Kto na Ukrajine zakladá eskadry smrti. Bývalý hrdina Majdanu a člen práporu Azov hovorí o terore ukrajinskej politickej elity voči nepohodlným

Kto na Ukrajine zakladá eskadry smrti. Bývalý hrdina Majdanu a člen práporu Azov hovorí o terore ukrajinskej politickej elity voči nepohodlným

Kyjev 29. júna 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Oddelenie kontrarozviedky Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zakladá nelegálne ozbrojené skupiny. Ich cieľom sú vraždy a vyhrážanie sa odporcom režimu. Prezident Porošenko vie o týchto eskadrách smrti.

Ilustračné foto

Ponuku na velenie jednej z týchto skupín dostal Sergej Sanovský, vojenský inštruktor a bývalý zástupca vedúceho výcvikového tábora nacionalistického pluku Azov. Potom, čo Sanovský odmietol túto ponuku, ho SBU uniesla a mučila. Nakoniec sa mu podarilo utiecť z Ukrajiny. Korešpondent Sputnika našiel Sanovského v Myanmare. Teraz Sanovský žiada Švédsko o poskytnutie politického azylu.

Reklama

 

„Obyčajný hrdina Majdanu”

Reklama

Sergej Sanovský sa narodil vo vojenskej rodine. Pred udalosťami roku 2014 slúžil v zvláštnej jednotke vnútorných síl, jeho vojenskou špecializáciou je velenie spravodajského oddelenia a výcvik ostreľovačov. Zúčastnil sa protestov na Majdane. „Bolo to ako dúšok čerstvého vzduchu. Zdalo sa, že moja krajina naozaj môže byť zmenená k lepšiemu,” spomína Sanovský.

Počas pouličných bojov v Kyjeve Sergej spolu so svojim priateľom schoval skupinu deviatich rebelov pred štátnymi špeciálnymi jednotkami Berkut. Potom, keď sa snažil premiestniť skupinu ľudí na bezpečné miesto, bol surovo zmlátený jednotkou Berkutu. Čeľusť bola zlomená, takmer všetky zuby mal vyrazené. Sanovský strávil dva dni v bezvedomí. Po niekoľkých operáciách a dlhej liečbe bol v ukrajinskej tlači pateticky nazývaný obyčajným hrdinom z Majdanu.

Po opustení nemocnice Sanovský nastúpil do pluku Azov. Jadro Azovu tvoria radikálni nacionalisti a neonacisti. Sergej nebol nacistom a svoje názory definuje ako niečo medzi liberalizmom a socializmom, ale mal slušnú bojovú prax. V Azove bol veliteľom diverznej prieskumnej jednotky, potom nastúpil na pozíciu zástupcu náčelníka výcvikového tábora pluku.

„Tento tábor som vytvoril prakticky od nuly. Prvý program pre regrútov Azova som vytvoril tiež ja,” spomína Sanovský.

V novembri 2014 dôstojník jednej z mechanizovaných brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý sa zúčastnil takzvanej protiteroristickej operácie na Donbase, predstavil Sanovského Andrejovi Lisogorovi. Lisogorov jednal ako neoficiálny zástupca a dôverný predstaviteľ Vladimíra Rubana, vedúceho verejnej organizácie Korpus dôstojníkov, ktorá sa zaoberá výmenou väzňov.

Reklama

Súčasne Lisogor organizuje semináre a školenia pre účastníkov antiteroristickej operácie na Donbase (ATO), členov národnej gardy, vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny a agentov SBU. Výcvikový plán je veľmi špecifický. Okrem napríklad trénovania streľby a boja s nožom sa tu podrobne hovorí o tom, ako viazať, mučiť a škrtiť ľudí.

 

 

Vzťah Lisogora a Sanovského je čím ďalej pevnejší. „Zúčastnil som sa jeho školenia, zároveň som absolvoval výcvik v streľbe a taktický výcvik národnej gardy,” hovorí Sergej.

Reklama

 

„Škrtili a krútili genitálie”

Počas jedného zo svojich stretnutí s Lisogorom sa Sanovský dozvie, že je poradcom vedúceho oddelenia kontrarozviedky SBU, generála Alexeja Petrova.

V júni 2017 Lisogor pozval Sanovského na schôdzku do kaviarne v rezidenčnej štvrti Čajka v Kyjeve. Sanovský tvrdí, že podľa priameho rozkazu generála Petrova bola založená sieť nelegálnych ozbrojených skupín pre prevedenie aktívnych opatrení na území Ukrajiny, vrátane likvidácie osôb, ktoré nesúhlasia so súčasným politickým smerovaním.

„Povedal, že si vysoko cení mojich bojových skúseností a špecifík úloh, ktoré plnila moja jednotka. A navrhol mi, aby som zhromaždil bojovú skupinu z 6 až 8 ľudí, najlepšie z bývalých kolegov,” hovorí Sanovský. Pritom dodal, že všetky organizačné a technické problémy budú vyriešené na najvyššej úrovni, ale oficiálne nikto z členov tejto skupiny nikde zapísaný nebude.

Lisogor tiež povedal, že dve známe úmrtia na Ukrajine sú výsledkom činnosti skupín, na výcviku ktorých sa podieľal. Právnik a jeden z ideológov pluku Azov Jaroslav Babič, ktorý sa v júni 2015 údajne obesil vo svojom byte na švédskej stene, bol vlastne zabitý. „Jeden ho škrtil a druhý mu krútil pohlavné orgány, aby si Babič nemohol chrániť krk. To je ich bežná taktika,” tvrdí Sanovský.

Lisogor nazval mená páchateľov. Je to bývalý bojovník Azovu Sergej Korovin a ešte jeden azovský ozbrojenec s prezývkou Polubotok. Dôvodom k likvidácii bol Babičov konflikt s vedúcim Občianského zboru a bývalým ministrom spravodlivosti Romanom Zvaričom.

Druhou zavraždenou osobou bol plukovník vo výslužbe Hlavného spravodajského zboru najvyšších Ozbrojených síl Ukrajiny Vjačeslav Galva. Údajne náhodne zahynul na jeseň 2014 pri výbuchu, keď kontroloval stav streliva na vojenskom sklade. V skutočnosti bol „náhodný” výbuch organizovaný nelegálnou skupinou SBU. Dôvodom pre likvidáciu Galvy boli jeho kritické názory na politiku v krajine a odmietnutie spolupráce.

Podľa Sergeja tieto skupiny stoja za mnohými útokmi na politikov, novinárov a sociálnych aktivistov. Niekedy sa členovia týchto skupín len vyhrážali, obete potom šli na políciu, aby požiadali o pomoc. Ale miesto pomoci sa len takým spôsobom dostávali „pod dohľad” tajnej služby. Lisogor uviedol, že bolo urobených niekoľko desiatok akcií. „Pokiaľ chápem dobre, tieto skupiny mali zastrašovať a likvidovať nielen politických oponentov vlády, ale tiež tých, ktorí nechceli spolupracovať, alebo spochybňovali režim. Okrem toho tieto skupiny boli používané ako hrubá sila i v ekonomických konfliktoch,” hovorí Sanovský.

Pritom Lisogor neustále zdôrazňoval, že činnosti skupín boli schválené Petrom Porošenkem a že generál Petrov je priamo podriadený iba ukrajinskému prezidentovi, nie veleniu SBU.

Reklama

Sergej drsne odmietol ponuku Lisogora. „Chceli zo mňa urobiť kata. Ja som vojak, nie kat,” hovorí Sanovský. Lisogor reagoval na odmietnutie vyhrážkou, že pokiaľ Sergej niekomu prezradí podrobnosti ich rozhovoru, tak bude prinajlepšom zaškrtený niekde na ulici.

Redakcia Sputniku vie tiež o ešte jednej podobnej situácii s ďalším ukrajinským vojenským inštruktorom. Ten je teraz mimo Ukrajinu. Jemu rovnakú ponuku predložila Irina Rubenštejnová — blízka priateľka a zamestnankyňa Lisogora, ktorá sa formálne zaoberá administratívnym vedením vo verejnej organizácii Ukrajinský protiútok.

 

„Skákal mi po chrbte”

V momente posledného rozhovoru s Lisogorom už Sanovský nebol v Azove, ale zúčastnil sa cvičenia v iných útvaroch národnej gardy a ukrajinskej armády. Bol definitívne sklamaný oficiálnym vládnym kurzom. „Každým rokom je to horšie a horšie, v zóne ATO dochádza k opilstvu a rabovaniu. Vojaci zostávajú bez zásob, zato v Kyjeve politici kradnú celé vagóny,” vysvetľuje Sergej.

Reklama

Dostal nápad — organizovať protestnú akciu proti politike v zóne ATO, proti pozemkovej a penzijnej reforme a priviesť na ňu bývalých veteránov — členov ATO. Podal žiadosť o schválenie akcie vedeniu mesta a to ju prijalo. Ale protestná akcia sa neuskutočnila.

„10. júla 2017 mi vyrazili dvere na byte. Ľudia v uniforme kričia „SBU”. Žiadne povolenie k domovej prehliadke, žiadne dokumenty! Neodporoval som, ale aj tak ma silno zbili. Jeden mi doslova skákal po chrbte,” spomína Sanovský. V byte bola v tej chvíli Sergejova tehotná manželka Taťjana.

Sergeja odviezli do budovy SBU, kde s ním najskôr hovoril vyšetrovateľ a potom pracovníci oddelenia kontrarozviedky. „Nútili ma, aby som sa priznal k absurdným veciam. Že som plánoval štátny prevrat, vraždu prezidenta a ministrov. To je nezmysel! Ale oni požadovali priznanie k tomuto nezmyslu a nahrávali to na video. A hlavne požadovali, aby som s nimi spolupracoval,” rozpráva.

Jedným z pracovníkov bol práve ten Alexandr Poklad, s ktorým Sergeja zoznámil Lisogor. Práve ten ho začal mučiť — prevážne dusiť. „Pre človeka je hrozné zostať bez kyslíka. U nás sa väčšinou dusí. To funguje,” hovorí Sanovský. Potom mu navliekli plynovú masku a pustili do hadice korenistý plyn. Bili ho elektrošokom a krútili chrbticu. Sergej súhlasil, že všetko podpíše a po dvanástich hodinách mučenia a bitia ho pustili.

„Mysleli, že ma dostali, ale ja som prešiel do útoku,” hovorí Sanovský. Nafotil zranenie súčasne v niekoľkých lekárskych klinikách a podal oznámenie vo veci únosu a mučenia k Národnému protikorupčnému úradu Ukrajiny (NPUK). Na úrade sa odmietli týmto prípadom zaoberať, a preto advokát Sanovského Sergej Titorenko zo združenia Fortecija podal žalobu k súdu. Konanie bolo nakoniec zahájené a predané z NPUK na vojenskú prokuratúru.

Reklama

Zatiaľčo advokát jedná so súdom a prokuratúrou, Sanovský sa rozhodol stiahnuť. Zmenil telefón, najskôr sa skrýval v cudzích bytoch v Kyjeve, potom odišiel do Podnestria a odtiaľ do Moldavska. Tam žil niekoľko mesiacov, manželka k nemu prichádzala.

„Raz mi na WhatsApp zavolal Poklad. Povedal, že vie, kde som a že on je tiež v Kišiňove. Povedal, že sa musíme stretnúť. Že s nimi musím spolupracovať, inak to bude veľmi zlé. Zrejme trestné stíhanie zo strany prokuratúry je pre nich veľmi nebezpečné a oni chceli, aby som vzal svoje slová späť. Akoby som súhlasil so stretnutím, dohodli sme sa na zajtra na 12:00. Pre každý prípad som sa poistil tým, že som nahral videorozhovor a odišiel som s manželkou do Bulharska,” spomína Sergej.

V Sofii dostal Sanovský správu od advokáta Titorenka, že nutne musí odísť niekam ďaleko, najlepšie do Ázie a prečkať to. Potom advokát prestal brať telefón. „U neho a jeho mamy začali robiť domové prehliadky, myslím, že sa vyľakal,” hovorí Sanovský.

Sergej sa rozhodol skryť v Myanmarw, vybavuje si elektronické vízum. Ale len tak opustiť Bulharsko sa nedarí. Na letisku na pasovej kontrole je i s manželkou zadržaný. Policajný dôstojník hovorí, že je to na žiadosť Interpolu. Ale na žiadne ďalšie otázky neodpovedá. Sanovský sa preto rozhodne požiadať o politický azyl.

„Úplne vyvalil oči. Okamžite ma prepustili, doviedli k lietadlu. Škandál nemajú zapotreby. A zadržali ma najskôr na základe neformálnej dohody s SBU. Držali by ma a potom predali našim. Z Bulharska vyvážali ľudí na Ukrajinu v kufri auta,” hovorí Sergej.

Z Myanmare sa Sergej pokúšal spojiť s advokátom, ale márne. Vyoperovali mu chrbticu poškodenú počas vypočúvaní. Chcel tam požiadať o politický azyl, ale v misii OSN mu vysvetlili, že v zákonoch Myanmaru taký pojem vôbec neexistuje.

Teraz si Sergej a jeho žena vybavujú politický azyl vo Švédsku a sú pod policajnou ochranou.

Reklama

Rangún — Bangkok — Štokholm — Moskva

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali