Eva Grey a Marián Čaučík Prostredníkovi: Náboženskú neslobodu sme v našej krajine už zažili. Podobáte sa politikom, ktorých chcete vymeniť

Eva Grey a Marián Čaučík Prostredníkovi: Náboženskú neslobodu sme v našej krajine už zažili. Podobáte sa politikom, ktorých chcete vymeniť

Bratislava 30. októbra 2019 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Zakladajúci člen eRka – Hnutia kresťanských spoločenstiev detí a riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík adresoval aj vzhľadom na dohodu o neútočení otvorený list Ondrejovi Prostredníkovi (Progresívne Slovensko), ktorý kritizoval učebnicu náboženstva informujúcu o kultúre smrti v podobe potratov, eutanázie i podpore gender ideológie. Pri svojej kritike používa známu formulku liberálov “obmedzovanie ľudských práv”. Na snahy o zrušenie katolíckeho náboženstva na školách zo strany progresívcov poukázala aj Eva Grey

Na snímke Marián Čaučík

Prostredníkovi prekáža, že súčasný právny stav cirkvám umožňuje, aby sa katolícke náboženstvo vyučovalo podľa učebných plánov a učebných osnov, ktoré schvaľuje Konferencia biskupov Slovenska po vyjadrení Ministerstva školstva Slovenskej republiky. A tiež to, že inšpekciu takýchto hodín vykonávajú osoby poverené hlavným školským inšpektorom po dohode s príslušnou vrchnosťou Katolíckej cirkvi.

Reklama

Uviedol tiež, že nemáme dovoliť populistickým a extrémistickým politikom, aby vytvárali takýto priestor na akési obmedzovanie ľudských práv.

 

Reklama

Pod rúškom nediskriminácie je snaha povýšiť LGBTI vzťahy na rovnaký status v spoločnosti ako má manželstvo muža a ženy

Vzhľadom na verejné vyjadrenie Prostredníka mu Čaučík adresoval otvorený list, v ktorom poukázal na jeho výzvy na zmenu.

“Vo svojom nedávnom vyjadrení vystupujete proti tomu, aby cirkvi rozhodovali o tom čo vyučujú na hodinách náboženstvá na verejných školách, vyjadrujete svoje pobúrenie nad termínom ‘kultúra smrti’ a tvrdíte, že ‘cirkvi zneužívajú právo výučby na verejných školách na šírenie fundamentalistickej teológie a démonizujú existujúce ľudskoprávne štandardy v našej spoločnosti’. Vyzývate na zmenu silnými slovami: ‘Nedovoľme populistickým a extrémistickým politikom, aby vytvárali takýto priestor na obmedzovanie ľudských práv. Podporme politikov, ktorí rozhodným spôsobom chránia reprodukčné práva žien a celou svojou váhou stoja za rovnosťou mužov a žien’,” pripomenul mu Čaučík jeho vyjadrenia. 

“Potom označujete za populistikých a extrémistických politikov aj mňa a mojich kolegov z Kresťanskodemokratického hnutia. Sme presvedčení, že Zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou o katolíckej výchove a vzdelávaní má svoje opodstatnenie,” upozornil a dodal:

“Rovnako prax, že cirkvi môžu učiť a vysvetľovať svoj pohľad na antropológiu človeka i na spoločenské javy a vývoj v spoločnosti. Také sú aj termíny ‘kultúra života’ a ‘kultúra smrti’, ktoré nie sú teológiou, ale skôr reakciou na dianie v spoločnosti. Potraty nie sú ľudským právom, ale ukončením počatého ľudského života. Podobne eutanázia.”

Reklama

Čaučík tiež ‘teológa’ Prostredníka upozornil, že Cirkev ctí ľudské práva a nemá nič proti rovnosti mužov a žien, naopak, podporuje ju.

“Má však problém s rodovou ideológiou a najmä s prevrátením významu pojmov. Kým dlhé roky sa “rodová rovnosť” chápala práve ako rovnosť mužov a žien, v posledných rokoch cez pôsobenie rôznych lobistických skupín a pojem “rodovej identity” dostáva nový rozmer problematiky “LGBTI+” skupín. Pod rúškom nediskriminácie je snaha povýšiť takéto vzťahy na rovnaký status v spoločnosti ako má manželstvo muža a ženy. Toto je prirodzene pre cirkev ale aj pre väčšinu našich občanov neprijateľné,” pripomenul mu fakt, o ktorý sa snažia skupiny a jednotlivci podporujúci požiadavka LGBTI.

“Vo svojich stanoviskách zavádzajúco zjednodušujete a vytvárate dojem zastaralej a tmárskej cirkvi, ktorá sa snaží neprípustne ovplyvňovať názory detí a mladých ľudí. Vďaka týmto vašim výrokom by sme mohli rovnako označiť za populistu a extémistického liberála my vás. Spôsob Vašej komunikácie sa, žiaľ, podobá štýlu starých politikov, ktorých chcete vo verejnom živote vymeniť,” dodáva Čaučík, ktorý je zároveň presvedčený, “že toto nie je dobrá cesta, najmä v čase, keď by mali ľudia (dobrej vôle) hľadať to, čo ich spája pre uskutočnenie potrebných pozitívnych zmien na Slovensku.”

 

Snahy o zrušenie katolíckeho náboženstva na školách

Reklama

Na útok na učebnice náboženstva, ktoré hovoria o kultúre života a kultúre smrti reagovala aj ďalšia členka KDH Eva Grey. Upozornila, že sa  zdá, akoby Prostredníkovým cieľom bolo zrušenie výučby katolíckeho náboženstva na školách.

“Alebo si pán Prostredník robí nárok na zmenu učenia Cirkvi? Či chce, aby niekto iný určoval, čo je dobré a čo zlé?,” pýta sa a pripomína:

“Dnes si rodičia môžu slobodne zvoliť, či bude ich dieťa navštevovať hodiny náboženstva, v ktorom sa učí náboženská etika, alebo hodiny etiky. Žijeme v demokratickej spoločnosti a slobodu slova každého jednotlivca treba rešpektovať. Aj vtedy, ak s jeho názorom nesúhlasíme.”

“Avšak v tomto prípade spochybňovať učenie Svätého Jana Pavla II sa nám zdá viac ako lapsus, nakoľko pápež vo svojej encyklike EVANGELIUM VITAE práve tieto pojmy ako kultúra smrti či života používa. Kto je pán Prostredník, aby zakazoval Cirkvi vydávať učebnice, ktoré sú v súlade s jej učením? A prečo mu tieto pojmy vadia?,” pýta sa Grey na ciele Prostredníka.

Na snímke Eva Grey

“Cirkev kultúrou života nazýva a podporuje všetky zákony, princípy a opatrenia, ktoré prispievajú k ochrane života od počatia po prirodzenú smrť. Cirkev sa v zmysle prikázania NEZABIJEŠ stavia proti takým opatreniam a zákonom, ktoré idú proti životu, a nazýva ich kultúrou (alebo pseudokultúrou) smrti. Hovorí ľuďom do svedomia, a to sa ťažko počúva. Je ľahšie nazvať sa tým, kto obhajuje právo ženy na slobodnú voľbu, ako tým, kto obhajuje právo ženy nechať si usmrtiť nenarodené dieťa,” dodáva.

Grey na záver upozorňuje, že náboženskú neslobodu sme v našej krajine už zažili – prenasledovanie a väznenie za svoj názor, i kruté mučenie, ktoré pripravilo o život Zdenku Schelingovú, Vasiľa Hopka, Metoda Trčku, Titusa Zemana i ďalších.

 

Hlina si začína uvedomovať čoho sú progresívci schopní?

Čaučík a Grey sú teda po Hlinovi ďalší členovia, ktorí sa vzhľadom na dohodu o neútočení kriticky vyjadrili voči požiadavkám liberála Prostredníka.

Podľa Hlinu je namieste otázka ako expertne sa zaoberá teológ Ondrej Prostredník školstvom, keď až teraz zistil, čo sa učí na náboženstve. “Kurikulum, teda zjednodušene to, čo bude v týchto učebniciach, bolo schválené skoro presne pred deviatimi rokmi . Deväťročné omeškanie reakcie liberálov považujem v dnešnej dynamickej dobe za naozaj vysoké. Čiže až teraz pred voľbami to začalo vadiť? Zaujímavé.”

Reklama

Hlina tiež tvrdí, že bude chrániť náboženskú slobodu: “Samozrejme, môžete sa spoľahnúť aj v tom, že hodnotu náboženskej slobody budeme chrániť. Návrhy na obmedzenie náboženskej slobody, ktoré implicitne, aj explicitne odzneli v príspevkoch pánov Gröhlinga a Prostredníka určite nepodporíme.”

Gabriela Smreková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali