Jaguar bude mať k dispozícii dostatok pracovnej sily. Jeho investícia by mala výrazne zvýšiť HDP

Jaguar bude mať k dispozícii dostatok pracovnej sily. Jeho investícia by mala výrazne zvýšiť HDP

Bratislava 13. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:wikipedia)

 

Nová automobilka Jaguar Land Rover pri Nitre sa nemusí obávať nedostatku kvalifikovaných pracovníkov. Je o tom presvedčený premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého na príprave investície pracovali na každej strane profesionálne tímy, ktoré mysleli na všetkoInvestícia Jaguaru zvýši HDP o 2,5 %. Ak by aj EK znížila stimuly, Jaguar by sa ťažko rozhodoval zmeniť lokalitu

Jedna z fabrík Jaguaru - Halewood Body & Assembly. Podobná by mala vyrásť na Slovensku blízko Nitry
Jedna z fabrík Jaguaru – Halewood Body & Assembly. Podobná by mala vyrásť na Slovensku blízko Nitry

“Všetko je prerátané. Nitra je spádová oblasť, na ktorú sa vzťahujú Levice, Vráble, Topoľčany, Nové Zámky, môžem popísať celý okruh, ktorý je pripravený poskytnúť pracovnú silu. Všetky analýzy, ktoré boli na tento účel urobené, ako aj perspektíva spolupráce so strednými a vysokými školami jednoznačne potvrdzujú, že tento investor bude mať k dispozícii dostatok pracovnej sily,” argumentoval Fico v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Reklama

Zároveň však s príchodom Jaguaru do Nitry očakáva zaujímavý konkurenčný súboj najmä s automobilkou PSA Peugeot Citroen v Trnave. “Očakávame od Land Roveru, že príde s platmi vysoko nad priemer v národnom hospodárstve. Môže sa stať, že táto konkurencia medzi Trnavou a Nitrou spôsobí určitý pokles pracovníkov, ale našťastie naďalej je dostatok pracovnej sily, ktorá môže naplniť požiadavky všetkých,” dodal Fico.

Investičnú zmluvu s automobilkou Jaguar Land Rover podpísali predstavitelia vlády SR v piatok (11.12.). Investícia má dosiahnuť objem 1,4 miliardy eur a priamo zamestná necelých 3000 pracovníkov. Na Slovensku už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot.

Reklama

 

Investícia Jaguaru zvýši HDP o 2,5 %, prinesie 14 500 pracovných miest

Investícia automobilky Jaguar Land Rover (JLR) v objeme 1,4 miliardy eur zvýši hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska kumulatívne do roku 2020 o 2,5 %. Vrchol vplyvu na hospodársky rast príde v roku 2019, v rovnakom roku bude kulminovať aj jej vplyv na trh práce. V aktuálnej analýze to odhaduje Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR. Vďaka samotnej automobilke, jej subdodávateľom, ale aj novým pracovným miestam v službách očakáva inštitút prírastok 14 500 pracovných miest.

Investičný zámer Jaguaru má priniesť výrobnú kapacitu 150 000 áut ročne, ktorú má dosiahnuť v roku 2020. Investor plánuje výrobu dvoch nových technologicky vyspelých modelov športovo-úžitkových vozidiel (SUV). Sériová výroba prvého z nich začne v septembri 2018 a nábeh produkcie druhého modelu je plánovaný na jún 2019. “Celkový počet automobilov vyrobených na Slovensku môže v roku 2019 dosiahnuť vyše 1,2 milióna ročne,” vyčísľuje IFP.

Z hľadiska výroby bude síce JLR najmenšou automobilkou na Slovensku, objemom tržieb pri plnej produkcii sa však podľa inštitútu môže priblížiť najväčšiemu Volkswagenu (VW). Dôvodom je produkcia luxusných automobilov vyššej cenovej kategórie. V počte zamestnancov okolo 3000 by sa mal Jaguar podobať najmenšiemu PSA v Trnave. IFP predpokladá, že jedno vytvorené pracovné miesto v automobilovom závode vytvorí ďalšie tri v subdodávateľskej sieti.

Reklama

“Vplyv na ekonomický rast bude kulminovať v roku 2019 a pri priaznivom stave externého prostredia sa vďaka investícii vytvárajú predpoklady pre prekročenie hranice 4-% rastu. Vzhľadom na to, že pôjde o pozitívny ponukový šok prameniaci z nových výrobných kapacít, vysoký ekonomický rast nebude sprevádzaný výrazným prehrievaním ekonomiky,” avizujú analytici rezortu financií.

Do roku 2017 sa vplyv na rast bude prejavovať najmä v sektore stavebníctva. Od roku 2018, kedy sa začne výroba, bude dominovať vplyv v automobilovom priemysle. V období rokov 2016 až 2020 vzrastie zamestnanosť kumulatívne o 0,6 %, čo predstavuje 14 500 novovytvorených pracovných miest, predpokladá IFP. “Najvýraznejší vplyv na tvorbu pracovných miest v stavebníctve sa zrealizuje už v roku 2017, kým rast počtu zamestnancov v automobilke a u subdodávateľov vyvrcholí v roku 2020,” dodáva inštitút.

 

Ak by aj EK znížila stimuly, Jaguar by sa ťažko rozhodoval zmeniť lokalitu

Ak by aj Európska komisia (EK) redukovala štátne investičné stimuly, automobilke Jaguar Land Rover by sa ťažko rozhodovalo o tom, akým spôsobom by prípadne zmenila lokalitu svojej investície. Uviedol to dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Viktor Stromček (Smer-SD) v súvislosti s investičnou pomocou vo výške 130 miliónov eur, ktorú slovenská vláda v piatok (11. 12.) podpísala s britskou automobilkou v investičnej zmluve ohľadom výstavby jej závodu pri Nitre.

Reklama

“S potešením môžem povedať, že sme už začali rokovania s EK, ktoré budú trvať niekoľko mesiacov a kedy sa Komisia vyjadrí, či súhlasí s navrhovanou formou podpory alebo nie. V konečnom dôsledku to však pre nás znamená, že pokiaľ EK rozhodne, už budú realizované také kroky, že investor bude tu na Slovensku a bude sa pripravovať jeho samotná výroba. Samozrejme vo veľkej miere sa bude ťažko rozhodovať, akým spôsobom zmení lokalitu, ak by aj EK redukovala štátnu pomoc,” povedal Stromček.

Štátny tajomník MDVRR zároveň odmietol, že by investičné stimuly pre Jaguar Land Rover boli nejakou “štedrosťou” vlády. “Je to štandardná pomoc, aká funguje v rámci EK. My nikdy nemôžeme ísť so žiadnou inou formou pomoci, ale len s takou, aká je dovolená v rámci EÚ,” upozornil Stromček. Proces schvaľovania predmetnej štátnej pomoci podľa jeho slov môže trvať šesť mesiacov až jeden rok.

Europoslanec a predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík na jednej strane víta investíciu a príchod britskej automobilky na Slovensko, na druhej strane nie je však prívržencom udeľovania štátnej pomoci pre vybrané firmy. “Štvrtá automobilka na Slovensku je úspech, najmä pre ľudí, ktorí žijú v okolí Nitry a ktorí budú potenciálne v automobilke zamestnaní. Vieme si kúpiť niektorých investorov, nevieme si však kúpiť všetkých,” podčiarkol Sulík s tým, že podľa neho je rozumnejšie a udržateľnejšie vytvoriť také podnikateľské prostredie, že investori prídu na Slovensko aj bez akýchkoľvek priamych investičných stimulov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali