočkovaných”.

Reklama

Jeho stranícky šéf taktiež opozičný nezaradený poslanec Tomáš Taraba oznámil, že pokorne prijíma informáciu, že sa nebude môcť stretnúť s pápežom. “Sv. Ján Bosco keď prepukol v Turíne mor, ktorý kosil celé mesto a nemal kto upratávať mŕtvoly z ulíc, kedy všetci lekári sa pozatvárali doma, išiel vydať svedectvo, že láska k blížnemu je nad všetkým a išiel do ulíc starať sa o chorých. Nebol očkovaný. Prežil a získal povesť svätca.”

Dodal, že praje Svätému Otcovi nech ho na Slovensku nikto z tých zaočkovaných nenakazí. “Tí, ktorým dá privilégium sa s ním stretnúť… A my ostatní, ktorí sme pre nich ako tí s morom v uliciach Turínu ako za čias Jána Bosca, teda zostaneme v kúte na okraji. Ak to má byť myslené ako motivácia, určite sa kvôli stretnutiu s pápežom, čo sa bojí neočkovaných, očkovať nepôjdem. Ak to má byť myslené ako nátlak, tak k tomu sa radšej nevyjadrujem.”

Reklama

Podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši sa na utorkovom tlačovom brifingu opýtal či ide o požiadavku Vatikánu. Na otázku si aj sám odpovedal: “No, určite nie! Pápež František podporuje očkovanie a je zaočkovaný, no nediskriminuje ľudí.”

Dodal, že pokiaľ to nie je vyslovene požiadavka pápeža, mala by sa podľa neho ľuďom umožniť účasť na podujatiach. “Uvedomme si, že so Svätým Otcom sa budú chcieť stretnúť aj ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov očkovať nemôžu,” podotkol s tým, že to môžu byť stovky ľudí, ktorí veria, že stretnutie s pápežom im môže v ich stave pomôcť.

Hovorí preto o možnom PCR teste. Ten považuje za dostatočne presný, aby sa eliminovalo riziko prenášania vírusu. Upozornil, že aj zaočkovaný môže preniesť vírus a ľudí nemožno deliť opäť na dve kategórie.

Poslankyňa za stranu Smer-SD Jana Vaľová taktiež zaujala stanovisko. “Ježiš prijímal ľudí bez rozdielu. Chorých, kajúcnikov, mrzákov. To podľa akého písma svätého teraz konajú?” Opýtala sa opozičná politička.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v utorok informoval, že na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutí s ním sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní. Má ísť o snahu umožniť účasť čo najväčšiemu počtu ľudí nad rámec platných opatrení.

Reklama

Pápež prijal pozvanie, ktoré mu adresovali všetci biskupi v mene celej katolíckej cirkvi na Slovensku, prezidentka SR Zuzana Čaputová i slovenská vláda. Od poslednej pápežskej návštevy na Slovensku ubehlo 18 rokov. Vtedajší spoločenskí lídri vítali pápeža Jána Pavla II. Pápež František by mal navštíviť Slovensko 12. až 15. septembra.

 

V SaS sú radi

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) ocenil, že na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka sa budú môcť zúčastniť len plne zaočkovaní. Toto rozhodnutie víta. Poslanec za SaS Radovan Sloboda s rozhodnutím súhlasí, no pýta sa, prečo podobné podmienky neplatia aj pre športové podujatia.

“Ide o obrovské podujatie, na ktorom sa majú zúčastniť stovky tisíc ľudí. Z epidemického hľadiska by mohlo byť extrémne rizikové, preto oceňujem, že jeho podmienkou bude očkovanie,” napísal minister školstva na sociálnej sieti.

Gröhling pripomenul, že aj pápež František sa nechal zaočkovať a preto verí, že ho v tom budú veriaci nasledovať. “Rovnako k očkovaniu vyzývajú aj predstavitelia slovenskej cirkvi. Verím preto, že aj veriaci budú nasledovať jeho vzor a budú rovnako ako on dôverovať odborníkom a lekárom,” skonštatoval.

Reklama

Sloboda rozhodnutie víta a plne s ním súhlasí, nerozumie však, prečo nemôžeme ísť rovnakou cestou aj v prípade športu a kultúry. “Prečo nemôže byť aspoň 5000 očkovaných fanúšikov na futbale, keď má štadión kapacitu 20.000? Zasa sú rovní a rovnejší. Tisícky očkovaných na pápežovi prekážať nebudú, ale tisícky očkovaných na futbale sú problém. Prosím, vysvetlíte mi to už niekto? Kde je v tomto logika?” pýta sa poslanec na sociálnej sieti.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková dodala, že sa veľmi teší z oznamu ministra Lengvarského o protipandemických opatreniach v súvislosti s návštevou pápeža. “Udalosť s tisícmi ľudí na malom priestore je vždy veľmi riziková a preto je podmienka očkovania na mieste. Rovnako ma teší, že aj katolícka cirkev na Slovensku jednoznačne očkovanie podporuje. Koniec-koncov, aj sám pápež František verí vedcom a očkovať nechal. Toto je určite vzor hodný nasledovania.”

 

S návrhom súhlasí aj premiér

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) súhlasí s návrhom umožniť stretnutie s pápežom Františkom iba plne zaočkovaným osobám proti COVID-19. Pre TASR to uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

“Je to jediné možné riešenie, ako predísť nekontrolovateľnému šíreniu vírusu a zároveň umožniť občanom Slovenska zúčastniť sa na takomto mimoriadnom hromadnom podujatí. Toto opatrenie dostalo plnú podporu aj na koaličnej rade,” informovala.

 

SNS vyzýva vládu, aby nezneužívala návštevu pápeža na vydieranie veriacich

Mimoparlamentná SNS vyzýva vládu, aby nezneužívala návštevu pápeža Františka na Slovensku na vydieranie veriacich. Protestuje proti návrhu, že na omšiach sa budú môcť zúčastniť len ľudia zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

“Vydierať veriacich tým, že sa musia očkovať a stihnúť aj druhé kolo očkovania, teda do 11 dní musia nastúpiť do očkovacieho centra, považuje Slovenská národná strana za neskutočnú drzosť tejto vládnej moci,” uviedla strana.

Kritizuje postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá podľa nej obhajuje to, aby bola verejnosť nútená do očkovania za každú cenu.

“Opakujeme, že tento očkovací cirkus je tu len preto, lebo Európska komisia nakúpila 1,8 miliardy kusov očkovacích látok, ktoré sa musia spotrebovať do roku 2023 a majú záručnú lehotu,” tvrdí SNS.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali