Kauza Sputnik V – čo ostalo visieť medzi riadkami. Prebehol Matovič už definitívne na druhú stranu?

Kauza Sputnik V – čo ostalo visieť medzi riadkami. Prebehol Matovič už definitívne na druhú stranu?

Bratislava 10. apríla 2021 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Milan Kapusta)

 

Čím dnes žije mediálna scéna na Slovensku? Ťažkými podmienkami, v ktorých ľudia žijú? Ekonomickou katastrofou spôsobenou zastavením ekonomiky? Blížiacou sa vojnou? Ale kdeže – problémom je stále jedna vakcína! Pozrime sa, čo v tejto súvislosti akosi nebolo vypovedané

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)

Takmer prvé Matovičove slová po príchode z Budapešti boli: „Využili túto vakcínu ako takzvanú ,geopolitickú zbraň‘ v hybridnej vojne aj na to, aby zosadili ministra zdravotníctva, aby zosadili mňa z pozície premiéra a potrebovali dosiahnuť ešte niečo na koniec, aby zabránili tomu, aby sa táto ,hybridná zbraň‘ mohla na Slovensku používať a chrániť životy a zdravie.“

Reklama

Matovič nasadil aj svoje tradičné citové vydieranie, keď apeloval na to, že kolektívnu imunitu Slovensko nedosiahne bez zaočkovania pol milióna ľudí, ktorí sú ochotní nechať sa očkovať iba Sputnikom, čo je asi tretina zo všetkých ľudí, ktorí sa nechcú očkovať. A že sabotáž Sputnika môže znamenať, že na to doplatia všetci, pretože bude treba nosiť rúška možno až do roku 2030.

Aj vám to pripomína vážne obvinenia? Matovič, žiaľ, nedopovedal, kto konkrétne sú tí tajomní „oni“? Je už aj Matovič definitívne príslušníkom močiara tzv. konšpirátorov, plného desivých dezinformačných príšer, rusofilných hybridných hrôz a hoaxových oblúd?

Reklama

Zdá sa, že médiá hlavného prúdu v tom majú jasno – stačí sa pozrieť na titulky ich článkov z uplynulých pár dní: „Matovič sa chvastá vlastizradou“, „Kto sú spolupáchatelia Igora Matoviča“, „Matovič v ovčom rúchu je zlý vtip“, „Svet si všíma, že Matovič sa stavia za Rusko“, „Matovič to už bez konšpirácií, urážok a útokov nedokáže“, „Matovič je horší ako Danko“…

 

Slovensko bolo zneužité?

Predstavte si, Matovič vyzdvihol mimoriadne vysokú kvalitatívnu úroveň ruského výrobcu, ktorý vyrába vakcíny už 130 rokov, a ktorý má len v Gamalejovom inštitúte 90 ľudí s titulom profesor. A preto, ak slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie Sputnika V neregistrovanému laboratóriu a jeho výsledky zaplavili celý svet, „mimoriadnym spôsobom to narušilo reputáciu vakcíny Sputnik V v celosvetových médiách“, uviedol Matovič.

Uprostred globálnej mediálnej vojny, ktorá prebieha aj na zástupnej téme vakcín proti koronavírusu, môžeme tieto Matovičove vyhlásenia čítať aj tak, že protiruská mašinéria, ktorej je dobrá každá negatívna správa o ruskej vakcíne, zneužila naivné a slabé Slovensko, aby Sputnik pošpinila – ľudia vo svete, ak dostanú podobné posolstvo z viacerých krajín, povedia si: aha, s tým Sputnikom asi naozaj nie je čosi v poriadku.

„Rusi sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu, pričom aj samotný ŠÚKL veľmi dobre vie, že vakcíny na území EÚ môže posudzovať len laboratórium, ktoré je v sieti OMCL,“ uviedol Matovič ešte pred cestou do Maďarska.

Reklama

A z Budapešti vzápätí radostne referoval, že po štvorhodinových rokovaniach s maďarským predsedom vlády Viktorom Orbánom a ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom dohodol skvelú vec: vakcíny Sputnik V pre použitie na Slovensku bude posudzovať certifikované OMCL laboratórium v Maďarsku.

„Teraz treba len ,maličkosť‘ – presvedčiť Rusov, že sa Slovensku oplatí ešte veriť … držte palce!“ napísal Matovič.

Ktovie čo on v tej Moskve v skutočnosti robil – nepožiadal náhodou o občianstvo? Nehovoriac o tom, že si so sebou do Budapešti zobral iba svojho poslanca a totálne odignoroval hadov z Ministerstva zahraničných vecí, známeho semenišťa euroatlantizmu (veď niektorých nemenovaných ministrov z toho takmer o zem hodilo). Ktovie, možno si pri rozhovore s Orbánom ešte aj mobily vypli, aby veľký brat nepočul. No povedzte, je toto normálne? Môže vôbec takýto človek byť ešte vo funkcii?

 

I ty, Brutus?

Smutný osud Matovičovej marcovej dodávky ruskej vakcíny na Slovensku má pomerne jasných pôvodcov: sú to konkrétni ľudia v ŠÚKL, a tiež alibistickí úradníci na Ministerstve zdravotníctva.

Reklama
Sputnik V
Na snímke ruské vakcíny Sputnik V

Stanovisko ŠÚKL k vakcíne Sputnik V kritizovali mnohí ako silne ideologicky predpojaté. Nad tvrdeniami, ktoré sa nachádzajú v tomto elaboráte, sa pozastavil dokonca aj bývalý minister obrany Ľubomír Galko (!) z Demokratickej strany.

Nemilo ho prekvapilo množstvo nepatričných ideologických formulácií v správe, ktorá by mala byť prísne odborná: „Ak by chcel ŠÚKL robiť politiku a politickú nadprácu, spravil by to presne takto,“ uviedol Galko.

Galko komentoval aj tvrdenia v správe, že vakcína dovezená na Slovensko nie je rovnaká, ako tá, ktorú posudzuje Európska agentúra pre lieky (EMA), a dokonca, že vakcíny Sputnik V používané v desiatkach krajín sveta spája len názov – teda že má ísť o rôzne látky (!).

„Ja osobne neverím, že má ŠÚKL na takéto niečo dôkazy, a teda má k dispozícii vakcíny z tých 40 krajín, ktoré by skontroloval a zistil by, že každej krajine bolo dodané niečo iné,“ uviedol Galko.

Inými slovami, dokonca aj Galko naznačil, že protiruskí agenti v ŠÚKL jednoducho sproste a nehorázne klamú.

Táto hysterická dezinformácia, že sa jednotlivé šarže vakcíny od seba líšia, si však medzitým začala žiť vlastným životom. Bude zaujímavé sledovať, kde budú pôsobiť jej autori o pár rokov – kam ich zaveje odmena za dobre vykonanú prácu na euroatlantizmu roli dedičnej…

 

Čo nebolo dopovedané

V hysterickom kriku okolo údajných rozdielov medzi šaržami vakcíny nebola položená, a teda ani zodpovedaná napríklad otázka, v akom parametri vlastne mal spočívať ten údajný rozdiel a do akej miery sa mali tie jednotlivé šarže od seba líšiť. Ono to totiž v princípe je vždy iba kvantitatívna záležitosť: každé dve šarže ľubovoľného výrobku sa vždy nejako líšia… Otázka stojí tak, že v akých parametroch a v akom rozsahu: či ide o zanedbateľné milióntiny percenta, resp. o výmenu nejakej zložky za plnohodnotnú, stopercentne rovnocennú náhradu, alebo o principiálny rozdiel, ktorý môže spôsobiť zásadne rozdielne fungovanie výrobku.

V tejto súvislosti treba v tom ideologickom hluku okolo jednotlivých šarží Sputnika V opäť spomenúť aj to, o čom panuje takmer ohlušujúce ticho: je zvláštne, že ani globálna mediálna chobotnica nespomína ani jeden jediný prípad ťažkého zdravotného problému spôsobeného očkovaním touto vakcínou. (Alebo si to páni propagandisti nechávajú všetko až na čas, keď sa to na Donbase spustí?)

Zato sa vyskytli negatívne následky očkovania v prípade iných vakcín, napríklad vakcíny AstraZeneca. Systémové médiá hneď priniesli plno vyjadrení o tom, ako je v poriadku nechať sa touto vakcínou očkovať, lebo jej pozitívny prínos ešte stále prevažuje nad zistenými negatívami. Je zaujímavé, že na tento princíp sa v prípade Sputnika V akosi pozabudlo: hoci z takmer 60 krajín sveta prichádzajú správy, že spoľahlivo zachraňuje životy, nám chýbajú vraj nejaké dáta, takže ním očkovať nemôžeme…

Reklama

 

Medzitým v Bavorsku…

A kým my na Slovensku sme tak ťažko bojovali vôbec o legálnosť a vhodnosť kúpy vakcíny Sputnik V, aby sme nakoniec tento boj s aktivizmom agentov euroatlantizmu prehrali, zatiaľ sa nemecká spolková krajina Bavorsko dohodla s Ruskou federáciou o licenčnej výrobe Sputniku V.

Bavori teda budú Sputnik V vyrábať. Zaujímavé: Bavorom nechýbajú žiadne dáta. Predstavte si, že na rozdiel od nás Slovákov, Bavorov ani vôbec nezaujíma, čo hovorí nejaká agentúra EMA, ktorá nemá žiadnu právomoc a je iba poradným orgánom, keďže oblasť starostlivosti o zdravie občanov je podľa aktuálne platnej zmluvy o fungovaní EÚ stále v pôsobnosti jednotlivých členských štátov EÚ. Bavorov, na rozdiel od nás Slovákov, zaujíma jedine výsledok, a tým je zachraňovanie životov ľudí.

Starší si pamätajú tú pamätnú chvíľu, keď sa pred niekoľkými desaťročiami stavala priehrada v Gabčíkove: kompetentní váhali a obzerali sa jeden na druhého, kto prevezme zodpovednosť. A vtedy sa našiel ten statočný, ktorý povedal: „Sypte!“ Mohol si to dovoliť, lebo cítil vo svojej vláde oporu. Možno to bol ten rozdiel – podržala by táto vláda človeka, ktorý by, v záujme záchrany stoviek, tisícov životov, z moci svojho úradu povedal: „Dajte ľuďom, čo vo svete funguje!“?

Nebolo medzi úradníkmi toho Bindera, ktorý by v tejto veci zobral zodpovednosť do svojich rúk. A preto u nás aj naďalej používame len bezpečné a overené vakcíny, ako napríklad AstraZeneca.

Reklama

 

Záver. Zamyslenie nad Matovičovou ďalšou politickou kariérou

Minister financií Igor Matovič svojím výletom do Moskvy a ostrými statusmi na margo miestnych idiotov (tak Matovič pomenoval páchateľov sabotáže Sputniku V) nepochybne odštartoval ďalšie kolo koaličnej krízy. Tentoraz však už nie ako premiér, ale iba ako radový minister. Aké budú tentoraz jeho šance v boji proti plutokratickej presile? Keby sme chceli situáciu trochu odľahčiť, mohli by sme si na záver článku pomôcť starým, ale obľúbeným vtipom ešte zo socializmu:

Bol som riaditeľom jedného veľkého koncernového podniku. Kávu mi varila sexi sekretárka, do práce som jazdil Tatrou 613. Raz za mnou prišli, aby som zaplatil 5000 korún na pohreb člena ÚV KSČ. Povedal som, že za 5000 korún pochovám celý ÚV sám. Od tej doby som pracoval ako riaditeľ malého podniku. Kávu mi varila stará sekretárka, do práce som jazdil Tatrou 603. Raz mi vyčítali, že som nebol na poslednej schôdzi KSČ. Povedal som, že keby som vedel, že je naozaj posledná, prišiel by som s transparentom. Od tej doby som robil majstra. Do práce som jazdil vlastným autom, kávu si varil sám. Na stene som mal obraz Husáka a Lollobrigidy. Povedali mi, aby som tú kurvu zvesil. Zvesil som Husáka a odvtedy som pracoval vo výkope. Do práce som jazdil na bicykli a kávu som si nosil v termoske. Keď som kopal, prišli za mnou, aby som si bicykel schoval, že pôjde tadiaľ sovietska delegácia. Povedal som, že bicykel mám zamknutý a poistený. Odvtedy som nezamestnaný.

 

Len tak mimochodom, z iného súdka…

Propagátor vakcinácie proti korone Vladimír Krčméry tento týždeň vystúpil v televízii TA3 s plamennou obhajobou vakcíny AstraZeneca. Napriek tomu, že sa takmer zadusil pod respirátorom, ktorý mal pre istotu prekrytý ešte aj rúškom (načo, ak tak verí očkovaniu?), rozvášnene túto vakcínu obhajoval okrem iného vysvetlením, že veľa prípadov nebezpečných negatívnych následkov očkovania môže byť spôsobených tým, že sa očkujú ľudia, ktorí koronu nedávno nepozorovane prekonali, majú ešte priveľa protilátok, a vakcína príde nebezpečne skoro po prvom „ostrom očkovaní“ – absolvovaní samotnej choroby.

Reklama

Lenže, milí páni Krčméry, Jarčuška, Mikas a spol., ktorí v tomto štáte držíte v rukách zákazky agendu boja proti koronavírusu: ak je to takto, prečo pred očkovaním automaticky neposielate občanov na PCR testy, ktoré by mali toto riziko vylúčiť? Aha, zabudol som: sú drahé a my už máme nakúpené antigénové testy… (Tu treba ešte dodať, že cena na jeden PCR test sa dramaticky znižuje veľmi blízko k nule, ak sa robia naozaj hromadne.)

Ivan Lehotský

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali