KDH oklamalo seba i svojho voliča, volič mu to opäť spočítal

KDH oklamalo seba i svojho voliča, volič mu to opäť spočítal

Bratislava 10. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook/KDH)

 

O zrade svojho voliča vedením KDH pred prvým kolom prezidentských volieb sme písali (tu). Svojho kandidáta KDH nepostavilo. A tým neumožnilo ani v prvom kole svojmu voličovi voliť srdcom. Namiesto toho vsadilo na poslušnosť ich voliča a odporučilo mu voliť progresívca Ivana Korčoka

František Majerský Milan Majerský Ivan Korčok Martina Holečková
Na snímke František Majerský, Milan Majerský, Ivan Korčok a Martina Holečková

Opojení Korčokovým náskokom, ktorý v prvom kole voči Petrovi Pellegrinimu dosiahol,  a to aj s významnou podporou voliča v tradične konzervatívnych regiónoch Slovenska, poponáhľali sa KDHáci vyjadriť Ivanovi Korčokovi neochvejnú podporu aj do druhého kola. Vytvorili si falošnú predstavu o Korčokovi ako umiernenom konzervatívcovi. Svoju podporu opreli o tiež kresťanské hodnoty, ktoré sú pre tradičného kresťana, konzervatívca dôležité, ale nie kriticky. A síce boj za spravodlivosť, boj za právny štát, či demokraciu. Potlačili skutočné konzervatívne hodnoty ako ochrana života od počatia, tradičná rodina ako základ štátu, vlasť, národ. K niektorým sa Ivan Korčok nehlási vôbec. Jeho áno ústavnej ochrane života od narodenia má bližšie k progresivistickému právu na potrat. A vyhlásenie, že slovenská spoločnosť dozrela na schválenie registrovaných partnerstiev tiež nie je v súlade s ústavne zakotveným manželstvom ako zväzku muža a ženy.

Reklama

Opojený bol aj Ivan Korčok, lebo si myslel, že pred druhým kolom o voliča KDH bojovať netreba, veď v prvom kole podpora KDH zafungovala. A tak namiesto ústretového kroku nie smerom ku KDH, ale jeho voličovi, sa pred týmto demaskoval a KDH poslal bozk smrti, tým, že sa vyfotil s radikálnou dúhovou evanjelickou farárkou. Ďalších voličov z jeho organického progresívneho tábora mu to priniesť nemohlo. Pre pastierov konzervatívneho voliča to bol naopak signál, aby jeho slepú podporu, vyjadrenú vedením KDH, nahlodali.

Prišla výzva zakladateľov KDH, ktorí sa na tento rozpor medzi tým, čo chce kresťanský, konzervatívny volič a tým, po čom túži vedenie KDH, aby chcel, nemohli viac nečinne prizerať. Dali jasne najavo, že vedenie KDH, tým, že podporuje protesty proti reforme RTVS, ktoré ju označujú za útok voči verejnoprávnosti, naopak podporuje už niekoľko rokov trvajúcu cenzúru. Kedy celý mienkotvorný mediálny priestor, súkromný, či verejný ovládol jeden jedine správny progresivistický názor, kým ten iný si musel hľadať priestor v alternatívnych médiách. Kriticky sa postavili aj k tomu, že KDH sa stalo pod novým vedením prisluhovačom strán, ktoré na Slovensku šíria, Slovensku cudzie, progresivistické ideológie. A vytkli vedeniu KDH aj to, že nepostavilo do volieb vlastného kandidáta, ale v nich podporilo kandidáta PS. Výzvu zakladateľov KDH sme zverejnili v plnom znení (tu).

Reklama

Pridal sa prolife aktivista Anton Chromík, ktorý medzi prvým a druhým kolom doručil do parlamentu výzvu adresovanú Petrovi Pellegrinimu ako predsedovi NR SR, ministrovi vnútra a ministerke zdravotníctva (všetci Hlas-SD). Obsahovala tri požiadavky: predložiť zákon, ktorý zagarantuje, že „absurdity o tehotných a rodiacich mužoch sa nebudú týkať Slovenska,“ zabezpečiť, aby ministerka zdravotníctva zrušila štandardný postup týkajúci sa transsexuality. A zabezpečiť, aby minister vnútra „vydal jasné pokyny matrikám, že sa má zapisovať do matrík len skutočné pohlavie.“ Doslova na tácke priniesol Hlasu-SD príležitosť uchmatnúť voliča KDH. A Hlas toto volanie konzervatívneho voliča vypočul a Ministerka zdravotníctva štandardný postup týkajúci sa transsexuality tesne pred druhým kolom zrušila. Písali sme o tom (tu). Aktivisti nedostali naraz všetko, ale ústretový čin nepochybne ocenili.

Klinec do rakvy neochvejnej podpory Ivana Korčoka voličom KDH zasadil skromný kňaz zo Žákoviec, Marián Kuffa. Jeho horúcosť vo viere konvenuje širokým vrstvám kresťanov naprieč Slovenskom. Problém s ním má naopak vlažné vo viere Kresťansko Demokratické Hnutie. Jeho facebookovú výzvu kresťanom voliť v druhom kole Petra Pellegríniho, zverejnenú v predvečer volebného moratória, vzhliadlo do volebnej soboty takmer pol milióna Slovákov. Aj Konzervatívny denník Hlavné správy pomohol túto jeho výzvu šíriť na svojom telegramovom kanáli (tu)

Ivan Korčok svoj umiernený konzervativizmus len deklaroval. Počas samotnej kampane ukazoval, ako to s jeho konzervativizmom naozaj je. Na druhej strane Peter Pellegríni sa nemusel na konzervatívca hrať. Všetci dobre vedia, že ním nie je. Jeho strana je pri kormidle a zrušenie transrodovej vyhlášky ministerkou Dolinkovou bol skutočný, hmatateľný ústretový čin voči kresťanskému voličovi.

Róbert Fico na adresu KDH po prezidentských voľbách poznamenal, že sa budeme musieť na KDH pozrieť bližšie, „Ako sa dajú politicky vykostiť.”. Pričom skonštatoval, že to asi nebude veľmi náročná úloha.

Predstavitelia KDH to považujú za útok, že im chce Smer zhltnúť voliča. Tu je dobré poznamenať, že KDH sa vykosťuje roky samo. Súhlasím so zakladateľmi KDH, ktorí svoju výzvu vedeniu KDH začali slovami: „My, zakladatelia Kresťanskodemokratického hnutia sme toto hnutie zakladali ako hnutie všetkých kresťanov, ktorí v totalitnom režime boli prenasledovaní, resp. minimálne odsunutí do pozície občanov druhej kategórie. Bola nás väčšina obyvateľov Slovenska a tak sa očakávalo, že v demokratickom štáte budeme mať dôležitú úlohu pri jeho spravovaní.“Presne takto som vnímal KDH na začiatku 90tych rokov aj ja a očakával som, že ak Slovensko budú spravovať ľudia s tak masívnou podporou  s hodnotami väčšinovej populácie, tak bude na Slovensku za pár rokov sveta žiť.

Reklama

Vnútorné vykosťovanie KDH začalo tým, že odmietli Slovensku štátnosť, nedokázali uchopiť príležitosť na zavŕšenie emancipačných snáh Slovenského národa. Taká príležitosť sa v histórii národa a tak malého, akým je 5,5 mil. Slovensko zvlášť, neopakuje často. To, ako by sme dopadli, keby sme počkali, kým sa v rámci Československa staneme súčasťou rodiny členských štátov EÚ, nám EÚ ilustrovala, keď Katalánci zatúžili po vlastnom štáte a dostali palicou cez kríže.

Po strate národného piliera pokračovalo jeho vykosťovanie postupným odklonom od konzervatívnych hodnôt. Ktoré hnutie síce dodnes navonok deklaruje, ale koná na prospech liberálnych ideológov. Odrazom zúfalstva postaviť sa pevne na základné stĺpy kresťanstva (národný, kresťanský a sociálny) bolo, že do svojho čela zvolilo Alojza Hlinu. Jeho snaha o modernizáciu a liberalizáciu KDH, či koketovanie pred voľbami s PS, viedla k ďalšiemu nahlodaniu jeho voličskej základne. O voličov KDH, ktorým vedenie KDH miatlo ich morálny kompas, zabojoval Igor Matovič, ktorý na svojej kandidátke do parlamentných volieb 2020 prichýlil odpadlíkov z KDH, Kresťanskú úniu.

Dnes je KDH parlamentnou stranou. Avšak opäť raz nepochopilo svoju historickú úlohu, nevypočulo hlas svojho voliča. Pri povolebných kortešačkách sa síce dokázalo vymedziť voči Smeru, ale už nie voči Progresívnemu Slovensku. So stranou s úplne antagonistickým programom bolo pripravené vládnuť. Bolo by vo vláde PS rovnakým piatym kolesom u vozu, akým je momentálne po jeho boku v opozícii.

Nebude to Róbert Fico, kto proces vykosťovania KDH prehĺbi. O konzervatívnych, kresťanských  voličov majú záujem Kuffovci na čele s Tomášom Tarabom. Na kandidátke vládnej strany toho pre túto skupinu voličov dokážu spraviť oveľa viac ako bezzubé KDH v opozičnom závese progresívcov. Počas prezidentskej kampane ukázali, že vedia vhodne komunikovať aj s Hlasom. Súhlasím s analýzou Lukáša Krivošíka v denníku Postoj, v ktorej naznačuje aj čo by malo KDH robiť, aby z politickej mapy Slovenska nezmizlo úplne. Určite by to nemalo byť to, čo predviedlo v prezidentských voľbách. Ani asistencia pri nekonečných protivládnych protestov opozície a tých, čo sa nedokázali zmieriť s výsledkami demokratických parlamentných volieb. Naopak, KDH, ak chce prežiť, musí sa vymedziť jednak voči národným socialistom s Róbertom Ficom na čele, ale aj progresívcom, ktorí sa na čele so Šimečkovcami pokúšajú o záchranu neexistujúcich morálnych princípov západu ako aj o falošnú záchranu demokracie a právneho štátu na Slovensku, ktorého likvidácii pomáhali počas Matovičovej, Hegerovej a Ódorovej vlády.

Kým bude vedenie KDH za chybu v prezidentských voľbách považovať nedostatočnú komunikáciu hodnôt umierneného konzervatívca Korčoka a nie neschopnosť načúvať tomu, čo chce kresťanský, konzervatívny, slovenský volič, bude korózia ich voličskej základne pokračovať. V takom prípade je otázkou už len to, že čo nastane skôr, či zánik KDH alebo jeho voličskej základne.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:48

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť. Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii s tým, že ak petícia získa 100.000 podpisov, bude sa musieť prerokovať v Národnej rade (NR) SR.

13:47

Pokiaľ vláda neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže v tomto roku deficit verejnej správy (VS) dosiahnuť 7,587 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aprílového rozpočtového semaforu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti marcovej prognóze očakáva RRZ nárast schodku o 104 miliónov eur.

13:46

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii (EÚ). Takzvaná pomoc de minimis, teda finančná podpora, ktorú za určitých podmienok nemusí schváliť Európska komisia (EK), by sa mala viac ako zdvojnásobiť, povedal minister v pondelok. Informovala agentúra DPA.

13:29

Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

13:12

Generálny riaditeľ americkej automobilky Tesla Elon Musk počas návštevy v Číne dosiahol dohodu o niektorých kľúčových regulačných prekážkach, ktoré firme dlho bránili uviesť na trh najautonómnejšiu verziu svojho softvéru Autopilot v ázijskej krajine. To je priaznivý výsledok prekvapivej návštevy Muska v Pekingu.

13:05

Najmenej 18 ľudí zahynulo a ďalších 32 utrpelo zranenia pri nedeľnej havárii autobusu neďaleko mexickej metropoly, uviedli miestne úrady.

12:55

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

12:41

Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde
12:33

Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady.

12:24

Úrady na gréckom ostrove Samos v pondelok uviedli, že z potápajúceho sa člna, ktorý vyplával z tureckého pobrežia, zachránili 25 migrantov. Jedna osoba zahynula.

12:14

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

11:55

Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní.

11:44

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo za tri mesiace. Analytici však očakávali ešte vyššiu mieru inflácie v dôsledku zdraženia plynu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali