Komasácia alebo zakrytie zločinov štátu?

Komasácia alebo zakrytie zločinov štátu?

Bratislava 24. decembra 2019 (HSP/Foto: KR HaZZ Trenčín)

 

Je tridsať rokov po štátnom prevrate v roku 1989 a štát do dnešnej doby nechce napraviť majetkové krivdy spáchané na malých vlastníkoch pôdy, spôsobené štátom pred rokom 1989. Jedna nespravodlivá novela strieda druhú

Ilustračné foto

Slovenskí politici sa tvária, že uvedené problémy neexistujú a štát nechce efektívne a rýchlo naprávať zločiny minulosti v duchu spravodlivosti. Pôvodných vlastníkov počas socializmu kedysi komunisti vyhnali z ich poli, lúk a lesov a dodnes skoro nikto zo slovenských politikov parlamente tieto vlastnícke práva nechce majiteľom priznať.

Reklama

Čo na to dnešní slovenskí politici? Len dva príklady za všetkých politikov: Kiska úspešne obchoduje s pozemkami a Bugár úspešne nakupuje. Zuzana Čaputová, ktorá v piatok 20. decembra novelu zákona Slovenskej národnej rady č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov (o sceľovaní parciel) vetovala a vrátila zákon do NR SR, pričom vyhlásila, že „sú tam opodstatnené výhrady a pochybnosti o súlade zákona s Ústavou SR. Doplácali by naň predovšetkým malí a strední farmári,“ v čom má prekvapivo pravdu.

Jej vyjadrené pochybnosti najmä v súvislosti s princípom právnej ochrany vlastníctva nevylučujú úplne potrebu vykonania pozemkových úprav a nastolenia poriadku v rozdrobenom vlastníctve poľnohospodárskych pozemkov ale podľa jej názoru má byť reforma riadne pripravená a musí rešpektovať všetky ústavné princípy.

Reklama

Už tridsať rokov je v SR reálne obmedzovanie vlastníkov sceľovaných pozemkov v prospech nájomcov a špekulantov. Opäť je v SR neštandardný legislatívny proces, ktorý predchádzal prijatiu novely v NR SR. Tu  nejde len o malých a stredných poľnohospodárov, ktorí pôdu priamo obhospodarujú ale najmä o vlastníkov pôdy. Škandálny zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, prijala NR SR 27. novembra. Za prijatie novely hlasovali Smer, SNS, Most. Dobre si to voliči zapamätajte. Hlasovanie si môžete pozrieť tu.

Politikom a štátu akosi nevadí, že  ignoruje vlastníkov pôdy v pripravovaných pozemkových úpravách, ktoré sa dostávajú na stôl parlamentnej politiky. Štát, ktorý si doteraz nesplnil svoje ústavné povinnosti voči zákonitým vlastníkom pôdy, a ktorý zanedbával spravodlivé reštitučné konania alebo čiastkové pozemkové úpravy, ZRPS či ROEP (obzvlášť tento digitálny zločin so vznešeným názvom si zasluhuje od politikov pozornosť).

Predseda NR SR Danko (SNS) pre TASR povedal, že ak prezidentka vetuje niektorý zákon, zvolá v januári ďalšiu schôdzu parlamentu. Dankovi asi nevadí že  štát nenapravil krivdy spáchané na vlastníkoch pôdy a lesov na Slovensku ani mu nevadí, že štát nechránil pôdu a lesy pred špekulatívnymi obchodmi.

Danko do programu schôdze chce  zaradiť všetky body, ktoré boli presunuté z predchádzajúcej riadnej schôdze. To, že štát naďalej porušuje práva malých a stredných vlastníkov pôdy, ktoré im garantuje článok 20 Ústavy SR už predsedu parlamentu netrápi a ani jeho koaličných partnerov z Mostu či Smeru.

Krivdy predchádzajúceho a ponovembrového režimu naprávať nechce ani KDH, SAS, PS/Spolu a očakávať niečo od strany Za ľudí, na čele s obchodníkom s pozemkami Kiskom, hraničí  už s cynizmom. Štát už dávnejšie  jednoznačne zlyhal tým, že scelené parcely nevrátil do rúk pôvodných vlastníkov v pôvodnom stave ale urobil s nich bezvýznamných spoluvlastníkov podielov. Do neba volajúca nespravodlivosť v demokracii a v právnom štáte.

Reklama

Kataster, ktorý mal byt už dávno vysporiadaný s týmito majetkovými zločinmi z minulosti, dodnes spolupracuje so štátom pri posväcovaní socialistických a demokratických lúpeží (napr. pozemky nakupované politikmi pod Tatrami a na južnom Slovensku).

Politici a poslanci mlčia, a tí politici, ktorí sú namočení do aktuálnej novely, len vytvárajú ilúziu pozitívneho riešenia, ktoré prospeje len obchodným mega špekulantom a uškodí drobným majiteľom. V podstate sa  štátne orgány roky smejú do očí malým majiteľom pôdy a popri tom pracujú pre zahraničné a domáce oligarchické skupiny.

Slovenskí politici a poslanci v NR SR sa tvária, že na Slovensku, nie sú tu reálne  poškodení vlastníci pôdy a lesov, ktorí sa nemôžu dostať k svojim pozemkom, pričom títo občania SR sú často staršími a pôvodnými vlastníkmi alebo právoplatnými dedičmi pôdy. Je tu otázka, kde slovenskí malí a drobní majitelia pôdy, ktorí sú aj voličmi, berú po rokoch toľkú  trpezlivosť a nádej, keď postupy štátnych orgánov za celé roky sú  ničím iným, len diskrimináciou majiteľov pôdy pri uplatňovaní ich vlastných ústavných práv podľa článku 20 Ústavy?

Pri tejto zlodejskej novele už ide najmä o dedičské právo, ktoré ústava SR zaručuje alebo o nepremlčateľné vlastnícke právo. Na jednej strane štát spolu s politikmi zlyhal (cielene) pri kontrole postupov štátnych orgánov pri náprave krívd, ktoré vznikli v minulom totalitnom režime ako aj v reštitučných konaniach,  pri ZRPS, ako aj pri ROEP pozemkových úpravách. Na druhej strane sú drobní a malí vlastníci, ktorí sa desiatky rokov nemôžu dostať k svojim pozemkom a štátne orgány im žiaľ nielenže nepomáhajú ale skôr prekážajú. Legislatívne zmeny za posledných tridsať rokov  sú bezprávím, ktoré plodí ďalšie bezprávie.

SR ako štát, majiteľov pôdy roky právne ignoroval v prospech ponovembrových špekulantov, pričom  aj dnes sa v pripravovaných pozemkových úpravách, v ktorých sa opäť pracuje s vlastníctvom občanov, ignorujú vlastníci a ich pôda. Bude to opäť v prospech špekulantov.

Reklama

Ak opäť nebude rešpektovaná elementárna spravodlivosť ešte pred ich spustením pozemkových úprav, kde budú napravené socialistické a postsocialistické krivdy a chyby, ktoré štát doteraz svojím konaním spôsobil počas konania ponovembrových pozemkových úprav, tak sa SR nemá právo označovať za právny štát.  V súčasnosti prijatý zákon o pozemkových úpravách nápravu krívd spáchaných v čase totalitného režimu ako aj krívd po roku 1989 vôbec nerieši! Politici a poslanci NR SR ako ste mohli hlasovať za takúto novelu, podľa ktorej vraj chcete sceľovať pozemky aj na tých miestach, kde pôvodní vlastníci opäť nezostali vlastníkmi pretože doteraz im pôdu štát spravodlivo nevrátil?

Politické strany pred voľbami žiaľ mlčia a nezaujímajú sa reálne zločiny minulosti, ktoré sa navrhovanými pozemkovými úpravami definitívne zakryjú.  Politici, ktorí chcú byť skutočne za ľudí, musia presadzovať spravodlivosť a nie svojimi krokmi okrádať vlastných voličov. Navrhované reformy by neboli bezprávím, ak by účastníkmi konania boli sami vlastníci, ktorí o majetok prišli legislatívnymi krokmi štátu v minulosti, kde sa ich parcely stali spolupodieľníckym zrnkom v mori scelených pozemkov komunistickým režimom.

Druhým problémom sú rozhodovacie právomoci, ktoré si opäť totalitne uzurpuje štát v konaní, ktoré sám vymyslel a legalizoval, pričom práva vlastníkov sú obmedzené tým, že im štát stále po desaťročiach dlhuje to, čo im právom spravodlivo patrí: pôda.

Pozemkové úpravy vždy majú vychádzať z písomnej časti katastra, a teda ak právoplatní vlastníci prišli na základe bezprávia o pôvodné pozemky alebo o ich časti v minulosti, či už nezákonným spôsobom, násilným odobratím, vysťahovaním (zo strany totalitného štátu), alebo zanedbaním povinností zo strany štátu, tak je povinnosťou štátu návrat k spravodlivému právnemu stavu.

Navrhovatelia zákona a ich navrhované pozemkové úpravy (sceľovanie) nevrátia stav spravodlivosti ani nenapravia škody spôsobené štátom po roku 1989.  Čaputová vrátila naspäť do parlamentu túto nespravodlivú novelu. Totiž nespravodlivosť, ktorú spôsobil štát, musí štát sám ex offo bezodkladne a urýchlene napraviť na svoje náklady. Občianske združenia a poškodení občania – vlastníci pôdy,  poukazujú na skutočnosť, že v niektorých katastrálnych územiach SR, kde pôvodní vlastníci desiatky rokov bojujú za prinavrátenie pôdy, prostredníctvom štátu prednostne nadobúdajú pôdu a pozemky nečestní ľudia, ktorí v týchto katastrálnych územiach nikdy nežili ani ich predkovia.

Poslanci a politici, je vašou úlohou, aby štát zločiny spôsobené konaním štátnych úradov či už cez pozemkové úpravy, ROEP, alebo reštitúcie alebo ZRPS, najprv napravil a zaviedol spravodlivý právny stav. Je tu totiž nepremlčateľné vlastnícke právo právoplatných majiteľov pôdy a pozemkov, ktoré nesmie byť premlčiavané nespravodlivými zákonmi, ktoré dokonca časovo a nedemokraticky obmedzujú vlastníkov v uplatnení si týchto nescudziteľných práv.

René Balák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali