Kde berú NATO-čivavy tú drzosť mentorovať iné krajiny za nedemokratickosť?

Kde berú NATO-čivavy tú drzosť mentorovať iné krajiny za nedemokratickosť?

New York 13. decembra 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Politický drobizg z krajín EÚ, ktoré si vlastné hranice nedokážu ubrániť ani pred gangmi neozbrojených ekonomických migrantov, zvyčajne najhlasnejšie a najodvážnejšie poúča, kritizuje a uráža nezápadné veľmoci ako Rusko, Čínu či Irán. A žiaľ, týka sa to aj našich predstaviteľov

NATO
Ilustračné foto

V pondelok v Bruseli, potom, ako tam Rada EÚ pre zahraničné veci schválila rozšírenie sankčného balíka EÚ voči Iránu za „potláčanie ľudských práv a represie voči demonštrantom“, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Andrej Stančík (OĽaNO) vyzval Irán, aby neposkytoval Rusku drony, lebo sú zneužívané na ničenie infraštruktúry a terorizujú ukrajinských obyvateľov.

Reklama

„Pre EÚ je to veľký problém, lebo vidí, že iránske drony sú od začiatku vojny na Ukrajine,“ povedal Stančík, zrejme majúc na mysli fakt, že ruské a iránske zbrane ničia a zabíjajú – na rozdiel od Himarsov a iných západných zbraní, vrátane napríklad aj slovenských húfnic, ktoré na Donbase prinášajú civilistom, vrátane detí, mier, lásku, zdravie a radosť.

Odhliadnuc od toho, že poslanec Stančík môže mať pre svoju náhlu snahu sa zviditeľniť ako horlivý euroatlantista celkom prozaickú motiváciu – je namočený do úplne čerstvého škandálu, písali sme o tom TU – predsa len je to opäť moment, keď človeku nevdojak napadne neodbytná otázka: čo vedie hysterikov z európskych krajín či krajiniek, ktoré sú z geopolitického hľadiska menej než bezvýznamné, aby spoza plota tak besne štekali na tých veľkých?

Reklama

Tých príkladov je veľmi dlhý rad. Či šlo o českého ministra zahraničných vecí, ktorý vyzýval kolegov z EÚ, aby diskutovali o zákaze schengenských víz pre Rusov, či šlo o estónskych predstaviteľov, ktorí celkom vážne vyzývali na uzatvorenie Fínskeho zálivu a zákaz vstupu pre ruské vojenské lode, čo by z Baltského mora urobilo vnútornú vodnú plochu Severoatlantickej aliancie, či šlo o lotyšský parlament, ktorý vyhlásil Rusko za sponzora terorizmu kvôli podpore sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada, či išlo o provokácie voči ruským veľvyslanectvám, pamätníkom, cintorínom, či išlo o premenovávanie ulíc s menami ruských géniov, či išlo o šikanovanie, ponižovanie a utláčanie početných ruských menšín žijúcich v pobaltských štátoch…

Východoeurópske euro- a NATO-čivavy sa od svojich starších euroatlantických dŕžav veľmi rýchlo dokázali naučiť ich koloniálnej nadradenosti a arogancii. Ako príslušníci toho jediného správneho, demokratického, ľudskoprávne bezúhonného spoločenstva dávajú svoju dôležitosť najhlasnejšie najavo tým, že poúčajú jadrovú veľmoc Rusko o jej geopolitických možnostiach, či Čínu s päť a pol tisícročia trvajúcou históriou o ľudských právach a teraz podobne starobylý Irán o tom, komu čo smie predávať a s kým sa smie priateliť. To jedným dychom s tým, ako mu okázalo vyhlásia sankcie, ktoré nie sú podložené rozhodnutím OSN, a teda sú nelegálne.

Toto si východoeurópske euro- a NATO-čivavy dovoľujú ako príslušníci spolku s najväčším zločincom novodobej histórie: Spojenými štátmi americkými, ktoré majú na svedomí nekonečne dlhý rad vojen, provokácií, intríg, prevratov, farebných revolúcií, a ktoré nielenže ani neskrývajú svoju túžbu ovládať, poúčať a vyciciavať celý svet, ale ju dokonca bezočivo povýšili na svoje neodňateľné právo.

Východoeurópske euro- a NATO-čivavy vykrikujú a štekajú, lebo sa potrebujú pred svojím pánom ukázať. Je to ľahké, nevyžaduje to žiadnu špeciálnu odvahu, za plotom NATO sa cítia bezpečne. Čím politicky krátkozrakejší a mentálne jednoduchší, tým hlasnejšie kričia.

Keby to robili iba tí najhlúpejší predstavitelia politického života, dalo by sa nad tým povzniesť ľahšie – lenže robia to aj ľudia v najvyšších funkciách štátnej diplomacie, ktorí by mali byť tými najskúsenejšími a najprezieravejšími odborníkmi, seniormi diplomatického zboru.

Reklama

Spomínajúc napríklad na časy, keď v slovenskej zahraničnej politike ľudia ako bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničia Jozef Šesták dokázali kompetentne a naozaj profesionálne riešiť chúlostivé úlohy ako delenie majetku federácie či spor s Maďarskom o projekte Gabčíkovo – Nagymaros, sa môžeme vrátiť na začiatok tohto článku k 27-ročnému štátnemu tajomníkovi ministerstva zahraničia Stančíkovi a jeho najnovším výrokom, ktoré vyslovil v mene nás všetkých.

Nie, nebrzdené a arogantné euro- a NATO-táranie tohto mládenca nie je diplomaciou: je iba vizitkou úplnej nekompetentnosti, obmedzenosti a duševnej biedy. Nuž ale, aký káder mohlo ponúknuť OĽaNO do tejto poprednej štátnej funkcie, všakže? Okrem extrémne vysokého sebavedomia má tento človek potenciál iba na jediné: dobabrať v medzinárodných vzťahoch aj to málo, čo súčasná vládna junta ešte nestihla.

Ostáva nám iba dúfať, že čím skôr sa táto smutná doba skončí, a to nielen na Úrade vlády, v Prezidentskom paláci, v parlamente, ale aj na ministerstve zahraničia.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:15

Viac ako tri štvrtiny cestujúcich volia na cestovanie v mestskej a regionálnej doprave autobus. Za najlepšiu voľbu považuje autobusovú dopravu 78 % cestujúcich. Pri rozhodovaní o tom, či využijú služby verejnej dopravy, je pre cestujúcich dôležitá predovšetkým spoľahlivosť (63 %), krátka čakacia doba (46 %), čistota a pohodlie (43 %) či cena (41 %). Vyplýva to z prieskumu spokojnosti cestujúcich spoločnosti Arriva.

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

09:27

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

08:57

Parahokejisti zámorských veľmocí Kanady a USA sa stretnú v nedeľnom finále elitnej kategórie MS v Calgary. Domáci Kanaďania si v semifinále poradili s Čínou 2:1, Američania zdolali Česko 3:1. Slovenskí reprezentanti sa v súboji o konečnú piatu priečku stretnú s Kórejskou republikou, ktorú už v základnej skupine zdolali 4:2.

08:10

Vedci na Edinburskej univerzite (University of Edinburgh) objavili pečeňové bunky, ktoré tomuto orgánu pomáhajú pri regenerácii. Objav môže podľa nich viesť k vývoju nových liečebných metód poškodenej pečene.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali