V Košiciach si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomenú verejným zhromaždením Pocta novembru

V Košiciach si 30. výročie Nežnej revolúcie pripomenú verejným zhromaždením Pocta novembru

Košice 12. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Jakub Julény, TASR-František Iván)

 

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie organizujú občianske iniciatívy November 89 a Za slušné Slovensko verejné zhromaždenie Pocta novembru. Uskutoční sa 17. novembra o 18:00 na mieste, ktoré sa v novembrových dňoch roku 1989 stalo symbolickým námestím revolúcie. Na balkóne Štátnej vedeckej knižnice na Hlavnej ulici v Košiciach vystúpia osobnosti novembrových udalostí aj zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko

Na snímke Rastislav Trnka

Na dnešnom brífingu o tom informoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, predseda KSK Rastislav Trnka, organizátorka podujatia Ľuba Blaškovičová a Peter Neuwirth z občianskej iniciatívy November 89.

Reklama

Mesto Košice organizuje podujatia v spolupráci s občianskymi združeniami a iniciatívami, aby si pripomenulo významný historický medzník. „Podujatia k výročiu 17. novembra sa konajú pod názvom Pocta novembru a začínajú sa už vo štvrtok diskusiou REFLECTIONS: 30 YEARS OF DEMOCRACY, ktorú spoločne so spoločnosťou GLOBSEC organizuje mesto Košice. V piatok si pietnou spomienkou pripomenieme tieto udalosti pri pamätných tabuliach na Hlavnej ulici a víkend ukončia podujatia, ktoré organizujú Občianske združenia Res Cassovia a Staromestské divadlo v spolupráci s mestom,” uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Na snímke Jaroslav Polaček

Dôstojnú spomienku na tých, ktorí tu už nie sú, pripomenú historické projekcie, príhovory aj posolstvo a myšlienky, ktoré aktuálne rezonujú Slovenskom. „Pozývame všetkých, ktorí nezabudli,… aj tých, ktorí si chcú spolu s nami pripomenúť atmosféru nádeje a eufórie a niesť ďalej odkaz slobody a zodpovednosti za vlastnú budúcnosť. Veríme, že silné myšlienky obohatené o projekcie, mapping a živú hudbu budú poďakovaním sa všetkým, ktorí projekt podporili vo verejnej zbierke, rovnako aj našim partnerom a spoluorganizátorom – Košickému samosprávnemu kraju, mestu Košice, MČ Košice – Staré Mesto a mestskej organizácii CIKE,“ uviedla organizátorka podujatia Ľuba Blaškovičová.

Reklama

Košický samosprávny kraj taktiež významne vstupuje do ponuky spomienkových aktivít na november 1989 v meste Košice. „Vytvorili sme rad akcií a sprievodných podujatí pre obyvateľov a návštevníkov Košíc. Za všetky spomeniem výstavy vo Východoslovenskom múzeu či Východoslovenskej galérii. Kľúčovou je výstava pod názvom Prvý dotyk so slobodou s interaktívnymi prvkami a dokumentmi, ktoré doposiaľ neboli publikované, vo Verejnej knižnici Jána Bocatia. Chceme ňou vyprovokovať mladú generáciu, aby sa zamyslela, že sloboda nie je zadarmo,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Ako ďalej dodal, v celom kraji, od Rožňavy, cez Spišskú Novú ves, Trebišov, až po Michalovce, je pripravených počas celého mesiaca november a december viac ako 40 aktivít – výstavy, komentované prehliadky, besedy, workshopy a projekcie filmov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali