Kontroly mäsa v rámci Európskej únie sú nastavené tak, že kompetentné orgány musia kontrolovať nielen domácich výrobcov, ale musia kontrolovať aj tú produkciu, ktorá odchádza z ich krajiny do iného členského štátu únie. Tieto orgány musia zároveň krajinám i spotrebiteľom garantovať, že potraviny sú bezpečné, kvalitné a nezávadné.
„V poslednom období sme zaplavení kauzami ohľadom závadných potravín, netýka sa to len mäsa. Pri kontrolách mäsa, ktoré nakupujeme sa už dlhodobo nespoliehame len na distribútora či Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, mäso kontrolujem sami. Realizujú ju naši pracovníci – jeden na príjme a druhý na expedícii,“ tvrdí generálny riaditeľ Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný.
Celý proces funguje tak, že pracovník na príjme odkontroluje čistotu úložných priestorov prepravného vozidla, celistvosť a neporušenosť prepravných obalov a fólií, ako aj dodacie listy. Pozerá sa na všetko: konkrétne meno a adresa dodávateľa, prítomnosť identifikačnej značky, druh dodaného mäsa aj váhu. Zamestnanec následne mäso senzoricky zhodnotí – vizuálne, čuchom, a prípadne hmatom, vďaka čomu zistí, či mäso nemá povrchový sliz, ktorý je jednou zo známok závadnosti.
„Mäso nesmie byť zmenenej farby a cudzieho pachu, bez prítomnosti nečistôt a škodcov, svalovina bez krvavých škvŕn. Čerstvé mäso nesmie vykazovať známky po zamrznutí,“ objasňuje Pavol Sčensný z Mäsovýroba Cimbaľák s tým, že pracovníci po senzorickom hodnotení musia skontrolovať aj teplotu mäsa. Pokiaľ sa pri príjmovej kontrole nezistia nedostatky na dodanom mäse, putuje na prevádzku ako prijaté. Tieto kontroly vykonávajú dvaja zamestnanci – pracovník príjmu a pracovník expedície.
Ešte pred nimi do procesu vstupujú štátne orgány. Kontroly realizuje aj Štátna veterinárna a potravinová správa SR a príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy, ktoré majú k dispozícii zoznam hlásených zásielok z krajín, odkiaľ Mäsovýroba Cimbaľák ako aj ďalší výrobcovia, odoberajú mäso.
„Úradní veterinárni lekári majú možnosť vykonať na zásielky úradné kontroly a odobrať vzorky mäsa na vyšetrenie,“ vraví generálny riaditeľ Pavol Sčensný.
Po prepuknutí kauzy o zabíjaní chorých zvierat a následného predaja mäsa z nich sa otvorila otázka zákazu dovozu poľského mäsa. O tejto možnosti už hovorila Česká republika pred dvoma rokmi kvôli údajným nedostatočným veterinárnym kontrolám mäsa. O tom, či aktuálne budeme súhlasiť so zákazom dovozu, sa má Slovensko rozhodnúť na základe nariadení Európskej komisie.