Krajiny EÚ musia na hraniciach zlepšiť prístup voči migrantom a azylantom

Krajiny EÚ musia na hraniciach zlepšiť prístup voči migrantom a azylantom

Brusel 10. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Správy FRA vychádzajú z výsledkov výskumu na piatich letiskách a šiestich veľkých pozemných hraničných priechodoch a poukazuje sa v nich na možné porušovanie základných ľudských práv na hraniciach EÚ

Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA) v dnes zverejnených dvoch správach zhodnotila situáciu v oblasti ľudských práv na vzdušných a pozemných hraniciach EÚ. Ide o hranice, ktoré môžu byť miestom, kde do EÚ prvýkrát vstupujú žiadatelia o azyl, ako aj obete obchodovania s ľuďmi na účely pracovného a sexuálneho vykorisťovania a na odobratie orgánov.

Reklama
Ilustračné foto

Správy FRA vychádzajú z výsledkov výskumu na piatich letiskách a šiestich veľkých pozemných hraničných priechodoch a poukazuje sa v nich na možné porušovanie základných ľudských práv na hraniciach EÚ.

Spolu so staršou správou agentúry FRA o základných právach na južných námorných hraniciach EÚ sa v týchto štúdiách opisuje zaobchádzanie s ľuďmi vstupujúcimi do EÚ a predkladajú sa návrhy na zlepšenie dodržiavania ich ľudských práv.

Reklama

“Hranice EÚ sú miestami prvého kontaktu s vonkajším svetom. Na nich sa začína povinnosť EÚ v oblasti základných práv. Každé opatrenie, ktoré prijme EÚ na pomoc v riadení svojich vonkajších hraníc, musí byť v súlade so základnými právami,” uviedol riaditeľ agentúry FRA Morten Kjaerum.

Šéf agentúry zdôraznil, že skutočnosť, že základné práva sa stávajú súčasťou hodnotení kontroly hraníc v schengenskom priestore, je krok správnym smerom, a dodal, že bezpečnostné obavy na hraniciach nesmú prevážiť nad základnými právami.

Obe správy FRA odhaľujú niekoľko otázok, ktoré ovplyvňujú základné práva občanov tretích krajín prichádzajúcich do EÚ. Agentúra ponúka viacero návrhov na zlepšenie ochrany základných práv na hraniciach EÚ adresované tvorcom politiky v EÚ a v jednotlivých štátoch, Európskej agentúre pre riadenie spolupráce na vonkajších hraniciach EÚ (FRONTEX) a zamestnancom operačných útvarov na miestach hraničnej kontroly.

Odporúčania FRA kritizujú neprofesionálne a neúctivé správanie, ktorého sa dopúšťajú príslušníci pohraničnej stráže, a preto by členské štáty mali prijať opatrenie na riešenie závažných foriem neúctivého správania sa k cestujúcim.

Menej ako polovica príslušníkov pohraničnej stráže na letiskách uviedla, že informuje ľudí podrobujúcich sa dôkladnej hraničnej kontrole o dôvodoch takejto kontroly. Viac ako dve tretiny uviedli, že ľuďom, ktorým je zamietnutý vstup do EÚ, neposkytujú informácie o tom, kde môžu získať právnu pomoc.

Reklama

Členské štáty by mali byť aktívnejšie aj v podporovaní jazykového vzdelávania príslušníkov pohraničnej stráže a zavádzania účinných mechanizmov tlmočenia na hraničných priechodoch.

Na pozemných hraničných priechodoch dvaja z troch príslušníkov pohraničnej stráže uviedli, že nezačnú konanie o azyle, aj keď cestujúci uvedie, že jeho život alebo sloboda budú v ohrození, ak by sa vrátil do domovskej krajiny. Na letiskách len 22 percent príslušníkov pohraničnej stráže pozná písomné usmernenia o identifikácii možných obetí obchodovania s ľuďmi.

Orgány riadenia hraníc by takisto mali zabezpečiť, aby boli zavedené postupy a aby bola dostupná odborná príprava pre príslušníkov pohraničnej stráže, ktorí majú na starosti deti.

FRA skonštatovala, že zariadenia pre migrantov, ktorým bol zamietnutý vstup alebo ktorí prišli bez dokladov, sú často nedostatočne vybavené, aj keď tam ľudia môžu byť zadržiavaní niekoľko hodín. Na niektorých letiskách boli migranti zadržiavaní aj niekoľko dní. Členské štáty preto musia zabezpečiť, aby zariadenia, v ktorých sú zadržiavaní ľudia, ktorým bol zamietnutý vstup do EÚ, spĺňali základné potreby vrátane zabezpečenia jedla a vody.

Obe správy boli vydané v deň keď sa začína výročná konferencia o základných právach agentúry FRA. Konferencia je tento rok venovaná téme základných práv a migrácie do EÚ.

Reklama

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali