Kissinger a súčasná situácia vzhľadom na vývoj umelej inteligencie a ukrajinskú krízu

Kissinger a súčasná situácia vzhľadom na vývoj umelej inteligencie a ukrajinskú krízu

Kyjev 27. novembra 2022 (HSP/moderndiplomacy/Foto:Pixabay)

 

Kissinger nedávno uverejnil niekoľko úvah o vývoji svetovej politiky v posledných desaťročiach, v ktorých sa zmieňuje o návrate konfliktov z 20. storočia, ktoré prináša vývoj nových zbraní a strategických scenárov sprostredkovaných umelou inteligenciou. Kissinger sa zmienil aj o situácii na Ukrajine a o rovnováhe medzi Spojenými štátmi, Ruskom a Čínou, píše Giancarlo Elia Valori pre Modern Diplomacy

umelá inteligencia
Ilustračné foto

Kissinger uviedol, že okamžitá komunikácia a technologická revolúcia spoločne dodali nový význam a naliehavosť dvom zásadným otázkam, ktoré musia lídri riešiť:

Reklama

1) čo je podstatné pre národnú bezpečnosť?

2) čo je nevyhnutné pre mierové medzinárodné spolužitie?

Reklama

Hoci existovalo množstvo impérií, ašpirácie na svetový poriadok boli obmedzené geografiou a technológiou na konkrétne regióny. Platilo to aj pre rímske a čínske impérium, ktoré zahŕňali širokú škálu spoločností a kultúr. Išlo o regionálne poriadky, ktoré sa spoluvytvárali ako svetové poriadky.

Od 16. storočia rozvoj technológií, medicíny a hospodárskej a politickej organizácie rozšíril schopnosť Európy premietať svoju moc a vládne systémy do celého sveta. Od polovice 17. storočia bol vestfálsky systém založený na rešpektovaní suverenity a medzinárodného práva. Neskôr sa tento systém zakorenil v celom svete a po skončení tradičného kolonializmu viedol k vzniku štátov, ktoré – zväčša formálne opustené bývalými materskými krajinami – trvali na určovaní pravidiel zavedeného svetového poriadku a dokonca sa im vzpierali – prinajmenšom krajiny, ktoré sa skutočne zbavili imperialistickej nadvlády, ako napríklad Čínska ľudová republika, Kórejská ľudovodemokratická republika atď.

Od konca druhej svetovej vojny žije ľudstvo v krehkej rovnováhe medzi relatívnou bezpečnosťou a legitímnosťou. V žiadnom predchádzajúcom historickom období by dôsledky chyby v tejto rovnováhe neboli tak závažné alebo katastrofálne. Súčasná doba zaviedla takú mieru deštruktívnosti, ktorá potenciálne umožňuje ľudstvu samodeštrukciu. Pokročilé systémy vzájomného ničenia neboli zamerané na snahu o konečné víťazstvo, ale skôr na zabránenie útoku iných.

To je dôvod, prečo sa krátko po japonskej jadrovej tragédii v roku 1945 začalo nevypočítateľné nasadenie jadrových zbraní, ktoré nebolo obmedzené následkami a bolo založené na istote bezpečnostných systémov.

Počas sedemdesiatich šiestich rokov (1946 – 2022) síce rástla sila, zložitosť a presnosť moderných zbraní, ale žiadna krajina nebola presvedčená, aby ich skutočne použila, a to ani v konflikte s nejadrovými krajinami. Spojené štáty americké aj Sovietsky zväz, ktoré akceptovali porážku v rukách nejadrových krajín bez toho, aby sa uchýlili k vlastným najničivejším zbraniam: ako v prípade kórejskej vojny, Vietnamu, Afganistanu (v tomto prípade Sovieti aj Američania).

Reklama

Do dnešného dňa takéto jadrové dilemy nezmizli, ale naopak, zmenili sa, keďže viac štátov vyvinulo dokonalejšie zbrane ako “jadrovú bombu” a v podstate bipolárne rozdelenie ničivých schopností z bývalej studenej vojny nahradili veľmi technicky vyspelé možnosti.

Kybernetické zbrane a aplikácie umelej inteligencie (napríklad autonómne zbraňové systémy) výrazne komplikujú súčasné nebezpečné vojnové vyhliadky. Na rozdiel od jadrových zbraní sú kybernetické zbrane a umelá inteligencia všadeprítomné, ich vývoj je relatívne lacný a ľahko sa používajú.

Kybernetické zbrane spájajú schopnosť masívneho úderu so schopnosťou zahmlievať atribúciu útokov, čo je rozhodujúce, keď útočník už nie je presným odkazom, ale stáva sa “kvízom”.

Ako sme často zdôrazňovali, umelá inteligencia môže tiež prekonať potrebu ľudskej obsluhy a umožniť zbraniam, aby sa spustili na základe vlastných výpočtov a ich schopnosti vybrať si ciele s takmer absolútnou presnosťou a správnosťou.

Keďže prah ich použitia je taký nízky a ich ničivá schopnosť taká veľká, použitie takýchto zbraní – alebo dokonca len ich hrozba – môže zmeniť krízu na vojnu alebo premeniť obmedzenú vojnu na jadrovú vojnu v dôsledku neúmyselnej alebo nekontrolovateľnej eskalácie. Zjednodušene povedané, už nebude potrebné zhodiť “bombu” ako prvú, pretože by sa degradovala na odvetnú zbraň proti možným a nie istým nepriateľom. Naopak, s pomocou umelej inteligencie by sa tretie strany mohli postarať o to, aby sa prvý kybernetický útok pripísal tým, ktorí nikdy neútočili.

Reklama

Vplyv tejto technológie spôsobuje, že jej použitie je kataklizma, čím sa jej použitie obmedzuje natoľko, že sa stáva nezvládnuteľným.

Žiadna diplomacia zatiaľ nevymyslela spôsob, ako explicitne pohroziť jeho použitím bez rizika očakávanej reakcie. Až tak, že samity o kontrole zbrojenia akoby boli zahrané týmito nekontrolovateľnými novinkami, počnúc neoznačenými útokmi dronov a končiac kybernetickými útokmi z hlbín siete.

Technologický vývoj v súčasnosti sprevádza politická transformácia. Dnes sme svedkami obnovenia rivality medzi veľmocami, ktorú umocňuje šírenie a pokrok prekvapujúcich technológií. Keď sa začiatkom 70. rokov 20. storočia Čínska ľudová republika z iniciatívy Čou En-laja vydala na cestu opätovného vstupu do medzinárodného diplomatického systému a koncom tohto desaťročia vďaka Deng Siao-pchingovi na cestu úplného návratu na medzinárodnú scénu, jej ľudský a hospodársky potenciál bol obrovský, ale jej technológie a skutočná moc boli pomerne obmedzené.

Medzitým rastúci hospodársky a strategický potenciál Číny prinútil Spojené štáty americké konfrontovať – prvýkrát v histórii geopolitickému konkurentovi, ktorého zdroje sú potenciálne porovnateľné s ich vlastnými.

Každá strana sa považuje za jednotku, ale iným spôsobom. Spojené štáty americké konajú na základe predpokladu, že ich hodnoty sú univerzálne platné a nakoniec budú prijaté všade. Čínska ľudová republika naopak očakáva, že jedinečnosť jej ultramilitantnej civilizácie a impozantný hospodársky skok vpred inšpirujú ostatné krajiny, aby ju napodobnili, aby sa vymanili z imperialistickej nadvlády a prejavili rešpekt voči čínskym prioritám.

Tak americký misionársky impulz “zjavného osudu”, ako aj čínsky zmysel pre veľkosť a kultúrnu výnimočnosť – Číny ako takej, vrátane Taiwanu – znamenajú istý druh vzájomnej podriadenosti – strachu. Vzhľadom na charakter ich ekonomík a špičkových technológií každá z krajín ovplyvňuje to, čo druhá krajina doteraz považovala za svoje kľúčové záujmy.

Zdá sa, že v 21. storočí sa Čína pustila do plnenia medzinárodnej úlohy, na ktorú sa považuje za oprávnenú na základe svojich tisícročných úspechov. Na druhej strane Spojené štáty americké podnikajú kroky na projektovanie moci, cieľov a diplomacie vo svete s cieľom zachovať globálnu rovnováhu, ktorá sa vytvorila na základe ich povojnových skúseností, a reagujú na hmatateľné a imaginárne výzvy voči tomuto svetovému poriadku.

Pre vedenie oboch strán sa tieto bezpečnostné požiadavky zdajú byť samozrejmé. Podporujú ich aj ich občania. Bezpečnosť je však len časťou širokého obrazu. Základnou otázkou pre existenciu planéty je, či sa obaja giganti dokážu naučiť spojiť nevyhnutnú strategickú rivalitu s koncepciou a praxou spolužitia.

Rusko – na rozdiel od Spojených štátov amerických a Číny – nemá trhovú silu, demografický vplyv a diverzifikovanú priemyselnú základňu.

Rusko, ktoré sa rozprestiera v jedenástich časových pásmach a má málo prirodzených obranných hraníc, koná podľa vlastných geografických a historických požiadaviek. Ruská zahraničná politika predstavuje mystický patriotizmus v štýle imperiálneho práva tretieho Ríma, pričom pretrvávajúce vnímanie neistoty v podstate vyplýva z dlhodobej zraniteľnosti krajiny voči invázii cez roviny východnej Európy.

Reklama

Jej vodcovia od Petra Veľkého až po Stalina – ktorý, mimochodom, ani nebol Rus, ale cítil sa ním v internacionalistickom duchu, ktorý viedol k vytvoreniu ZSSR 30. decembra 1922 – sa po stáročia snažili izolovať rozsiahle územie Ruska bezpečnostným pásom, ktorý bol zavedený okolo jeho roztrúsených hraníc. Dnes nám Kissinger hovorí, že tá istá priorita sa opäť prejavuje v útoku na Ukrajinu – a my dodávame, že málokto to chápe a mnohí iní sa tvária, že to nechápu.

Vzájomný vplyv týchto spoločností sa formoval na základe ich strategických hodnotení, ktoré vychádzajú z ich histórie. Ukrajinský konflikt je toho príkladom. Po rozpustení Varšavskej zmluvy a premene jej členských štátov (Bulharsko, Československo, Nemecká demokratická republika, Poľsko, Rumunsko, Maďarsko) na “západné” krajiny sa celé územie – od bezpečnostnej línie vytvorenej v strednej Európe až po štátnu hranicu Ruska – otvorilo novému strategickému dizajnu. Stabilita závisela od toho, že Varšavská zmluva ako taká – najmä po Konferencii o bezpečnosti a spolupráci v Európe, ktorá sa konala v Helsinkách v roku 1975 – rozptýlila tradičné obavy Európy z ruskej nadvlády (v tom čase vlastne sovietskej nadvlády) a upokojila tradičné obavy Ruska z ofenzív Západu – od Švédov cez Napoleona až po Hitlera. Preto strategická geografia Ukrajiny stelesňuje tieto obavy, ktoré sa opäť objavujú v Rusku. Ak by Ukrajina vstúpila do NATO, bezpečnostná línia medzi Ruskom a Západom by sa dostala do vzdialenosti len niečo vyše 500 kilometrov od Moskvy, čím by sa vlastne odstránil tradičný nárazník, ktorý zachránil Rusko, keď sa ho v predchádzajúcich storočiach pokúšali obsadiť Švédsko, Francúzsko a Nemecko.

Ak by sa bezpečnostná hranica vytvorila na západnej strane Ukrajiny, ruské sily by boli na dosah Budapešti a Varšavy. Invázia na Ukrajinu vo februári 2022 je hrubým porušením uvedeného medzinárodného práva, a teda do veľkej miery dôsledkom neúspešného alebo inak nedostatočne uskutočneného strategického dialógu. Skúsenosť dvoch jadrových subjektov, ktoré sa navzájom vojensky konfrontujú – hoci sa neuchýlili k svojim ničivým zbraniam -, zdôrazňuje naliehavosť základného problému, keďže Ukrajina je len nástrojom Západu. Dario Fo raz povedal, že Čína je výmyslom Albánska, aby zastrašilo Sovietsky zväz. Môžeme povedať, že Ukrajina je v súčasnosti výmyslom Západu na zastrašenie Ruska – a to nie je vtip. Vynález, za ktorý Ukrajinci a Rusi platia svojou krvou.

Preto sa nakoniec obnoví trojuholníkový vzťah medzi Spojenými štátmi americkými, Čínskou ľudovou republikou a Ruskou federáciou, aj keď Rusko bude oslabené demonštráciou zamýšľaných vojenských obmedzení na Ukrajine, všeobecným odmietnutím jeho správania a rozsahom a vplyvom sankcií voči nemu. Ponechá si však jadrové a kybernetické kapacity pre scenáre súdneho dňa.

Vo vzťahu USA a Číny je naopak hlavolamom, či sa dve odlišné koncepcie národnej veľkosti môžu naučiť mierovo koexistovať vedľa seba a ako. V prípade Ruska je výzvou to, či krajina dokáže zosúladiť svoju predstavu o sebe samej so sebaurčením a bezpečnosťou krajín, ktoré dlho nazývala svojím “blízkym zahraničím” (najmä stredná Ázia a východná Európa), a to skôr ako súčasť medzinárodného systému než prostredníctvom dominancie.

Reklama

V súčasnosti sa zdá byť možné, že poriadok založený na univerzálnych pravidlách, akokoľvek hodnotný vo svojej koncepcii, bude v praxi na neurčitý čas nahradený aspoň čiastočne oddeleným svetom. Takéto rozdelenie podporuje hľadanie sfér vplyvu na jeho okrajoch. Ako budú v takom prípade môcť krajiny, ktoré sa nedohodnú na globálnych pravidlách správania, fungovať v rámci dohodnutého rovnovážneho dizajnu? Premôže snaha o dominanciu analýzu koexistencie?

Vo svete čoraz hrozivejších technológií, ktoré môžu ľudskú civilizáciu buď pozdvihnúť, alebo zlikvidovať, neexistuje definitívne riešenie súperenia medzi veľmocami, a už vôbec nie vojenské. Nespútané technologické preteky, ospravedlňované zahraničnopolitickou ideológiou, v ktorej je každá strana presvedčená o zlom úmysle tej druhej, hrozia vytvorením katastrofického cyklu vzájomného podozrievania, podobného tomu, ktorý vyvolal prvú svetovú vojnu, ale s neporovnateľne väčšími dôsledkami.

Všetky strany sú preto teraz povinné prehodnotiť svoje prvé zásady medzinárodného správania a dať ich do súvisu s možnosťami spolužitia. Pre vedúcich predstaviteľov spoločností pôsobiacich v oblasti špičkových technológií je morálnou a strategickou povinnosťou viesť – v rámci svojich krajín, ako aj s potenciálnymi protivníkmi – neustálu diskusiu o dôsledkoch technológií a o tom, ako by sa mohli obmedziť ich vojenské aplikácie.

Táto téma je príliš dôležitá na to, aby sa zanedbávala až do vzniku krízy. Dialógy o kontrole zbrojenia, ktoré pomohli zmierniť a ukázať zdržanlivosť v jadrovom veku, ako aj výskum na vysokej úrovni o dôsledkoch nových technológií by mohli podnietiť úvahy a podporiť návyky vzájomnej strategickej zdržanlivosti.

Iróniou súčasného sveta je, že jedna z jeho chvál – revolučná explózia technológií – sa objavila tak rýchlo a s takým optimizmom, že prerástla svoje nebezpečenstvá a na pochopenie jej možností sa vynaložilo nedostatočné systematické úsilie.

Reklama

Technológovia vyvíjajú úžasné zariadenia, ale mali málo príležitostí skúmať a hodnotiť ich komparatívne dôsledky v historickom rámci. Ako som poukázal v predchádzajúcom článku, politickí lídri príliš často nemajú dostatočné pochopenie pre strategické a filozofické dôsledky strojov a algoritmov, ktoré majú k dispozícii. Technologická revolúcia zároveň narúša ľudské vedomie a vnímanie povahy reality. Posledná veľká transformácia – osvietenstvo – nahradila vek viery opakovateľnými experimentmi a logickými dedukciami. Teraz ju vytláča závislosť od algoritmov, ktoré fungujú opačným smerom a ponúkajú výsledky pri hľadaní vysvetlenia. Skúmanie týchto nových hraníc si bude vyžadovať značné úsilie zo strany národných lídrov, aby sa zmenšili a v ideálnom prípade preklenuli rozdiely medzi svetom technológií, politiky, histórie a filozofie.

Vedúci predstavitelia súčasných veľmocí nemusia hneď vypracovať podrobnú víziu, ako vyriešiť tu opísané dilemy. Kissinger však upozorňuje, že musia mať jasno v tom, čomu sa treba vyhnúť a čo nemožno tolerovať. Múdri musia predvídať výzvy skôr, ako sa prejavia ako krízy. Chýba morálna a strategická vízia, súčasná doba je bezbrehá. Rozsah našej budúcnosti sa stále vzpiera pochopeniu ani nie tak toho, čo sa stane, ale toho, čo sa už stalo.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali