Motív zavraždiť Kuciaka mal určite Kočner, tvrdí jeho kolega Petrovič

Motív zavraždiť Kuciaka mal určite Kočner, tvrdí jeho kolega Petrovič

Bratislava 21. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR–Jakub Kotian)

 

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, komentátor Dag Daniš a investigatívec Marek Vagovič majú dnes pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku vypovedať v kauze vraždy ich kolegu Jána Kuciaka. Súd by mal dnes vypočuť osem svedkov. Zo štvorice obžalovaných je na pojednávaní prítomný len Tomáš Sz. Ostatní požiadali súd o konanie v neprítomnosti, pričom ten im vyhovel

Na snímke kolegovia zosnulého Jána Kuciaka, zľava šéfredaktor Peter Bárdy, Ján Petrovič, Annamária Dömeová, Marek Vagovič a Dag Daniš

Sudkyňa Sabová  v úvode dnešného pojednávania podľa informácií portálu Sme novinárov pokarhala, aby po sebe po odchode poupratovali. Zároveň upozornila, že verejnosť a médiá sú povinné rešpektovať pokyny Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Reklama

Podľa menovaného denníka ide pravdepodobne o reakciu na pondelkovú výmenu názorov medzi novinármi a strážnikmi – keď sa fotografi snažili dostať na chodbu z press centra, aby nafotili Norberta Bödöra a Jaroslava Haščáka.

Napätie medzi novinármi a strážnikmi mal spôsobiť aj fakt, že Haščáka nebolo možné fotiť, pretože strážnici ho hneď po príchode do budovy vzali na druhé poschodie, kde nie je možný prístup verejnosti, hoci ostatní svedkovia sa počas prestávok zdržiavajú na chodbe pred pojednávacou miestnosťou.

Reklama

 

Kuciak bol podľa Bárdyho odborník na ekonomickú kriminalitu, preto sa zaoberal Marianom K.

V rámci redakcie portálu Aktuality.sk bol Ján Kuciak najzdatnejším redaktorom v oblasti ekonomickej kriminality, preto sa venoval kauzám Mariana K. Uviedol to dnes vo výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. Zavraždený novinár sa podľa neho zameriaval napríklad na daňové kauzy alebo pranie špinavých peňazí, preto sa dostal ku kauzám ako golfový areál Báč, prevody nehnuteľností na Donovaloch alebo Technopol Services. Tie sú spojené s obžalovaným podnikateľom. „Vedel dohľadávať dôležité informácie vo verejných zdrojoch,” zdôraznil na margo Kuciaka Bárdy.

Motiváciou Kuciaka venovať sa aktivitám Mariana K. bola podľa Bárdyho snaha očistiť spoločnosť. „On necítil k Marianovi K. nenávisť, bral ho ako podnikateľa, ktorý nepodniká čestne,” povedal s tým, že Kuciak s Marianom K. aj rôznymi spôsobmi komunikoval s cieľom získať jeho stanoviská k predmetným kauzám. Práve po zaslaní otázok k jednej z káuz mu na jeseň 2017 Marian K. telefonoval a vyhrážal sa, že bude „hľadať špinu” na jemu blízke osoby a „Kuciak prestane písať”. Kuciak vtedy podal trestné oznámenie, bol však sklamaný prístupom orgánov činných trestnom konaní, ktoré vo veci nekonali.

Na snímke predvolaný svedok a šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy

Portál Aktuality.sk sa podľa Bárdyho venoval aktivitám Mariana K. z dôvodu, že figuroval v rôznych kauzách. Svedok spomenul ako príklad kauzu Gamatex/Markíza a mafiánske zoznamy. Pripomenul, že Marian K. mal tiež kontakty na politikov skoro z celého politického spektra. Kuciak sa však podľa Bárdyho nevenoval výhradne Marianovi K., riešil napríklad kauzy agrodotácií na východnom Slovensku alebo aktivity súkromnej bezpečnostnej služby Bonul.

Reklama

 

Marek Vagovič: Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť a biznis Mariana K.

Novinár Ján Kuciak výrazne ohrozoval beztrestnosť a biznis Mariana K. za približne 100 miliónov eur. Na pojednávaní v prípade jeho vraždy to pred senátom Špecializovaného trestného súdu uviedol editor portálu Aktuality.sk Marek Vagovič.

Zhodol sa so šéfredaktorom Petrom Bárdym na tom, že Marian K. mal motív na Kuciakovu vraždu. Keď začal Kuciak písať o Marianovi K. bol podľa Vagoviča ich vzťah najskôr štandardný a obžalovaný podnikateľ zasielal odpovede novinárovi na jeho otázky slušným spôsobom. „Ten vzťah sa ale postupne vyhrocoval,” uviedol Vagovič.

Spomínali aj tlačovú besedu, na ktorej ho Kuciak konfrontoval okolo prevodov hotelov na Donovaloch. „Marian K. si myslel, že nie je ,dostopovateľný’ ako štatutár,“ uviedol Bárdy s tým, že Kuciak dokázal opak. „Bol zaskočený, že kde to našiel a vyhrabal,” povedal Vagovič. Na jeseň mu Kuciak poslal otázku ohľadom predaja bytu v bratislavskom komplexe Bonaparte. Marian K. mu odpovedal esemeskou „Do toho Vás h…o je”. Následne mu telefonoval s tým, že bude na jeho blízkych „hľadať špinu” a „Kuciak prestane písať”. Po tom, čo sa štátne orgány nezaoberali trestným oznámením pre tento telefonát, zvažovali Aktuality.sk poskytnúť Kuciakovi súkromnú ochranku. Ten ju však odmietol, keďže sa necítil ohrozený. Pri písaní knihy o zavraždenom novinárovi Vagovič zistil, že ešte na Vianoce 2017 poslal Marian K. Kuciakovi esemesku. „Bol v nej odkaz na obchodný register a nejaké smajlíky,” povedal.

Reklama

Spolu s Vagovičom priblížili, že Kuciak poukázal na chyby vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Štefana Jombíka. Ten vyšetroval viaceré kauzy Mariana K. V lete roku 2017 publikoval Kuciak článok o chybách vo vyšetrovaní daňových podvodov na Donovaloch. Prokurátor mu prípad odňal a dnes je v kauze Marian K. obvinený.

Obaja vypovedali tiež o už publikovanom telefonáte, v ktorom sa Marian K. vyhrážal Kuciakovi, že bude zbierať špinu na jeho rodinu. Kuciak po ňom podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru, ktoré neviedlo k trestnému stíhaniu.

To, že štátne orgány nedokázali ochrániť novinára Jána Kuciaka, je neuveriteľným zlyhaním. Pripomenul, že zavraždený sa v rámci svojej novinárskej činnosti venoval širokej škále tém, napríklad aktivitám Juraja Širokého, Jozefa Brhela, Miroslava Výboha, Vladimíra Poóra a exministrov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. V roku 2017 však v rámci Kuciakovej práce dominoval obžalovaný Marian K. V danom období o ňom zverejnil 23 článkov.

Po výpovedi Vagoviča a Bárdyho budú vypovedať ďalší kolegovia novinára. Svedčiť budú ešte Ján Petrovič, Annamária Škarbová Dömeová a Dag Daniš.

 

Motív zavraždiť Kuciaka mal určite Marian K., tvrdí jeho kolega Petrovič

Motív zavraždiť novinára Jána Kuciaka mal určite obžalovaný Marian K. Uviedol to dnes šéf reportérov portálu Aktuality.sk Ján Petrovič. Podľa neho Mariana K. iritovalo, že nedokázal zastaviť schopnosti Kuciaka získavať informácie o jeho aktivitách z rôznych verejne dostupných zdrojov. Svedok tiež pripomenul, že zavraždený novinár sa nezaoberal len Marianom K. a keď o ňom písal, vždy mu dával priestor na stanovisko.

Pokiaľ ide o medializvaný telefonát Kuciakovi zo strany Mariana K. na jeseň 2017, ten podľa Petroviča vybočoval zo všetkých štandardov komunikácie. Po následnom podaní trestného oznámenia zo strany Kuciaka si polícia a prokuratúra podľa svedka celú vec prehadzovali „hore dole“. „Mariana K. vypočuli, až keď bol on (Kuciak, pozn. SITA) mŕtvy,“ povedal Petrovič.

To, že Marian K. vnímal Kuciaka ako hrozbu, si myslí aj jeho ďalšia kolegyňa z portálu Aktuality.sk Annamária Dömeová. „Mohol mu spôsobiť trestné stíhanie aj stratu majetku,“ povedala. Komentátor portálu Dag Daniš zase skonštatoval, že Kuciak bol jediný človek, ktorý dokázal odkryť aj zahraničné schránkové firmy Mariana K, registrované napríklad na Malte. Tomu v tejto súvislosti nehrozil len trestnoprávny postih, ale aj prepadnutie majetku alebo stíhanie osôb s ním spojených. Daniš zároveň vyslovil podozrenie, že Marian K. mohol byť v 90-tych rokoch spolupracovníkom Slovenskej informačnej služby pod vedením Ivana Lexu. „Požíval spravodajskú ochranu a bezpečnosť,“ povedal a dodal, že tieto skutočnosti vyplývajú z tvrdení Miroslava Kriaka, ktorý bol členom tímu zabezpečujúceho sledovanie novinárov. Kriak by mal vo veci vraždy Kuciaka vypovedať pred súdom v stredu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vraždy obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Reklama

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:00

Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

15:41

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informovala agentúra AFP.

15:37

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, “ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskva bude “primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

15:04

Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

“Spravodlivá hospodárska súťaž je v poriadku. Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel,” povedala.

15:03

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali minulý rok, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu. Informovala agentúra Reuters.

Podľa Vučiča dohoda Srbsku zaistí budúcnosť. Na jej základe dôjde k zrušeniu ciel na takmer 95 percent vývozu do Číny počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov.

14:59

Čína v stredu zablahoželala Vladimirovi Putinovi k jeho inaugurácii do úradu prezidenta Ruskej federácie. Informovala agentúra Reuters.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vo vyhlásení podotkol, že prezident Si Ťin-pching už Putinovi poslal blahoželanie k jeho znovuzvoleniu.

Pod “strategickým vedením” Siho a Putina sú vzťahy Číny a Ruska naďalej “zdravé”, uviedol hovorca s tým, že Peking prikladá veľký význam vedúcej úlohe hlavy štátu v bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami.

Russia Putin Inauguration
Na snímke Vladimir Putin kráča zložiť prísahu ako ruský prezident počas inauguračného ceremoniálu vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve
14:55

Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003. Informuje o tom agentúra Reuters.

Kolomojskij podporoval prezidenta Volodymyra Zelenského vo voľbách v roku 2019. Vo februári 2023 mu urobili domovú prehliadku a v septembri 2023 ho vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) mu zároveň zmrazil vyše tri miliardy hrivien.

14:07

Cena za nájom priestorov pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR a jeho organizácie bola najvýhodnejšia. Uviedol to minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom vládny kabinet vyjadril súhlas s návrhom komerčných priestorov na účely MCRŠ.

Sídlom MCRŠ majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.

31. rokovanie vlády SR Dušan Keketi
Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) pred 31. rokovaním vlády v Bratislavae
13:47

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že pridala liehovinu zo Slovenska, trenčiansku borovičku JUNIPERUS, do registra chránených označení pôvodu (CHOP). 

Komisia opísala, že trenčianska borovička JUNIPERUS je číra bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 %, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej.

13:34

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Hovoril pritom o historickom paradoxe, keď sa rola niektorých krajín od konca druhej svetovej vojny zmenila.  Informovali spravodajské portály Novinky.cz a iDnes.cz.

Vojnu na Ukrajine označil za ťažkú skúšku nielen pre Európu. Bez podpory a spojenectiev však podľa Pavla vo vojne nemôže uspieť žiadna krajina.

13:22

Kremeľ uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom.

13:21

Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji. Vláda na svojom stredajšom rokovaní vyjadrila súhlas s návrhom komerčných priestorov pre účely MCRŠ a zaviazala ho podpísať do 14. mája nájomnú zmluvu.

13:20

Žiadatelia o pracovné víza musia k žiadosti pri zamestnaniach, kde sa nevyžaduje doklad o vzdelaní, priložiť pracovnú zmluvu alebo, pokiaľ ide o kvalifikované povolania, aj doklad o vzdelaní. Vláda na stredajšom zasadnutí novelou nariadenia spresnila rozsah dokladov, ktorú sú pri jednotlivých povolaniach potrebné.

13:17

Španielska prokuratúra požiadala vyšetrovacieho sudcu, aby odložil vyšetrovanie podozrení z daňových podvodov v prípade kolumbijskej speváčky Shakira. Minulý rok sa speváčka vyhla súdnemu procesu v samostatnom prípade po zaplatení vysokej pokuty.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali