Katarína Maťašová: Dojčenie je pre dieťa nenahraditeľné, ovplyvňuje jeho zdravie

Katarína Maťašová: Dojčenie je pre dieťa nenahraditeľné, ovplyvňuje jeho zdravie

Martin 4. augusta 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR-Zdeněk Urban)

 

Dojčenie je pre dieťa nenahraditeľné, poskytuje mu všetky potrebné látky pre optimálny rast, vývoj a ovplyvňuje jeho zdravie nielen v detstve, ale po celý život. Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia o tom informovala zástupkyňa prednostu Neonatologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) a predsedníčka výboru Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti Katarína Maťašová

Ilustračné foto

Dojčenie je podľa nej veľmi prospešné aj pre zdravie matky. “U žien, ktoré dojčili, sa znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka a vaječníkov. Dojčenie tiež pozitívne ovplyvňuje metabolizmus cukrov a tukov a znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení u matky v budúcnosti,” vysvetlila zástupkyňa prednostu Neonatologickej kliniky UNM.

Reklama

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj odborné pediatrické spoločnosti odporúčajú výlučné dojčenie do šiestich mesiacov veku dieťatka. “Dojčenie má pokračovať aj naďalej ako doplnok inej stravy, minimálne počas prvého roka. Horná veková hranica nie je stanovená, dojčenie môže pokračovať dovtedy, kým to vyhovuje matke i dieťaťu. Podľa môjho názoru sa mamička nemá riadiť reakciami okolia, dieťa sa rozhodla dojčiť s najlepším úmyslom. Dojčenie jej zároveň vytvára ideálny priestor na blízkosť s dieťaťom a upevňovanie vzájomnej citovej väzby,” uviedla Maťašová.

Podotkla, že Neonatologická klinika UNM kladie na podporu dojčenia veľký dôraz. “Prvý predpoklad je včasný kontakt novorodenca s mamičkou ‘koža na kožu’ hneď po pôrode, pokiaľ to zdravotný stav oboch dovolí. Dieťa potom zostáva nepretržite s matkou, pretože starostlivosť zdravým novorodencom poskytujeme systémom rooming-in. Matky dostávajú všetky potrebné informácie od ošetrujúceho personálu – sestier i lekárov. Majú k dispozícii aj alternatívne spôsoby kŕmenia podporujúce rozvoj laktácie,” dodala.

Reklama

Pacientkam martinskej nemocnice pomáha s dojčením aj profesionálna laktačná poradkyňa, takzvaná laktačná sestra, ktorej úlohou je naučiť mamičky správne dojčiť. “Pomáha dieťatku správne sa prisať na prsník, naučí mamičku využívať rôzne polohy dieťaťa pri dojčení, pomáha pri odsávaní mlieka a rieši problémy, s ktorými sa matky na ňu obrátia. Okrem toho sa venuje aj mamičkám, ktoré porodili predčasne. Vysvetľuje im napríklad, ako si majú mlieko odsávať a udržiavať laktáciu aj vtedy, keď je ich dieťatko ešte príliš malé, vyžaduje intenzívnu starostlivosť a ešte nedokáže piť z prsníka,” priblížila prácu laktačnej sestry Maťašová.

“Podpora žien počas laktácie, aby čo najskôr začali s dojčením a aby sa správnu techniku dojčenia naučili už počas pobytu v nemocnici, je zahrnutá aj v Štandardnom diagnostickom a terapeutickom postupe. Na Slovensku je v platnosti od 1. januára 2019 a je povinnosťou zdravotníckych zariadení podľa neho postupovať,” upozornila Zuzana Marčeková z Oddelenia marketingovej komunikácie UNM.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:59

Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že v koordinácii s USA otvorila nový hraničný priechod do pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci. Informovala o tom agentúra Reuters a denník Times of Israel.

Vybudovaný bol s cieľom zvýšiť objem pomoci dopravenej pre civilistov v Pásme Gazy, do jeho severných oblastí.

19:54

Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala v nedeľu v Drážďanoch ocenenie, ktoré posmrtne udelili jej manželovi. Drážďanskú cenu mieru dotovanú sumou 10 000 eur jej odovzdali na ceremónii v miestnom divadle, informuje agentúra DPA.

Drážďanská mierová cena sa od roku 2010 udeľuje ľuďom za ich výnimočný prínos k mieru či medzinárodnému porozumeniu.

Navaľná prevzala v Drážďanoch cenu mieru, ktorú posmrtne udelili jej manželovi
Na snímke Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala v nedeľu 12. mája 2024 v Drážďanoch ocenenie, ktoré posmrtne udelili jej manželovi
19:37

V noci možno očakávať prevažne jasnú oblohu, vietor má byť poväčšine slabý a teplota vzduchu rýchlo klesať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

17:34

NATO sa rozhodlo zahrať svalmi pred dverami Ruska, aby dokázalo svoju jedinečnosť.

V rámci najväčšieho cvičenia od čias studenej vojny usporiadalo NATO demonštráciu sily na prahu Ruska. Manévre boli adresované Vladimirovi Putinovi uprostred prebiehajúceho ukrajinského konfliktu, uvádza denník Daily Mail.

V Estónsku 82 britských a 60 amerických výsadkárov cvičilo výsadok z troch amerických dopravných lietadiel C-17. Ich výcvik je súčasťou série pozemných, vzdušných a námorných operácií v rámci cvičenia „Resilient Defender“, ktoré vykonáva všetkých 32 krajín NATO v rôznych regiónoch – od Arktídy až po Stredomorie, vysvetľuje publikácia.

Demonštrácia jednoty aliancie prišla po tom, ako Rusko zintenzívnilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti. Sprevádzalo ju aj nové kolo napätia medzi NATO a Moskvou po tom, ako Londýn vyhostil svojho vojenského atašé a obvinil ho zo špionáže, uviedol Daily Mail.

17:09

Oblasť na hraniciach Mexika a Guatemaly zasiahlo v nedeľu ráno zemetrasenie s magnitúdou 6,4. Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 75 kilometrov pod zemským povrchom, uviedol americký geologický úrad USGS. Informovali agentúry AP a Reuters.

Mexické úrady podľa televízie CNN Espaňol hlásili menšie škody na budovách a niekoľko zosuvov pôdy.

16:41

Na 35 034 stúpol počet obetí vojny v Pásme Gazy, ktorá trvá už viac ako sedem mesiacov. Uviedlo to v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom. Informovala agentúra AFP.

16:37

Tuniské orgány v nedeľu nariadili zadržanie dvoch novinárov, Borgena Baseho a Murada Zegidiho, za kritické vyjadrenia o vláde, informuje AFP na základe vyjadrení právnika.

15:08

Svetové ceny pšenice vzrástli na najvyššiu úroveň od augusta 2023, uvádza agentúra Bloomberg.

Analytici pripisujú rast cien poveternostným podmienkam, najmä mrazom v Rusku, a predpovedajú ďalšie zdražovanie obilnín.

Publikácia píše, že ceny začali rásť, pretože zlé počasie a vojna by mohli znížiť svetové zásoby pšenice, ktoré sú na najnižšej úrovni za takmer desať rokov.

Veľmi dobrá úroda v krajinách čiernomorskej panvy (predovšetkým na Ukrajine a v Rusku) dlho držala svetové ceny pod kontrolou. A cena pšenice zostala o polovicu nižšia ako rekordná hodnota z roku 2022. Teraz však futures dosiahli maximum od augusta, uvádza agentúra Bloomberg.

vývoj cien pšenice
Vývoj cien pšenice
13:39

Južná Kórea pripravuje balík stimulov pre investície a výskum v oblasti čipov v hodnote viac ako 10 biliónov KRW (6,79 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Minister financií Choi Sang-mok v nedeľu uviedol, že vláda čoskoro zverejní podrobnosti balíka, ktorý sa zameriava na celý dodávateľský reťazec v rámci polovodičov.

12:10

Ceny zlata sa na konci týždňa výrazne posilnili. Podporili ich očakávania, že americká centrálna banka (Fed) začne uvoľňovať menovú politiku.

Májový kontrakt na zlato si v piatok (10. 5.) pripísal 35,20 USD alebo 1,51 % a uzavrel na 2367,40 USD (2196,31 eura) za uncu (31,1 gramu). Za celý týždeň si kontrakt polepšil takmer o 3 %.

12:06

Ceny ropy v piatok (10. 5.) klesli o viac ako 1 %. Vyhlásenia predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) totiž signalizovali, že úrokové sadzby zostanú vysoko dlhšie, než sa doteraz očakávalo, čo by mohlo utlmiť dopyt po rope. Informovala agentúra Reuters.

Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v piatok klesol o 1,09 USD alebo 1,30 % na 82,79 USD (76,81 eura) za barel (159 litrov). Americká ľahká ropa WTI s júnovým kontraktom uzavrela so stratou 1 USD alebo 1,26 % na 78,26 USD za barel.

12:04

Silný dážď spôsobil v indonézskej provincii Západná Sumatra zosuvy pôdy, v dôsledku ktorých prišlo o život najmenej 28 ľudí. Štyria sú stále nezvestní, uviedli v nedeľu miestne úrady. Správu priniesli agentúry Reuters a AFP.

Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) vydal vyhlásenie, že povodne od sobotného večera spôsobili bahenné záplavy v piatich okresoch kraja Tanah Datar.

12:00

Tri osoby utrpeli zranenia v noci na nedeľu pri raketovom útoku z Pásma Gazy na mesto Aškelon na juhu Izraela. Terčom útoku bol v sobotu aj hraničný priechod Kerem Šalom, informuje agentúra DPA.

Raketa vypálená z Pásma Gazy zasiahla obytný dom v Aškelone, ktorý sa nachádza približne 13 kilometrov od severnej časti Pásma Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali