Za ľudí sa chce pridať k dohode o neútočení medzi PS/Spolu a KDH. Podpis nakoniec zrušili, progresívci poslali dohodu kuriérom

Za ľudí sa chce pridať k dohode o neútočení medzi PS/Spolu a KDH. Podpis nakoniec zrušili, progresívci poslali dohodu kuriérom

Bratislava 4. novembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Facebook)

 

Šéf novej strany Za ľudí Andrej Kiska informoval prostredníctvom Facebooku o pripravovanom podpise dohody s ďalšími opozičnými stranami PS, Spolu a KDH. Avizovaný podpis dohody dnes nakoniec zrušili

Na snímke Michal Truban, Miroslav Beblavý a Andrej Kiska

“Dnes sa písomne pripojíme k spolupráci s našimi najbližšími partnermi, koalíciou PS/Spolu a KDH,” uviedol v pondelok exprezident Kiska.

Reklama

Dodal, že za svoje hnutie Za ľudí podpíše “Pakt o neútočení”, ktorý uzavreli ešte v lete liberálna koalícia PS/Spolu s hnutím KDH.

Požiadali sme, aby do dohody doplnili bod, o odmietnutí predvolebnej a povolebnej spolupráce so Smerom, SNS a fašistami. Ľudia potrebujú vidieť, že sa vieme dohodnúť, že vieme spolupracovať,” komentoval dohodu Kiska.

Reklama

Andrej Kiska voličom odkázal, že strany tejto dohody sú základom alternatívy k “hroziacej vláde Smeru s fašistami a Harabinom”.

Termín podpisu sa napokon posúva pre zrušené stretnutie lídrov strán.

Ako informovali zo strany Za ľudí, koalícia PS/Spolu oznámila strane mailom, že v priebehu dnešného dňa dohodu doručí kuriér. “Myslím si, že tak dôležitý dokument, ktorý hovorí o vzájomnej spolupráci, by sme mali podpísať osobne, a preto sme pripravení spoločne nájsť náhradný termín a teším sa na stretnutie,” uviedol Kiska.

Na dnešné zrušenie podpisu reagoval na sociálnej sieti europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD). “Toto je také zlatuňké. Teda už samotný fakt, že budúci partneri podpisujú dohodu o “neútočení” je politologická šmakotinka. Ovšem dať to potom na krtka a zdrhnúť ešte pred dohodnutým briefingom, to už má snáď A. Kiska nejakú karmu s týmto. Ešte že tie kuriérske služby máme,” uviedla.

 

Reklama

Porušenie dohody

Neútočeníe medzi liberálmi z PS/Spolu a KDH bolo, keď sa v politickom étery objavila téma náboženských učebníc, ktoré učia o “kultúre smrti” reprezentovanej napríklad potratmi či eutanáziami. Poukázali na to liberáli Branislav Gröhling zo SaS a evanjelický teológ Ondrej Prostredník z PS.

Alojz Hlina z KDH reagoval pomerne ostro. Podľa neho ide o začiatok nemilosrdného boja o liberálneho voliča. “A ako vždy rukojemníkom – obeťou tohto zápasu má byť kresťanstvo, ideálne Rímsko-katolícka cirkev,“ uviedol Hlina, ktorý nedávno hovoril o dohode s liberálmi zahŕňajúcej otázku registrovaných partnerstiev.

“Nikdy som nemal ambíciu hovoriť cirkvi, čo má byť vo vierouke, ale určite budeme chrániť náboženskú slobodu ako výdobytok Novembra 89. Ak majú páni Gröhling a Prostredník ambíciu ovplyvňovať učenie cirkvi, môžu to prípadne vyskúšať. Ak majú ambíciu ovplyvniť, čo sa bude alebo nebude učiť na hodinách náboženstva, majú teraz jedinečnú možnosť komunikovať citlivo s predstaviteľmi cirkvi, nakoľko v tomto období Katolícke pedagogické a katechetické centrum pripravuje nové kurikulum, ktoré by sa malo schvaľovať na budúci rok. Napríklad im môžu skúsiť napísať list, avšak čo s ním urobia je len a len ich záležitosť,“ dodal šéf KDH.

Prostredník tiež uviedol, že je vraj absurdné, že učebnice náboženstva pre štátne školy vydané za štátne peniaze učia slovenské deti, že antikoncepcia, umelé oplodnenie a rovnosť mužov a žien sú kultúrou smrti. “Mali by ste vedieť, že súčasný právny stav to cirkvám umožňuje. A to je to, čo treba zmeniť,” uviedol Prostredník 23. októbra.

Reklama

Členka KDH Eva Grey následne upozornila, že sa  zdá, akoby Prostredníkovým cieľom bolo zrušenie výučby katolíckeho náboženstva na školách.

„Alebo si pán Prostredník robí nárok na zmenu učenia Cirkvi? Či chce, aby niekto iný určoval, čo je dobré a čo zlé?,“ pýta sa a pripomína:

„Dnes si rodičia môžu slobodne zvoliť, či bude ich dieťa navštevovať hodiny náboženstva, v ktorom sa učí náboženská etika, alebo hodiny etiky. Žijeme v demokratickej spoločnosti a slobodu slova každého jednotlivca treba rešpektovať. Aj vtedy, ak s jeho názorom nesúhlasíme.“

„Avšak v tomto prípade spochybňovať učenie Svätého Jana Pavla II sa nám zdá viac ako lapsus, nakoľko pápež vo svojej encyklike EVANGELIUM VITAE práve tieto pojmy ako kultúra smrti či života používa. Kto je pán Prostredník, aby zakazoval Cirkvi vydávať učebnice, ktoré sú v súlade s jej učením? A prečo mu tieto pojmy vadia?,“ pýta sa Grey na ciele Prostredníka.

Grey na záver upozornila, že náboženskú neslobodu sme v našej krajine už zažili – prenasledovanie a väznenie za svoj názor, i kruté mučenie, ktoré pripravilo o život Zdenku Schelingovú, Vasiľa Hopka, Metoda Trčku, Titusa Zemana i ďalších (viac TU).

Jaroslav Zajac

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali