Komentár: Noční vlci preverili zákony EÚ

Komentár: Noční vlci preverili zákony EÚ

Moskva/Varšava 2. mája 2016 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Poliaci sa včera rozhodli nepovoliť vstup Nočným vlkom na svoje územie. Napriek tomu, že všetci z ruských členov mali  schengenské víza vporiadku. Navyše Poliaci dokonca arogantne nepustili na svoje územie ani Nočných vlkov zo Slovenska (4) a z Nemecka (2). Tento precedens, nemá  v právnom priestore EÚ obdobu a ukazuje sa, že  drzosť poľských politických šmelinárov nepozná hraníc.

Na snímke motorkári z ruského klubu Noční vlci
Na snímke motorkári z ruského klubu Noční vlci

Poliaci nemajú žiadne právo nevpúšťať na územie Európskej únie občanov EÚ a poľskí pohraničníci to vedia. Žiaľ rozkaz zhora znel jasne – do Poľska nesmú prejsť žiadni Noční vlci. Preto hlavná skupina ruských  Nočných vlkov stojí na hranici a čaká, čo sa bude diať a spolu s nimi stoja aj Slováci a Nemci.  Samozrejme že Rusi podnikli aj diplomatické kroky a čakajú, ako zareaguje poľská strana.

Reklama

Musíme si ale pomaly zvyknúť že pod americkým vplyvom sa nám pomaly demokracia v Európe mení na čosi obludné. Do Európy prúdia tisícky migrantov denne, Nemecko im nezákonne otvára svoj priestor. V Európe však nežijú len Nemci a príliv imigrantov ohrozuje aj iné krajiny nielen Nemecko. Pritom ani nie pred 8 rokmi sa tí istí Nemci div netriasli od nervozity, keď hrozilo, že budú musieť otvoriť svoje pracovné trhy pre obyvateľov strednej Európy, takže si vyžiadali výnimku.

Takisto európski lídri v Bruseli majú denne starosť o osud demokracie, poučujú a otravujú so svojimi vyhláseniami všetkých normálnych ľudí. Na druhej strane prechádzajú taktným mlčaním vyčíňanie Erdogana v Turecku, či otvorené prejavy nacizmu na Ukrajine, či v pobaltských republikách. Chápeme, že konajú na príkaz svojho pána z USA, ale fakt, že sa vedome porušujú zákony EÚ a Schengenu,  ktoré sami zaviedli – to už je trochu silná káva.

Reklama

Podľa slov Dária Senického, slovenského člena Nočných vlkov Slováci a Nemci už podali žalobu na činnosť poľských úradov. Senický nechápe, prečo Poliaci nepustili na územie Poľska občanov EÚ, navyše jednému zo slovenských jazdcov, ktorý je členom hlavnej ruskej skupiny končia 2.5.2016 bieloruské víza, ak ho Poliaci nepustia objaví sa na stole ďalší právny problém.

Hlava Nočných vlkov Alexander Zaldostanov potvrdil, že  Rusi si urobili malý experiment ako pracujú zákony Európskej únie. Vďaka  poľským lokajom USA vlastne zistili, že žiadne zákony v EÚ neplatia a vládne tu ľubovôla politických špičiek. Zaldostanov pritom s istotou nemôže cestovať na územie EÚ, pretože je na sankčnom zozname vypracovanom “odborníkmi z EÚ”.

Kritéria, podľa ktorých tento zoznam EÚ vypracovala sú netransparentné a stigmatizujú ruských občanov rovnako, ako vo svojich začiatkoch Norimberské zákony stigmatizovali Židov v Nemecku. Pritom všetci vieme, ako tieto zoznamy vznikali – USA ukázali prstom a Brusel v predklone rozkaz vyplnil, pričom iniciatívne zoznam aj rozšíril.

Pri svojej ceste do Berlína cez Bielorusko sa už Noční vlci zastavili v Breste. V Poľsku čakajú ruskú skupinu Nočných jazdcov ďalší európski jazdci Nočných vlkov zo Slovenska, Česka, Nemecka. Akciu dokonca podporujú jazdci z poľského motocyklového klubu “Katynský raid”.  Keďže motorkári prišli do Poľska z krajín EÚ, poľské úrady nemali možnosť zastaviť ich. To však neznamená, že ich poľskí policajti nebudú kontrolovať a že sa nepokúsia zastaviť ich cestu. Noční vlci však oznámili, že 9. mája ich zástava bude viať v Berlíne.

Zdá sa, že Poliaci ale celú akciu nedomysleli úspešne do konca, pretože podľa slov Andreja Omelčenka skupina motorkárov už prešla cez rusko poľskú hranicu pri Kaliningrade. Je preto pravdepodobné, že európski sympatizanti a členovia Nočných vlkov poskytnú ruskej skupine náhradné motocykle, prípadne každý z európskych Nočných vlkov vezme do tandemu ruského Nočného vlka. Pomaly sa formuje kolóna motocyklov, ktorá bude pokračovať smerom na Berlín.

Reklama

Sovietsku armádu a ich spojencov z Poľska, Československa alebo  Rumunska v roku 1945 nezastavili na ich ceste do Berlína ani Wehrmacht a ani Waffen SS. Prečo by niečo podobné mali dokázať poľskí politici dnes?

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti. Tamojší predstavitelia v sobotu dopoludnia informovali o najmenej šiestich zranených a škodách na kritickej infraštruktúre, komerčných i obytných budovách.

09:22

Súhlasiť s dohodou o prímerí s Izraelom by pre palestínske hnutie Hamas nemalo byť problémom, motivácia jeho vedenia však stále nie je jasná. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

09:15

Ruská protivzdušná obrana zničila štyri rakety dlhého doletu, ktoré ukrajinské sily odpálili na polostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany.

08:43

Vojenský súd na  východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) v piatok udelil trest smrti ôsmim vojakom vrátane piatich dôstojníkov za dezerciu a zbabelosť v boji proti povstaleckej skupine M23 podporovanej Rwandou.

08:33

Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi. Dosiaľ posledný z takýchto incidentov sa odohral v piatok, keď jednému z členov tejto náboženskej organizácie niekto podpálil auto.

08:23

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií. Členské krajiny sa teraz pripravujú na posledný týždeň rokovaní.

08:15

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II., témou ich rozhovoru bude situácia na Blízkom východe v súvislosti s pokračovaním rokovaní o prímerí v Gaze.

08:00

Tri telá sa našli v piatok na odľahlom mieste v mexickom štáte Baja California, v rovnakej oblasti, kde sa minulý týždeň stratili dvaja Austrálčania a jeden Američan. Na mieste sú forenzní odborníci.

07:44

Verejná komisia na prešetrenie podozrení zo zasahovania zahraničia do kanadských volieb v rokoch 2019 a 2021, ktoré vrátili k moci liberálnu vládu Justina Trudeaua, skonštatovala prítomnosť takýchto zásahov. Nemali však vplyv na výsledok volieb.

07:31

Palestínske hnutie Hamas uviedlo, že jeho delegácia odcestuje v sobotu “s pozitívnym duchom” naspäť do Káhiry, kde chce obnoviť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy v rámci najnovšieho úsilia o zastavenie takmer sedemmesačnej vojny s Izraelom.

07:23

Kanadská polícia v piatok oznámila, že zadržala troch ľudí, ktorí sú občanmi Indie, v súvislosti s vlaňajšou vraždou sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara. Zároveň uviedla, že v súvislosti s vraždou vyšetruje aj možné napojenie na indickú vládu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali