Posledná rozlúčka so zosnulým Petrom Mankoveckým bude v piatok 10. mája

Posledná rozlúčka so zosnulým Petrom Mankoveckým bude v piatok 10. mája

Bratislava 6. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Mankovecký bol jedným z najvýraznejších a najvyhľadávanejších skladateľov scénickej a filmovej hudby

Vynikajúci pedagóg i človek, ktorý navyše výrazne pomohol úspechu hry Na koho to slovo padne. Tak si na zosnulého herca, režiséra a hudobníka Petra Mankoveckého spomína jeden z jeho bývalých žiakov, herec Juraj Kemka. Mankovecký sa rozhodol dobrovoľne ukončiť život v nedeľu 5. mája.

Reklama
Peter Mankovecký

Mankovecký viedol Kemku štyri roky na VŠMU. “Bol asistentom Emílie Vášáryovej a Martina Hubu, ktorý nás učili herectvo, no v čase zdravotných problémov Martina Hubu ho dokázal plnohodnotne nahradiť, bol to výborný pedagóg,” uviedol pre TASR Kemka.

Smutnú správu sa dozvedel od kolegu Roberta Jakaba v nedeľu(5.5.) večer. Dôvody, ktoré viedli Mankoveckého k tomu, že si vzal život, Kemka netuší. “Bolo to nečakané, nikto z nás by nepovedal, že také niečo urobí.”

Reklama

Kemka pripomenul, že Mankovecký bol režisérom hry Na koho to slovo padne, ktorú študenti naštudovali ešte na VŠMU. “Zhodou okolností to tento týždeň hráme v divadle Astorka, je jasné, že Petrovi Mankoveckému toto predstavenie budeme venovať, ” dodal Juraj Kemka.

Mankovecký pôsobil ako vedúci katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU. Ako herec si zahral aj v Slovenskom národnom divadle, kde tesne sa po ukončení svojho štúdia stvárnil hlavnú postavu v predstavení Rómeo a Júlia. Objavil sa aj v televíznom filme Fontána pre Zuzanu 2, kde stvárnil menšiu úlohu bodyguarda Maroša Kramára.

 

Posledná rozlúčka bude v Sále činohry v novej budove SND

Posledná rozlúčka so zosnulým hercom, režisérom, pedagógom a hudobným skladateľom Petrom Mankoveckým bude v Sále činohry v novej budove SND v piatok 10. mája 2013 o 11. hodine. Peter Mankovecký si siahol na život 2. mája 2013 vo veku 45 rokov.

Reklama

Ako pre TASR uviedla tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková, Mankovecký po absolutóriu herectva na Vysokej škole múzických umení získal v roku 1992 angažmán v divadle SNP v Martine, kde odohral tri sezóny. Práve s týmto divadlom sa spájal aj jeho režijný debut hry Slawomira Mrožka Dom na hranici. Od roku 1995 až dodnes pôsobil ako umelec v slobodnom povolaní. V tom istom čase vstúpil prvýkrát na akademické pole. Najprv v rokoch 1995 až 1998 ako doktorand a od roku 1996 až do roku 2002 ako pedagóg hereckej tvorby. Práve so svojimi študentmi pripravil oceňovanú inscenáciu G. Görgeye Na koho to slovo padne, ktorá je dodnes jednou z najúspešnejších inscenácií Divadla Astorka.

 

Bol vedúcim Katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU

Druhý vstup Petra Mankoveckého na pedagogickú pôdu sa začal v roku 2010 a už v roku 2011 sa stal vedúcim Katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU. Jeho pôsobenie bolo síce krátke, ale veľmi intenzívne. Na katedre realizoval výrazné zmeny, režijne naštudoval niekoľko inscenácií a k ďalším pripravil hudbu.

S Činohrou SND bol spätý intenzívne už od začiatkov svojej hereckej kariéry. Už ako študent sa objavil v postave Romea v inscenácii Romeo a Júlia (1992). Ďalšia Shakespearovská rola prišla so Zurvalcom v Skrotení zlej ženy (2008). Skomponoval hudbu k 53 inscenáciám Činohry SND. Napríklad W. Shakespeare Sen noci svätojánskej (1994), W. Shakespeare Búrka (2000), Sofokles Král Oidipus (2001), B. Slančíková-Timrava – P. Pavlac Veľké šťastie (2003), R. Schimmelpfennig Arabská noc (2004), W. Shakespeare Hamlet (2007), W. Shakespeare Skrotenie zlej ženy (2008), M. Kukučín – P. Pavlac Dom v stráni (2008), Tracy Letts August: stratení v Oklahome (2011), Ronald Harwood Kvarteto (2012), Shelagh Stephensonová Pamäť vody (2012), Horace McCoy Aj kone sa strieľajú (2013), Ivan Horváth – Peter Pavlac Bratia Jurgovci (2013).

Reklama

 

Skladateľ scénickej a filmovej hudby

Peter Mankovecký bol jedným z najvýraznejších a najvyhľadávanejších skladateľov scénickej a filmovej hudby, ktorého pôsobnosť prekračovala hranice Slovenska. Napísal hudbu k vyše 80 inscenáciám pre rôzne slovenské, české i zahraničné divadlá. Napríklad Divadlo Astorka – Korzo 90: E. Rostand Cyrano (1993), W. Shakespeare Kupec benátský (1994), A. N. Ostrovskij Les (1996), A. P. Čechov Ujo Váňa (1995); pražské Národní divadlo: F. Schiller Marie Stuartovna (2000), H. Ibsen John Gabriel Borkman (1998), Lope de Vega Záhradníkov pes (2005); Národní divadlo v Brne: L. Pirandelo Čapka s rolničkami (1999), P. O. Enquist Obrázkáři (2001); Radošínske naivné divadlo: S. Štepka Desatoro (2006), Stvorenie sveta (2007); Théâtre Moliére, Paríž: A. S. Puškin Kamenný hosť alebo Don Juan (1999).

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali