Komu zo slovenských politikov dôverovať a komu možno odovzdať svoj hlas?

Komu zo slovenských politikov dôverovať a komu možno odovzdať svoj hlas?

Bratislava 10. decembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Volebná kampaň sa už  pomaly začala a hoci do februárových volieb chýba ešte 11 týždňov, už dnes sa dá povedať, že čoskoro sa staneme svedkami takej ostrej volebnej kampane, aká od Mečiarovho konca nemala na Slovensku obdoby

Ilustračné foto

Preto doporučujem najprv zamyslieť sa s Evanjeliom sv- Matúša, ktorý v Mt 7,24-29 prináša priamo Kristove slová: 24 A tak každý, kto počúva tieto moje slová a uskutočňuje ich, podobá sa múdremu mužovi, ktorý si postavil dom na skale. 25 Spustil sa dážď, privalili sa vody, strhla sa víchrica a oborili sa na ten dom, ale dom sa nezrútil, lebo mal základy na skale. 26 A každý, kto tieto moje slová počúva, ale ich neuskutočňuje, podobá sa hlúpemu mužovi, ktorý si postavil dom na piesku. 27 Spustil sa dážď, privalili sa vody, strhla sa víchrica, oborili sa na ten dom a dom sa zrútil; zostalo z neho veľké rumovisko. 28 Keď Ježiš skončil tieto reči, zástupy žasli nad jeho učením, 29 lebo ich učil ako ten, čo má moc, a nie ako ich zákonníci.

Reklama

K prichádzajúcim voľbám by sa mali pripraviť aj slovenskí katolíci. A pri svojej voľbe by mali by byť podobní rozumnému mužovi z Evanjelia, ktorý stavia základy domu na skale a nie na piesku.

Už dnes sme sa stali svedkami skutočnosti, že predsedov dvoch dôležitých politických strán krátko pred voľbami obvinila polícia z trestného činu. Ide o Róberta Fica a Andreja Kisku. Róberta Fica obvinili z trestných činov hanobenia národy, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti ako aj schvaľovania tohto trestného činu (kauza Milana Mazureka, kde ale  Róbert Fico neprešiel trestnosprávnu hranu svojimi tvrdeniami že Najvyšší súd odsúdil Milana Mazureka za slová, ktoré si podľa Fica myslí celý národ….)

Reklama

Pokiaľ obvinenia Róberta Fica sú postavené na chatrnom a vykonštruovanom základe, obvinenia Andreja Kisku majú reálnejší trestnoprávny základ. Polícia obvinila konateľa firmy KTAG z daňových podvodov a ak sa toto obvinenie preukáže, tak môže mať Andrej Kiska v budúcnosti značné problémy. Klasické bagatelizovanie a hľadanie výhovoriek zo strany prívržencov Andreja Kisku nie je v skutočne demokratickej spoločnosti relevantné a absolútne by nemalo byť akceptované. Zákon totiž musí platiť pre všetkých, od posledného majiteľa drobnej živnosti až po veľkého podnikateľa s politickými ašpiráciami a ambíciami.

Katolíci by sa mali pripraviť na to, že budú pri najbližších parlamentných voľbách svedkami veľmi neetickej politickej kampane, v najbližších týždňoch sa roztrhne vrece so špinavosťami rôzneho druhu. Už dnes na inteligentných voličov pôsobia viacerí politickí lídri značne nepresvedčivo, existujúce kauzy znižujú etickú hodnotu viacerých politických lídrov. No hlas rozumu v politickej kampani však dokáže bez problémov prehlušiť primitívny vresk demagogických manipulátorov, ktorí veľmi dobre vedia ako pravdu znásilniť a predhodiť ju primitívnemu davu, ktorý si nevidí ďalej od nosa a ktorý trpí predstavou, že o tom, čo je pravda rozhoduje všemocný dav len preto, lebo je početnejší ako inteligenti.

Smer, SNS, Vlasť či ĽSNS majú množstvo odporcov a kritikov. Rovnako aj bývalý prezident Andrej Kiska, ktorý je namočený vo viacerých kauzách a stále sa nedokáže úspešne politicky vyhraniť. Ešte pred zavraždením Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bol presvedčený, že v slovenskej politike skončí. Keďže ho však dostihli jeho skutky a uvedomil si, že za na základe obvinení jeho osoby môže byť aj odsúdený, rozhodol sa prejsť do straníckej politiky. Andrej Kiska dnes chráni v prvom rade svoju kožu, lavíruje a hľadá spojencov na politickej scéne, ktorí by mu pomohli usalašiť sa v slovenskom parlamente.

Ešte pred niekoľkými rokmi Andrej Kiska tvrdil v interview pre Trend, že strana, ktorú by podporil by mala byť v prvom rade proeurópska, liberálna a stredová, dnes sa však vyhraňuje proti PS/Spolu v pozícii umierneného konzervatívca. Takže cez najbližšie vianočné sviatky môžeme očakávať, že sa možno Andrej Kiska v rámci predvolebného boja ukáže pred televíznymi kamerami aj v kostole (možno aj na Polnočnej omši), len aby národ presvedčil, že má blízko aj ku kresťanským tradíciám. Možno bude dokonca vedieť v porovnaní s Alojzom Hlinom aj pohotovejšie vymenovať 10 Božích prikázaní. Andrejovi Kiskovi však skutočné konzervatívne a kresťanské rozmery evidentne môžu chýbať, pretože 7. Božie prikázanie “nepokradneš” sa týka okrem iného určite aj pozemkov či krátenia daní, uvidíme ako to vyhodnotí opäť súd.

Andrej Kiska však má jedno veľké šťastie. Opoziční politici okolo neho, ktorí by mohli úspešnejšie zabodovať v najbližších voľbách sú na tom podstatne horšie. Michal Truban ako premiér – táto predstava pôsobila ako čierny vtip už v lete, keď sa prvýkrát Michal Truban zviditeľnil a ako čierny vtip pôsobí aj v decembri, takže plno voličov, ktorí síce “Andreja Kisku nemusia” ale ešte viac “nemusia Róberta Fica, Mariána Kotlebu či Andreja Danka” nakoniec zo zúfalstva a v intenciách predstavy “musíme voliť menšie zlo” Andrejovi Kiskovi odovzdá svoj hlas, napriek kauzám v ktorých tento bývalý slovenský prezident figuruje.

Reklama

Pred slovenským katolíckym voličom sa tak objavuje ťažká úloha. Voliť rovnako rozumne, ako volil muž, ktorý sa rozhodol stavať základy na skale. Nechať sa osloviť realitou, však vyžaduje otvorenú myseľ a srdce bez predsudkov. Práve dnes sme na slovenskej politickej scéne svedkami, že sa do politiky vnášajú populistické predsudky s ideologickými rozmermi. Politik Róbert Fico je kvôli svojím kauzám neprijateľný, naopak politik Andrej Kiska je aj napriek svojím kauzám prijateľný. Sme svedkami skutočnosti, že médiá vytvárajú filtrovanú projekciu, totálne vzdialenú od pravdy a reality.

Ako by sa teda mal zachovať slovenský katolícky volič? V prvom rade by sa mal rozhodovať na základe svojho najlepšieho svedomia. Mal by vnímať existujúcu realitu, prijímať ju takú aká je a nevnucovať, ale ani sa nenechať ovplyvňovať cudzími riešeniami. Pri skúmaní reality a potrebe dialógu by mal kresťan vychádzať z evanjeliových hodnôt, ktoré nám zanechal sám Ježiš Kristus. Dobrý strom sa pozná podľa ovocia. Krádeže, vraždy (aj interrupcie a asistované samovraždy), klamstvá, podvody, podpora drogám určite dobrým ovocím nie sú, rovnako ako nie je dobrým ovocím podpora takýchto trendov v spoločnosti.

A tu sa dostávame opäť na začiatok, k spomenutým slovám v Evanjeliu sv. Matúša. Voliť politika veľmi  bohato “obťažkaného” negatívnymi plodmi je podobnou hlúposťou, ako stavať dom na piesku. Každý z voličov sa však musí rozhodnúť sám a podľa toho, aké hodnoty vo svojom živote preferuje. Tézu “volím menšie zlo” samozrejme možno akceptovať, za predpokladu, že sa porovnajú s otvoreným srdcom negatíva a pozitíva všetkých uchádzačov a až na základe takéhoto porovnania sa prikročí v súlade s vlastným svedomím k výberu vhodného kandidáta, ktorý by naozaj aj najmenším zlom bol.

Adam Nemečkaj

 

Reklama

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali