Smer v komunálnych voľbách zvíťazil. Na druhom mieste skončili nezávislí. Opozícia iba polovičný počet mandátov

Smer v komunálnych voľbách zvíťazil. Na druhom mieste skončili nezávislí. Opozícia iba polovičný počet mandátov

Slovensko 16. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na základe zverejnených výsledkov Štatistickým úradom SR sa primátormi krajských miest stali:

  • Bratislava: Ivo Nesrovnal (nezávislý)

    Reklama
  • Košice: Richard Raši (Smer-SD)

  • Prešov: Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, MOST – HÍD, NOVA, OKS)

    Reklama
  • Trnava: Peter Bročka (nezávislý)

  • Nitra: Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS)

  • Banská Bystrica: Ján Nosko (nezávislý)

  • Trenčín: Richard Rybníček (nezávislý)

 

Reklama

Vo voľbách voliči volili celkovo 2923 starostov. Najsilnejší zostal Smer, ktorí sám alebo v rôznych koalíciách získal najviac starostov a na druhom mieste skončili nezávislí kandidáti

Výsledky komunálnych volieb 2014 podľa strán a koalícii

 

01:26: Primátorom Martina bude aj tretie funkčné obdobie za sebou Andrej Hrnčiar (Sieť).

01:22: Nie je to dobrá správa pre Bratislavu. Takto reagoval kandidát na primátora hlavného mesta Milan Kňažko na neoficiálne informácie, podľa ktorých v Bratislave s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazí Ivo Nesrovnal.

“Primátorom sa tak stane človek, ktorý je spoluzodpovedný za stav, v ktorom je mesto, minimálne za posledné štyri roky,” argumentoval Kňažko. Dodal, že Bratislava sa takto zmeny nedočká. “Som však presvedčený, že ju potrebuje,” dodal.

Reklama

V krátkom príhovore sa poďakoval svojmu tímu spolupracovníkov v kampani a všetkým, čo mu držali palce.

Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal

01:15: Ivo Nesrovnal sa postavil pred novinárov a poďakoval svojej partnerke, dcérke a všetkým voličom.

 Vďaka patrí všetkým Bratislavčanom a Bratislavčankám, že prišli v počte, ktorý presiahol naše očakávania.

01:12: Novým ružomberským primátorom sa stal bývalý dlhoročný riaditeľ tamojšej Ústrednej vojenskej nemocnice Igor Čombor.

01:05: Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko porazil v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici súčasného primátora Petra Gogolu. Nosko kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS.

00:57: Víťazkou volieb v Prešove je kandidátka pravice Andrea Turčanová. Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré predniesla mestská volebná komisia, porazila súčasného primátora Pavla Hagyariho o 4546 hlasov. Turčanová presvedčila 44,12 percenta, Hagyari 27,25 percenta voličov. Celkovo bolo odovzdaných vo voľbách na post primátora 26.940 platných hlasov.

Tretie miesto si medzi voličmi vybojoval bývalý hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst s počtom hlasov 3769. Štvrtý skončil Rudolf Dupkala, piaty Martin Matejka, šiesty Filip Antošovský. Siedme miesto patrí Miroslavovi Berníkovi a posledný skončil Ondrej Chlebovec.

00:50: Kandidát pravicovej koalície na košického primátora Rudolf Bauer dnes krátko po polnoci priznal volebnú porážku. Víťaznému úradujúcemu primátorovi Richardovi Rašimu (Smer-SD) mieni po oznámení výsledkov zablahoželať.

Z porážky vyjadril Bauer sklamanie. Za dobrú správu považuje, že sa podarilo v Košiciach dohodnúť na širokej stredopravej koalícii, čo môže byť príklad aj pre iné voľby a mestá. Vzdanie sa nominantky strán Sieť a Most-Híd Aleny Bašistovej v jeho prospech však podľa neho prišlo neskoro. “Vyzerá to, že bude aj viacero neplatných hlasov kvôli tomu. Napriek tomu, že sa na konci podarilo spojiť všetky pravicové strany, už nebol dostatok času na distribúciu tejto informácie voličom. Na druhej strane pán Raši mal masívnu kampaň, samozrejme, aj to zaberá na voličov,” vysvetľuje si príčiny prehry.

00:48: V Hlohovci sa primátorom stal nezávislý kandidát, súčasný výkonný riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Miroslav Kollár a väčšinu v budúcom mestskom zastupiteľstve budú mať nezávislí poslanci zoskupenia Fraštačania, keď celovo získali 15 z 19 poslaneckých kresiel. Kollár od voličov získal podľa predbežných výsledkov 4310 hlasov pred druhým v poradí Milanom Domarackým (SDS), ktorý má 1732 hlasov a tretím, doterajším primátorom Petrom Domarackým (KDH) s 543 hlasmi. 

Reklama
Na snímke Milan Ftáčnik

00:39: Na tlačovej konferencii prizna Milan Ftáčnik porážku v komunálnych voľbách na post primátora Bratislavy.

00:35: Rudolf Bauer po polovici spočítaných hlasov priznal porážku. Povedal, že na 90 percent asi vyhrá Raši.

00:32: Podľa neoficiálnych výsledkov od bánovskej Mestskej volebnej komisie (MsVK) sa primátorom Bánoviec nad Bebravou stal opäť Marián Chovanec, ktorý išiel do volieb ako nezávislý kandidát. Na druhom mieste skončila jeho súčasná zástupkyňa Mária Hajšová (Smer-SD)

00:30: Vranovský primátor Ján Ragan (nezávislý) sa v sobotu (15.11.) krátko pred 24.00 h vyhlásil za víťaza súboja o nového primátora mesta Vranov nad Topľou. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov zvíťazil nad svojimi súpermi s výrazným náskokom.

00:25: Levický primátor Štefan Mišák zostáva vo svojej funkcii aj počas nasledujúceho volebného obdobia. Kandidoval za strany Smer-SD, SNS a Stranu zelených.

Reklama

00:24: Bratislava pozná prvého starostu mestskej časti. Je ním Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, Sieť, NOVA, SaS, Most-Híd), ktorý povedie Záhorskú Bystricu.

00:20: Štvorica nezávislých primátorov povedie najbližšie štyri roky okresné mestá Senicu, Skalicu, Stropkov a Ružomberok. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

Na čelo Senice sa postaví Branislav Grimm (nezávislý), Skalice Ľudovít Barát (nezávislý), Stropkova Ondrej Brendza (nezávislý) a Ružomberka Igor Čombor (nezávislý).

Primátor bez politickej podpory bude šéfovať aj Vranovu nad Topľou, šéfom radnice sa tu stal Ján Ragan. Primátorom Levíc je Štefan Mišák (Smer-SD, SNS, SZ) a Pezinka Oliver Solga (SDKÚ-DS, OKS, SaS, NOVA).

00:18: Roman Matejov bude opäť primátorom Dolného Kubína.

Reklama

00:15: Post primátora v Rimavskej Sobote obhájil podľa neoficiálnych výsledkov po sobotňajších voľbách do orgánov miestnej samosprávy nezávislý kandidát Jozef Šimko. Ako povedal pre TASR, obyvateľom je veľmi vďačný za dôveru, najmä po volebnom období, kde súperil predovšetkým s poslaneckým klubom strany Smer-SD.

00:12: Kúpeľné mesto Turčianske Teplice bude mať nového primátora. Stal sa ním zamestnanec Slovenskej národnej knižnice Igor Hus, ktorý jednoznačne porazil doterajšieho primátora Michala Sygúta.

00:10: Vo volebnom štábe kandidáta na primátora Bratislavy Iva Nesrovnala vládne pozitívna nálada, ale aj napätie, ako napokon dopadnú komunálne voľby v Bratislave. Hostia medzi sebou diskutujú, v ktorých mestských častiach Nesrovnal vedie. On sám tieto reči považuje za klebety a nechce robiť unáhlené závery.

Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov sa stal Peter Bročka primátorom mesta Trnava

00:05: V Trnave sa stal primátorom Peter Bročka.

00:01: V Prešove sa stala novou primátorkou Andrea Turčanová.

23:54: Podľa neoficiálnych výsledkov z prievidzskej Mestskej volebnej komisie (MsVK) bude metropole hornej Nitry nasledujúce štyri roky šéfovať opäť Katarína Macháčková. Podpredsedníčka Siete v dnešných voľbách porazila svojich piatich mužských protikandidátov: Michala Dobiaša, Karola Gerdenicha, Milana Šemrinca, Richarda Marka a Daniela Brezoňáka

23:52: V komunálnych voľbách 2014 sa podľa predbežných neoficiálnych výsledkov primátorom mesta Dunajská Streda stal opäť Zoltán Hájos, ktorý mal štyroch protikandidátov. V mestskom zastupiteľstve bude pracovať 25 poslancov. V okresnom meste k urnám prišlo pomerne málo voličov, účasť bola 38,18 percenta.

Reklama

23:50: Strana Smer-SD zatiaľ získala približne tretinu z doteraz spočítaných slovenských samospráv. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Sčítaných je viac ako polovica zápisníc (60,96 percenta).

Z 1782 miest, obcí a mestských častí povedú sociálni demokrati 625 samospráv, ďalším 587 obciam budú šéfovať nezávislí kandidáti. Tretí najvyšší počet starostov má zatiaľ KDH (76), nasleduje SMK (60) a Most-Híd (49).

O čosi menej, 45 samospráv má nateraz koalícia Smer-SD a KDH, nasledujú strany SDKÚ-DS (35) a SNS (31). Koalícia Smeru-SD s SNS dosiaľ získala 30 samospráv. Poslednou stranou, ktorá má zatiaľ viac ako 20 miest a obcí, je politický nováčik Sieť (26).

23:46: Svojho starostu v Košiciach pozná aj tretia mestská časť – Dargovských hrdinov. Voliči dali dôveru Jozefovi Andrejčákovi zo Smeru-SD.

Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal

23:45: V Bratislave podľa informácii SITA vedie Ivo Nesrovnal, na druhom mieste je Milan Ftáčnik, Milan Kňažko je tretí.

23:44: Primátor Nitry Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS) sa dnes krátko po 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Nitre. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyhral s výrazným náskokom pred svojimi protikandidátmi.

23:40: Politickí rivali Smer-SD a SDKÚ-DS spolu uspeli v Seredi. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR, kandidát týchto dvoch strán Martin Tomčányi sa stal primátorom Serede.

Reklama

23:34: Post primátorky v Lučenci obhájila podľa neoficiálnych priebežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po dnešných voľbách do orgánov miestnej samosprávy nezávislá kandidátka Alexandra Pivková. Ako povedala pre TASR, výhru vníma ako veľký úspech a najmä to, že ľudia vnímajú predchádzajúce štyri roky práce pozitívne.

Na snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice Ján Nosko

23:30: V Banskej Bystrici zvíťazil podľa neoficiálnych priebežných výsledkov v primátorských voľbách Ján Nosko. Podľa neho ľudia pod Urpínom hlasovali za zmenu, ktorú chce po svojom zvolení do mesta aj priniesť. 

“Výsledok je pre mňa do určitej miery prekvapením. Prekvapil ma najmä ten rozdiel, s ktorým som vyhral. Výsledok vnímam s pokorou a zároveň so zodpovednosťou. Ľudia hlasovaním vyjadrili, že chcú zmenu a ja sa budem snažiť zmenu aj priniesť,” uviedol krátko po zverejnení predbežných výsledkov Nosko. Súčasne sa poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť a tiež svojmu volebnému štábu a rodine.

23:25: Pokojné a nerušivé. Tak zhodnotila priebeh dnešných komunálnych volieb zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. ÚVK dnes prerokovala celkovo 39 podnetov, z ktorých väčšina sa týkala volebnej kampane.

23:20: Polovica z 2923 obcí už má spočítané hlasy. Ako vyplýva z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, volebná účasť dosahuje takmer 54 percent. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,69 percenta. Štatistický úrad zatiaľ zaevidoval zápisnice z 1433 obcí vrátane niekoľkých okresných miest.

Na snímke Igor Choma

23:15: Primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) sa dnes krátko pred 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Žiline. Informoval o tom novinárov na základe predbežných neoficiálnych výsledkov. „Zo 79 okrskov je zrátaných 72 okrskov, z toho len v 13 som nevyhral. Takže, dá sa s veľkou pravdepodobnosťou predpokladať, že to dopadne veľmi dobre. V tejto chvíli chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí mi dali hlas,“ povedal v okresnej centrále strany Smer-SD v Žiline Choma.

23:12: Svojich primátorov majú po sčítaní takmer polovice obcí ďalšie štyri okresné mestá – Lučenec, Svidník, Partizánske a Myjava. Všetci sú bez straníckej príslušnosti.

Reklama

V Lučenci získala dôveru voličov Alexandra Pivková (nezávislá), vo Svidníku Ján Holodňák (nezávislý). V Partizánskom bude aj najbližšie štyri roky primátorom Jozef Božík (nezávislý) a v Myjave Pavel Halabrín (nezávislý).

23:05: Jozef Dvonč (Smer, SNS, KDH) bude opäť primátorom Nitry.

22:59: Svojho starostu v Košiciach pozná ďalšia mestská časť – Sídlisko Ťahanovce. Najbližšie štyri roky ho bude viesť Cyril Betuš (nezávislý). Účasť v tomto volebnom obvode dosiahla 27,49 percenta.

22:52:  Ďalšie štyri roky povedie Žiar nad Hronom Peter Antal (NEKA), vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Antal vo volebnom súboji porazil svojich protikandidátov Miroslava Grznára (Sieť) a Radovana Jakúbeka (ĽSNS). 

22:45:  Voličské hlasy spočítali už vo viac ako tretine obcí. Ako vyplýva z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, volebná účasť zatiaľ dosahuje 56,15 percenta. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,69 percenta.

Na snímke kandidátka na post primátora mesta Prešov Andrea Turčanová (vpravo)

22:30: Doterajší primátor mesta Prešov Pavel Hagyari tesne pred 22.00 h. vo svojom volebnom štábe poďakoval za osem rokov na čele mesta. Jeho protikandidátka za pravicovú koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS s podporou strany Sieť Andrea Turčanová v tom čase oslavovala neoficiálne víťazstvo.

„Dnes zvíťazili hodnoty nad robením šou. Myslím si, že síce najlacnejšia ale najefektívnejšia kampaň rozhodla, teda to, že sme chodili od dverí k dverám, s ľuďmi sme komunikovali, vysvetľovali a pýtali sa na ich problémy,“ povedala Andrea Turčanová.

Reklama

22:26: Trenčiansky primátor Richard Rybníček prežíva povolebnú noc oveľa pokojnejšie ako pre štyrmi rokmi. Spolu so svojím volebným štábom a priateľmi čaká na výsledky volieb v jednej z reštaurácií v Trenčíne. Je presvedčený, že primátorské voľby vyhral.

22:25: Prvým známym šéfom okresného mesta je Jozef Trstenský (Smer-SD). Ako vyplýva z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, najbližšie štyri roky povedie radnicu v Novom Meste nad Váhom.

22:22: Vo volebnom štábe Milana Kňažka vládne po 22.00 h uvoľnená, pokojná atmosféra. Kandidát na primátora si čakanie na výsledky kráti pozeraním futbalu. 

Miestami buchne aj šumivé víno, to však podľa zástupcov štábu zatiaľ nie je znakom predčasnej oslavy, ale privítania a pohostenia hostí. Ku spoločnosti okolo Milana Kňažka sa krátko po desiatej pridal aj herec Matej Landl. “Zatiaľ sa atmosféra vyvíja pozitívne vďaka priebežnému výsledku futbalu Macedónsko – Slovensko a verím, že rovnako pozitívne, smerom k víťazstvu Milan Kňažka sa bude vyvíjať aj spočítavanie výsledkov volieb na post primátora Bratislavy,” povedal s úsmevom Landl pre TASR.

22:15: Viac ako pätina obcí už má spočítané voličské hlasy. Ako vyplýva z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, volebná účasť dosahuje 55,73 percenta. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,69 percenta.

Na snímke kandidát na primátora Košíc Richard Raši

22:08: V štábe Richarda Rašiho (Smer-SD) v biznis centre na Moldavskej ulici v Košiciach vládne zatiaľ pokojná a optimistická nálada. Väčšina prítomných si kráti čas čakania na výsledky volieb primátora metropoly východu sledovaním televízneho prenosu futbalového zápasu.

Richarda Rašiho prišli pri očakávaní výsledkov podporiť stranícky kolegovia. Medzi prítomnými sa na krátku chvíľu objavil minister vnútra Robert Kaliňák, v priestoroch biznis centra je aj minister životného prostredia Peter Žiga, štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian, predseda NR SR Pavol Paška, predseda KSK Zdenko Trebuľa.

Reklama

Podľa neoficiálnych výsledkov paralelného spočítavania hlasov podľa jednotlivých volebných okrskov má zatiaľ Raši výrazný náskok pred najväčším konkurentom Rudolfom Bauerom (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS, OĽaNO, Sieť a Most-Híd).

22:05: Podľa zverejnených informácii uznal úradujúci prešovský primátor Pavel Hagyari porážku. Podľa predbežných výsledkov by sa primátorkou mala stať jeho protikandidátka Andrea Turčanová.

21:56: Prvou zvolenou kandidátkou v Košiciach je Adriana Balogová (nezávislá). Najbližšie štyri roky povedie mestskú časť Džungľa. Účasť voličov v tomto volebnom obvode bola 41,26 %. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 484 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ necelých 55 percent.

Členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy

21:45: Najviac obcí získal v dnešných komunálnych voľbách zatiaľ Smer-SD. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Sčítaných je zatiaľ necelých šesť percent obcí.

Zo 169 obcí povedú sociálni demokrati 75 samospráv, ďalším 37 obciam budú šéfovať nezávislí kandidáti. Tretí najvyšší počet starostov má zatiaľ KDH (10), nasleduje SMK (7).

Reklama

Napríklad SDKÚ-DS a SNS majú nateraz po päť starostov, štyroch má koalícia Smer-SD a SNS. Rovnaký počet získal dosiaľ Most-Híd. Koalície Smer-SD a KDH, a tiež Most-Híd a SMK majú zatiaľ po troch starostoch. Dve obce povedú napríklad aj nominanti KSS.

21:39: Súčasný primátor Banskej Bystrice Peter Gogola čaká na výsledky komunálnych volieb v banskobystrickom Národnom dome. Za prvého muža mesta pod Urpínom kandidoval dnes po druhý raz. Gogola prišiel do Národného domu okolo 19.00 h a postupne poprichádzali i jeho priatelia, podporovatelia a sympatizanti. Doteraz sa ich zišlo do 20, medzi nimi aj Gogolova pravá ruka, prednosta mestského úradu Miroslav Rybár a pozdraviť ho prišiel aj ďalší kandidát na primátora Peter Múkera. Atmosféra v Národnom dome je pokojná, skôr komorná. Hostia sedia za stolom s občerstvením, na ktorom horia sviečky. Prostredníctvom televízií sledujú predbežné výsledky komunálnych volieb a prepínajú aj na futbalový zápas Slovenska s Macedónskom.

21:32: Poslanec NR SR Ľubomír Petrák (Smer-SD) je prvým členom zákonodarného zboru, ktorý obhájil starostovský post. Petrák bude aj ďalšie štyri roky viesť Hurbanovu Ves. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

21:30: Podanie podnetu na Ústrednú volebnú komisiu zvažuje jeden z kandidátov na post starostu obce Pohranice v okrese Nitra. Beňadikovi Kiššovi sa nepáči, že predseda miestnej volebnej komisie nedovolil riadne nahláseným a schváleným pozorovateľom kontrolovať sčítanie hlasov. „Vo volebnej miestnosti po skončení hlasovania zostali dve dobrovoľníčky, ktoré mali na sčítavanie hlasov dohliadať. Mám od nich informáciu, že im predseda komisie prikázal vypnúť telefóny a usadil ich niekde v rohu miestnosti, odkiaľ žiadnym spôsobom nemôžu činnosť komisie pri zratúvaní hlasov kontrolovať,“ uviedol pre TASR Kišš.

21:20: Jeden z kandidátov na post primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal začal svoj volebný večer v kruhu najbližšej rodiny a priateľov v jednom z bratislavských hotelov. Na tlačovej konferencii, ktorú zvolal o 20.30 h, povedal, že jeho pocity po voľbách sú dobré.

Účasť vo voľbách považuje za priaznivú, potvrdiť mu to mali aj členovia komisie. “Zdá sa, že sa nám podarilo vzbudiť záujem občanov Bratislavy o naše spoločné mesto a dať im nádej, že má zmysel ísť voliť,” povedal.

Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik

21:12: V bratislavskej Inchebe už čaká spolu so svojim tímom a priateľmi na výsledky komunálnych volieb súčasný primátor a kandidát na primátora hlavného mesta Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Očakáva tesný súboj až do konca, no vraví, že zatiaľ je pokojný a drží sa pri zemi. “Nemám žiadne veľké očakávania. Verím, že to dobre dopadne,” povedal novinárom.

21:00: Volebné miestnosti v obciach a mestách na Spiši sa zavreli načas, priebeh komunálnych volieb tu bol pokojný. „Nič mimoriadne hlásené nebolo, nejaké drobnosti sme tu mali, ale všetko sa podarilo vyriešiť. Už očakávame, že by čoskoro mohli prísť nejaké výsledky z menších obcí,“ zhodnotil pre TASR zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

21:00: Komunálne voľby na košickom Luníku IX sa dnes skončili o 20.38 h. TASR to potvrdila predsedníčka Miestnej volebnej komisie Alena Straková. Voľby tu predĺžili o 38 minút, počas ktorých bola predpoludním volebná miestnosť uzavretá. Stalo sa tak pre podozrenie z kupovania hlasov, ktoré sa však nepotvrdilo.

20:55:  Prvé štyri obce už poznajú mená svojich nových starostov. Ide o Tureckú (Banskobystrický kraj), Valentovce (Prešovský kraj), Vápeník (Prešovský kraj) a Ardovo (Košický kraj). V Tureckej uspel Ivan Janovec (nezávislý), vo Valentovciach Michal Firkaľ (Smer-SD), vo Vápeníku Jaroslav Krajkovič (Smer-SD) a v Ardove Daniel Fabián (nezávislý).

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, volebná účasť vo všetkých štyroch obciach prekročila 60 percent.

20:40: V okresoch Trenčín a Ilava, ktoré zastrešuje Obvodná volebná komisia v Trenčíne, mali komunálne voľby hladký priebeh. Komisia riešila jediný podnet. „Členka mestskej volebnej komisie v Trenčianskych Tepliciach mala dojem, že došlo k porušeniu volebného zákona pri voľbe predsedu a podpredsedu okrskovej volebnej komisie. Navštívili sme aj mestskú, aj okrskovú komisiu a nezistili sme porušenie zákona. Všetko bolo v súlade so zákonom,“ informoval TASR podpredseda Obvodnej volebnej komisie v Trenčíne Jozef Lipták.

20:26: Podľa výsledkov banskobystrického webového portálu www.bbonline.sk primátorom Banskej Bystrice by sa mal stať riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko. Do komunálnych volieb išiel ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS.

20:22: Obvodná volebná komisia (ObVK) v Považskej Bystrici, zastrešujúca okresy Považská Bystrica a Púchov riešila počas volieb niekoľko podnetov. Najvážnejší bol v Púchove, kde vytváranie paralelných voličských zoznamov s osobnými údajmi členmi niektorých okrskových volebných komisií už rieši polícia.

Ďalší podnet sa týkal parkovania automobilu s fotkami kandidátov pred volebnou miestnosťou, na podnet polície automobil preparkovali. V obci Bodiná kandidátka na starostku podala podnet na komisiu s tým, že členovia tamojšej okrskovej komisie boli pod vplyvom alkoholu.

Reklama

„Členovia ObVK boli situáciu preveriť na mieste, podnet sa ukázal ako neopodstatnený,“ povedal predseda komisie Štefan Mieris.

Ilustračné foto

20:16:  Predseda vlády SR Robert Fico kvôli pracovným povinnostiam odvolil až o 19.30 hod. v priestoroch ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici.

20:15: Volebné komisie počítajú hlasy. Prvé priebežné a neoficiálne výsledky by sa mohli objaviť približne o 21.30 hodine.

20:00:  Takmer všetky volebné miestnosti na Slovensku sa po komunálnych voľbách o 20.00 h zatvorili. Výnimkou je košický Luník IX, kde bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie. O 45 minút sa predĺži hlasovanie v obci Svinia v Prešovskom okrese. V obidvoch prípadoch zatvorili volebné miestnosti, aby prešetrili podozrenia z kupovania hlasov. Hlasovanie sa predlžuje o 15 minút aj na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave pre výpadok prúdu.

 

Starostov, primátorov a komunálnych poslancov dnes volili v 2923 obciach 

Volebné komisie po uzavretí miestností začnú počítať hlasy. Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa na webových stránkach www.statistics.sk a www.volbysr.sk mohli objaviť okolo 21.30 h. Oficiálne výsledky komunálnych volieb by mohli byť známe v nedeľu (16.11.) predpoludním.

Polícia počas dnešného volebného dňa musela preverovať viacero podozrení z kupovania hlasov. Volebná korupcia sa nakoniec potvrdila vo Zvolene a v Žarnovici.

O 20.00 h sa opätovne stretli členovia Ústrednej volebnej komisie. Tá neskôr začne fyzicky preberať zápisnice z volebných komisií.

Starostov, primátorov a komunálnych poslancov dnes volili v 2923 obciach vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Právo voliť dnes malo vyše štyri milióny voličov.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali