Krátka analýza “Monitorovania” Facebooku Globsecom a jeho “zistení”

Krátka analýza “Monitorovania” Facebooku Globsecom a jeho “zistení”

Bratislava 17. decembra 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Adrian Wyld/The Canadian Press via AP)

 

Nedávno mimovládna organizácia Globsec, mimochodom financovaná z rôznych zdrojov, ale i dotácií SR, vydala správu nazvanú „Analýza Facebooku a webstránok v kontexte predvolebnej kampane“, v ktorej ide o prezentáciu „súhrn zistení október – november 2019“. Vyznieva to v demokracii prinajmenšom zvláštne, že z daní občanov sú občania monitorovaní nejakou mimovládnou organizáciou. V rámci predvolebného obdobia je žiaduce oboznámiť čitateľov s kľúčovými zisteniami tejto mimovládky, ktorej na činnosť prispieva vláda SR z peňazí daňových poplatníkov

Ilustračné foto

Podľa Globsecu sú „na Facebooku stránky s problematickým (klamlivým, zavádzajúcim či dezinformačným) obsahom mali za monitorované obdobie (1.10. – 14.11.2019) najvyšší priemerný výtlak, čiže ich najvirálnejšie príspevky mali priemerne viac interakcií než príspevky mainstreamových médií“. Toto považuje Globsec za vážny problém. Totiž fakt, že občania nepreberajú informácie len z tzv. hlavného mediálneho spektra, otvára, aspoň teoreticky možnosť, že sa k nim dostanú informácie, ktoré hlavný mediálny prúd z istých dôvodov vynechá. Druhým problémom (Globsecu) je, že občan tým, že čerpá informácie z iných zdrojov (tzv. alternatíva…), prekročí hlavným mediálnym prúdom vymedzené hranice informovanosti, ktoré hlavný mediálny prúd prakticky uskutočňuje počas celej svojej existencie.

Reklama

Nasledujúcim zistením Globsecu je, že „najvyšší celkový výtlak na Facebooku majú mainstreamové médiá a spravodajské portály, s podielom 43% celkových interakcií, pretože publikujú viac príspevkov“. Toto však Globsec neznepokojuje, okrem toho čísla, ktoré je veľmi nízke. Je teda otázkou pre Globsec, čo je ideálnym alebo želaným stavom čerpania informácií zo strany voličov či občanov? Aby občania všetky informácie čerpali výhradne z tzv. hlavného mediálneho prúdu? Sloboda rozhodovania už nie je rešpektovaná? Alebo  aby sa sami voliči slobodne autocenzurovali a riadili tým, čo povie Globsec odkiaľ budú informácie čerpať?

Ďalším kľúčovým zistením Globsecu je, že „v monitorovanom období bol najdominantnejší naratív o údajnom zasahovaní do blížiacich sa volieb (podobne ako v prezidentských voľbách 2019).“ A „naratívy o údajnej manipulácii volieb, najmä zo strany mimovládnych organizácií  či predvolebných prieskumov, sa najintenzívnejšie šíria na Facebooku, na stránkach a otvorených skupinách publikujúcich obsah, ktorý je podľa odborníkov problematický“.  Táto skutočnosť je zo strany Globsecu a jeho expertov považovaná za problematickú. Prečo? Veď to nie  je nič nové pod slovenským slnkom demokratických volieb. Zdá sa, že keď sa naratív o údajnej manipulácií volieb objaví v súvislosti s konkrétnymi politickými  kandidátmi, tak sa stane podľa Globsecu problémom, a keď sa objaví u iných kandidátov tak to problémom už nie je.

Reklama

Pozoruhodným zistením Globsecu je, že „v týchto skupinách je v najpozitívnejšom svetle zobrazovaná strana Vlasť, keďže zopár skupín tohto typu vzniklo s cieľom podpory Harabinovej strany v online priestore“, čo im zjavne prekáža, lebo by to nebolo v správe spomenuté. Treba spomenúť, že ide o rôzne skupiny najmä na „knihe tvárí“, ktoré sympatizujú s niektorým, z kandidujúcich politikov. Ak Globsec rešpektuje demokraciu a slobodu prejavu, tak sa vynára otázka, prečo vôbec spomínajú vo svojich klúčových zisteniach existenciu skupín, sympatizujúcich zo stranou Vlasť a s Harabinom? Veď existujú iné skupiny v „knihe tvárií“, ktoré sympatizujú s inými politikmi a stranami, ktoré už v kľúčových zisteniach spomínané nie sú, čiže tie podľa Globsecu nepredstavujú problém.

Ďalším kľúčovým zistením, čiže problémom, podľa Globsecu je, že „na stránkach s problematickým obsahom na Facebooku je naopak najpozitívnejšie zobrazovaná strana ĽSNS. Dôvodom je opäť vysoký počet stránok priamo či nepriamo napojených na stranu ĽSNS“. Je prekvapujúce, že práve strana ĽSNS je politickou stranou, ktorá je najpozitívnejšie zobrazovanou stranou v „knihe tvárí“, keď skoro celý mediálny a politický svet opakovane pripol tejto politickej strane ideologické negatívne etikety ako „fašisti“, „krajná pravica“, extrémisti“ a „(neo)nacisti“ …atď. V Globsecu asi prepadajú panike, aj keď ich kľúčové zistenie v podstate znamená len jednoduchú pravdu: ideologická mediálna propaganda hlavného mediálneho prúdu veľmi nefunguje a napriek tejto propagande, daný politický subjekt získava čoraz väčšiu popularitu medzi voličmi. V Globsecu si však nepoložili dôležitú otázku: prečo? A čo je tragické nepokúsili sa nájsť ani pravdivú odpoveď.

Pozoruhodným kľúčovým zistením Globsecu je, že „mainstreamové médiá produkujú množstvo spravodajských príspevkov o blížiacich sa parlamentných voľbách, celkovo zodpovedajú 80% celého obsahu. Tie sú doplnené o 16% autorských komentárov. Webstránky produkujúce problematický obsah, ktoré ale často krát imitujú legitímne spravodajstvo designom svojej stránky, produkujú spravodajstvo v oveľa menšej miere“.

Nuž tomu občanovi, ktorému je známe ako funguje spravodajstvo vo svete (cez agentúry, a teda cez skutočnosti ako úprava agentúrnych správ, vynechávanie dôležitých správ, rámovanie hraníc v správach, ohýbanie pravdy, atď…), sa toto zistenie zdá doslova smiešne, lebo vo svojej podstate nie je ničím novým. Percentuálna miera spravodajských informácií je síce možným kritériom hodnotenia webových portálov, ale hlavným kritériom spravodajstva má byť logicky pravda, ktorá umožňuje čitateľovi, divákovi a poslucháčovi, slobodné rozhodovanie a kritické myslenie. Webstránky s tzv. problematickým obsahom sú pre Globsec problémom preto, že majú menší percentuálny obsah spravodajských príspevkov, namiesto toho, aby pre Globsec boli problémom webstránky, ktorých obsahom sú nepravdivé, polopravdivé spravodajské informácie.

Jedným z kľúčových zistení Globsecu je, že „komentáre politického diania v skupine webstránok s problematickým obsahom tvoria až 40% všetkého obsahu. Ich autorstvo je však sporné, keďže v 50% prípadov je ich autor anonymný“. Tu je potrebné poukázať na skutočnosť, ako je to s autorstvom politických komentárov v hlavnom mediálnom prúde? Tam často krát stačí, aby sa v komentári objavili čarovné formulácie typu „podľa nepotvrdených informácií“, „z dobre informovaného zdroja“ , alebo autorove podsúvané tvrdenie sa zmení na otázku…atď., ktorými autor často fabuluje a manipuluje spôsobom, ktorý je právne nepostihnuteľný. Anonymné politické komentáre, ktoré sú väčšinou jednoducho sformulované, spravidla nedosahujú túto úroveň a zrejme preto sú anonymné. Ich autori totiž nie sú schopní „wittgensteinovských“ jazykových hier, ktoré ovládajú verejne známi politickí komentátori. Opäť je pre Globsec problémom anonymita a nie pravdivosť komentárov.

Reklama

Posledným kľúčovým zistením Globsecu je, že „predvolebné prieskumy sú zdieľané v približne rovnakej miere naprieč informačným spektrom. Napriek tomu, že stránky s pochybným obsahom častokrát tvrdia, že výsledky predvolebných prieskumov sú zmanipulované, citujú ich rovnako často ako mainstreamové médiá“. Okrem toho, že Globsec opäť prilepuje ideologickú nálepku „s pochybným obsahom“ médiám, ktoré sú mimo hlavného mediálnej prúdu, okato ignoruje jednoduchý fakt: iné ako oficiálne prezentované predvolebné prieskumy média nemôžu citovať, lebo niet čo iné citovať. To, že sa tieto výsledky nejakého predvolebného prieskumu spochybňujú (nielen mimo hlavného prúdu) je predsa iným problémom, ako to, že sa citujú. O čo teda ide Globsecu v tomto monitoringu „knihy tvárií? O pravdu alebo…?

René Balák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali