Členovia Smeru prišli so závažným obvinením. Kaliňák: OĽANO je korupčné hnutie a Andrej Stančík musí okamžite odstúpiť

Členovia Smeru prišli so závažným obvinením. Kaliňák: OĽANO je korupčné hnutie a Andrej Stančík musí okamžite odstúpiť

Bratislava 12. decembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Korupcia strany OĽaNO bola témou tlačovej besedy podpredsedov strany SMER –SD Erika Kaliňáka, Ľuboša Blahu a hosťa, MUDr. Daniely Doležalovej, ktorá požiadala SMER – SD o pomoc dostať na oči verejnosti osobnú skúsenosť s tým, že keď OĽaNO rúbe les, lietajú triesky

Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák a Daniela Doležalová
Na snímke Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák a Daniela Doležalová

Daniela Doležalová pracuje v zdravotníctve viac ako 15 rokov, a to ako záchranárka, anestéziologička, urologička, zastrešovala Davis Cup turnaje, olympijské výpravy, bola primárkou urologického oddelenie a od roku 2017 pôsobila na pozícii lekárskej riaditeľky v Národnom ústave reumatologických chorôb (NÚRCH). Za jej vedenia sa podarilo vybudovať 14 nových ambulancií, znížiť čakacie doby na vyšetrenie aj hospitalizácie, prilákať nových doktorov a tak zastabilizovať stavy personálu, pritiahnuť nové vedecké projekty hradené z európskych fondov a výrazne zrekonštruovať priestory ústavu. Aj vďaka tomu bol NÚRCH vyhodnotený v pacientskom prieskume ako najlepšia špecializovaná nemocnica na Slovensku. To všetko sú objektívne a nespochybniteľné výsledky apolitickej nominácie strany SMER, ktoré nikomu neumožňujú spochybňovať manažérske kvality D. Doležalovej. Napriek tomu bola zo svojej funkcie zo dňa na deň, pretože si dovolila spraviť „kardinálnu chybu“.

Reklama

Samotná D. Doležalová upresnila, že s istým lekárom mali rozdielny názor o jeho pracovných výkonoch už od jej nástupu do ústavu. Napriek osobným dohovorom, dohovorom s primárkou, ktorú ignoroval a dehonestoval, o ktorej sa nelichotivo vyjadroval aj pred pacientami, nedospeli k uspokojivému výsledku. To vyvrcholilo v apríli, keď sa rozhodla, že na lekára upozorní na jeho zlyhávanie pred kolegami tak, aby naňho bol vyvinutý určitý nátlak aj z ich strany. „Nedočkala som sa toho, pretože pán doktor sa postavil, keď som mu vytkla, že robí len 3,8 pacienta za deň, ostatní lekári robili 17 až 20 pacientov za deň, že zle vedie zdravotnú dokumentáciu tak, že nie je v súlade s predpismi a mohli by sme byť za to pokutovaní, tak tento pán doktor sa postavil a prstom na mňa ukázal a povedal, doteraz som bol zdržanlivý, tak teraz ti to začne,“ priblížila. MUDr. Doležalová si nechala toto vyhlásenie potvrdiť aj lekármi prítomnými na sedení.

Po krátkom čase, v júni si ju zavolali na ministerstvo zdravotníctva, kde jej bol radovým zamestnancom do ruky podaný odvolací dekrét s uvedením organizačných zmien. „Jediné, či mi napadlo bolo, prečo organizačné zmeny? Prečo v čase, keď pán minister dennodenne odolával tlakom na jeho odvolanie zo strany ministra financií, tak má na starosti organizačnú zmenu v nejakom ústave v Piešťanoch, ktorý ho nijako netlačil, bol v plusových hodnotách, každý rok preinvestoval viac ako 300 tisíc eur na rekonštrukciu a na vlastné skvalitnenie služieb, kde nemali problémy so zdravotníckym personálom, nikto sa tam nebúril, kde reálne boli implementované štyri projekty financované z európskych fondov, kde nebola spoluúčasť ústavu ani jediný cent, tak preto má minister teraz potrebu riešiť organizačnú štruktúru?“ konštatuje D. Doležalová.

Reklama

Na základe toho oslovila známych z radov koaličných poslancov, ktorí jej mali vysvetliť, že lekár, o ktorom hovorila, je otec poslanca Andreja Stančíka, ktorý sa v tom čase sľuboval, že nepodporí Matovičov prorodinný balíček a že nebude hlasovať s “fašistami!. Tiež jej bolo údajne povedané, že Matovič spolu so Stančíkom denne tlačili na ministra Lengvarského, aby ju vyhodil a spolu s ňou ďalších dvoch riaditeľov ústavu, čo bola jedna časť dohody medzi ním a Matovičom. Druhá časť dohody mala byť to, že sa Stančík stane štátnym tajomníkom a to vraj len preto, že poruší verejný prísľub, že nebude hlasovať s fašistami. A tak si vypýtal funkciu štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí.

sms
Erik Kaliňák na záver predstavil sms komunikáciu D. Doležalovej s nemenovaným koaličným poslancom

Na miesto D. Doležalovej bol vymenovaný nový riaditeľ, ktorý si urobil novú kariéru na tom, že 30 rokov predával lieky. „Čistý politický nominant, diletant, ktorý nezvláda funkciu, reálne ohrozuje projekty a tým aj existenciu ústavu. Každý deň porušuje zákon o verejnom obstarávaní, Zákonník práce, ale hlavne aj zákon o nakladaní a spravovaní verejného majetku. A to všetko len pre urazenú ješitnosť lenivca, ktorý mal možnosť ublížiť celému ústavu a slovenskému zdravotníctvu vďaka obchodu svojho syna, ktorý zobchodoval svoje svedomie. Je to obchod neskúseného, zmäteného eléva, ktorý zničí prácu nielen moju, ale aj mojich kolegov a ostatných, ktorí sa podieľajú na projektoch, to sú roky práce. A priživuje sa na tom, ešte aj niekto, kto sa nechá ďalej oslovovať lekár,“ povedala D. Doležalová.

Podpredseda strany Ľuboš Blaha na margo situácie uviedol, že ak nejakým spôsobom možno symbolizovať pokrytectvo, ktoré predvádza Matovič, je to presne tento prípad. Keď sa Andrej Stančík stal štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí, všetci vedeli, že išlo o politickú korupciu, keď nahlas vyhlasoval, že nikdy nepodporí rodinný balíček Matoviča, pretože zaňho hlasujú vraj fašisti. A zo dňa na deň absolútne otočil. „Andrej Stančík zradil všetko, v čo veril. Kvôli dvom veciam, teplá stolička štátneho tajomníka a živočíšna pomsta jeho tatka, ktorý nemal rád svoju nadriadenú, nemal rád pani doktorku Doležalovú.“

Erik Kaliňák na záver predstavil sms komunikáciu D. Doležalovej s nemenovaným koaličným poslancom, kde sa pýta: „Je to pravda, že Stančík má byť štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí? Koaličný poslanec odpovedá, áno, vraj, lebo sa naňho pri hlasovaní nevedia spoľahnúť, tak ho spravia štátnym. Je to na smiech. Tak to je tragédia, dodáva pani Doležalová, Je, uzatvára koaličný poslanec,“ dodal E. Kaliňák.

 

Reklama

 

MZ namieta

“Rozhodnutím MZ SR o zmene zriaďovacej listiny NÚRCH sa s účinnosťou od 1. júla 2022 zmenil kolektívny (trojosobový) štatutárny orgán – rada riaditeľov v zložení generálny riaditeľ, ekonomický riaditeľ a medicínsky riaditeľ – na jednoosobový štatutárny orgán,” uviedlo ministerstvo v reakcii pre TASR.

V reakcii na zmenu boli podľa rezortu dňom 30. júna odvolaní z vedenia traja štatutári a do funkcie riaditeľa ústavu bol vymenovaný iný lekár. “Vymenovaný bol na dobu určitú, do obsadenia miesta úspešným uchádzačom výberového konania, najdlhšie na šesť mesiacov. Výberové konanie sa uskutočnilo 15. novembra a úspešným uchádzačom bol Milan Derco, ktorý sa ako jediný do výberového konania prihlásil,” dodalo MZ.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

15:34

Polícia odvolala pátranie po dvoch 17-ročných chovankyniach Centra pre deti a rodiny Semeteš vo Vysokej nad Kysucou (okres Čadca). Selinu a Luisu Halmové našli a sú v poriadku. Po nezvestných tínedžerkách polícia pátrala po tom, čo 4. mája opustili centrum pre deti a rodiny a nepodali o sebe žiadne informácie.

15:33

Slovenský dvojkajak v zložení Katarína Pecsuková, Dagmar Čulenová obsadil v A-finále K2 na 500 m na úvodnom podujatí Svetového pohára v Szegede deviate miesto. Mužská kádvojka v zostave Csaba Zalka, Adam Botek skončila v B-finále štvrtá rovnako ako Denis Myšák v K1 na 500 m. Obe lode celkovo klasifikovali na 13. priečke. Dvojkajak Milan Dörner, Ákos Gacsal finišoval v C-finále ôsmy, celkovo bol 26.

15:31

Rodičov, ktorí odkladajú peniaze svojim deťom na budúcnosť, na Slovensku aj v Českej republike pribúda. Počet investujúcich rodičov na Slovensku stúpol za jeden rok až o 84 %, pričom v susednom Česku išlo o 51-percentný nárast, vyplýva to zo štatistík investičnej platformy Portu.

15:16

Organizátori Eurovízie vyradili v sobotu holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže. Len niekoľko hodín pred jej finále tak reagovali na sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

15:14

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali