Izraelského expremiéra Šarona pochovali na rodinnej farme

Izraelského expremiéra Šarona pochovali na rodinnej farme

Jeruzalem 13. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Pochovaniu s vojenskými poctami predchádzal štátny rozlúčkový akt v Jeruzaleme

 Rakvu s telesnými pozostatkami izraelského expremiéra Ariela Šarona uložili dnes do zeme na pahorku v blízkosti rodinnej ovčej farmy Chavat Šikmim v južnom Izraeli na severnom okraji Negevskej púšte. Šaron spočinul po boku svojej druhej manželky Lily, ktorá pred 14 rokmi podľahla rakovine.

Reklama
Izraelský prezident Šimon Peres kladie veniec k truhle s pozostatkami izraelského expremiéra Ariela Šarona

Obrad sa začal modlitbami, vložením rakvy do hrobu a jeho zasypaním zeminou. Za zosnulého sa potom modlitbu za mŕtvych – kaddiš – pomodlili obaja jeho synovia Omri a Gilad.

Nad hrobom potom prejav predniesol náčelník hlavného štábu izraelskej armády Benny Ganc. Uviedol v ňom okrem iného, že Šaronovo odhodlanie formovalo izraelské ozbrojené sily. “Arik, bol si jedinečným a výnimočným veliteľom,” vyhlásil Ganc a dodal, že izraelská armáda bude pokračovať vo formovaní vojakov podľa Šaronovho príkladu.

Reklama

Prítomným sa následne prihovorili obaja Šaronovi synovia. Gilad Šaron spomenul, že jeho otec zostal silný aj po smrti syna Gura, ktorý sa ako 11-ročný smrteľne zranil výstrelom z otcovej zbrane. Pokiaľ ide o otcove vojenské úspechy, Gilad vyhlásil, že otec “čas od času menil nemožné na realitu”. Dodal, že v Izraeli nie je miesto, kde by Ariel Šaron nezanechal svoju stopu.

Omri Šaron sa otcovi prihováral: “Pozri, zišli sa tu ľudia, ktorí sa skláňajú pred Tvojou pamiatkou a budú ju ochraňovať. Otec, bol si obdivuhodný.”

Na záver predstavitelia izraelského politického a vojenského vedenia, zahraniční hostia, zástupcovia diplomatického zboru a rodiny položili k Šaronovmu hrobu vence.

Pochovaniu s vojenskými poctami predchádzal štátny rozlúčkový akt v Jeruzaleme, na ktorom všetci smútoční rečníci vyzdvihli Šaronov význam pre dejiny Izraela. Po ceste na farmu bola krátka zastávka na Latrune – strategicky významnom pahorku, kde sa nachádza vojenská pevnosť.

Členovia čestnej stráže Knessetu nesú rakvu zosnulého bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona

Latrun bol počas prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 miestom prudkých bojov, z ktorých Izraelčania vyšli ako porazení a lokalita pripadla Jordánsku. Počas šesťdňovej vojny v roku 1967 ho však izraelskí vojaci bez väčších problémov dobyli. Na mieste sa nachádza pamätník s tabuľami s menami izraelských vojakov padlých vo všetkých vojnách.

Reklama

Ariel Šaron, predseda izraelskej vlády z rokov 2001-06 a veterán prakticky všetkých vojen, ktoré Izrael vo svojich novodobých dejinách viedol, zomrel v sobotu vo veku 85 rokov po ôsmich rokoch strávených v kóme, do ktorej upadol v dôsledku cievnej mozgovej príhody.

V súvislosti s pohrebom na farme, ktorá leží len desať kilometrov od hraníc s pásmom Gazy, velenia izraelskej armády a polície, prijali sériu opatrení ako prevenciu pred prípadným palestínskym raketovým útokom.

 

Peres uviedol, že Šaronov život je spätý s dejinami štátu

Na Šaronov pohreb pricestovali delegácie z 20 krajín sveta. Spojené štáty zastupuje viceprezident Joe Biden, Britániu niekdajší predseda vlády Tony Blair. Prítomný je aj český premiér Jiří Rusnok, nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a predseda ruskej Štátnej dumy Sergej Naryškin. Slovensko zastupuje veľvyslanec v Izraeli Radovan Javorčík.

Reklama

Izraelský prezident Šimon Peres vo svojej eulógii povedal, že “Arik bol priateľ, líder, generál. Bol plecom, o ktoré sa izraelský národ mohol oprieť”.

Peres uviedol, že Šaronov život je spätý s dejinami štátu, ktorému sa obetoval. Šaron bol podľa neho vždy schopný zahnať nebezpečenstvo, ale nikdy sa nevyhýbal prijímaniu rozhodnutí. “Prijal si rozhodnutie a prišiel ako víťaz,” uviedol Peres.

Premiér Benjamin Netanjahu označil Šarona za “jedného z najväčších generálov, akých kedy izraelský národ a ozbrojené sily mali”. Pripomenul, že Šaron patril ku generácii zakladateľov štátu a ku generácii bojovníkov za jeho nezávislosť.

“Arik chápal, že v otázkach našej existencie a bezpečnosti musíme byť pevní. Týmto princípom zostaneme verní,” vyhlásil Netanjahu. Avizoval, že Izrael bude pokračovať v boji proti terorizmu a za mier, ale zároveň bude chrániť svoju bezpečnosť. Upozornil, že Izrael sa bude všetkými spôsobmi snažiť zabrániť Iránu, aby nadobudol schopnosť vyzbrojovať sa jadrovými zbraňami.

Okrem izraelských politikov Šaronovi vzdal hold aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý zosnulého spoznal pred 30 rokmi ako mladý senátor a podľa vlastných slov veľmi rýchlo pochopil, prečo má Šaron prezývku “buldozér”.

Členovia čestnej stráže Knessetu nesú rakvu zosnulého bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona

“Bezpečnosť jeho národa bola vždy Arikovou neochvejnou misiou – neporušiteľným záväzkom pre budúcnosť Židov, či o 30 rokov alebo 300 rokov odteraz,” uviedol Biden.   Šaronovo konanie vyvolávalo vášnivé polemiky, ale on sa vždy držal svojich zásad: šiel “za svojou Severkou” a sa od nej neodchýlil. “Jeho hviezdou bolo prežitie štátu Izrael a židovského národa,” dodal Biden.

Na rozlúčkovom akte predniesol prejav aj britský expremiér Tony Blair, ako aj dvaja zástupcovia rodiny: Marit Danonová, ktorá bola Šaronovou osobnou sekretárkou, a Šimon Kahaner, ktorému Šaron kedysi velil v armáde.

Blair pripomenul, že Šaron prijímal rozhodnutia, ktorého by od neho nikto nečakal. Mal na mysli Šaronom v roku 2005 nariadený odsun izraelských osadníkov a vojakov z pásma Gazy i založenie novej centristickej strany Kadima – plány s ňou narušila práve jeho osudná cievna mozgová príhoda.

Britský expremiér uviedol, že o Šaronovi sa často hovorí, že sa zmenil z “muža vojny na muža mieru”. V skutočnosti sa nikdy nezmenil, zdôraznil Blair, ktorý je sprostredkovateľom pre Blízky východ.

Keď bolo treba bojovať, Šaron bojoval, ale s rovnakým “železným odhodlaním” vstupoval aj do rokovacích sál, aby hľadal spôsob, ako dosiahnuť mier. Šaronovým strategických cieľom podľa Blaira bol mier pre budúce generácie Izraela. “V tom nikdy nezaváhal,” zdôraznil Blair.

Reklama

Táto časť rozlúčkového ceremoniálu sa skončila približne na poludnie miestneho času. Potom sa začal prevoz rakvy na farmu Chavat Šikmim na juhu Izraela.

V rámci presunu sa uskutoční ešte neverejná vojenská rozlúčka na Latrune – strategicky významnom pahorku, kde sa nachádza vojenská pevnosť.

Latrun bol počas prvej arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 miestom prudkých bojov, z ktorých Izraelčania vyšli ako porazení a lokalita pripadla Jordánsku. Počas šesťdňovej vojny v roku 1967 ho však izraelskí vojaci bez väčších problémov dobyli. Na mieste sa nachádza pamätná tabuľa izraelským vojakom padlým vo všetkých vojnách.

Ariel Šaron, predseda izraelskej vlády z rokov 2001-06 a veterán prakticky všetkých vojen, ktoré Izrael vo svojich novodobých dejinách viedol, zomrel v sobotu vo veku 85 rokov po ôsmich rokoch strávených v kóme, do ktorej upadol v dôsledku cievnej mozgovej príhody.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali