Ivan Korčok: Šírenie manipulácií a klamstiev je vážnou hrozbou pre demokraciu

Ivan Korčok: Šírenie manipulácií a klamstiev je vážnou hrozbou pre demokraciu

Bratislava 10. novembra 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Šírenie manipulácií a klamstiev v politike a verejnom priestore je vážnou hrozbou pre demokraciu. Dôležitým kľúčom k úspešnému boju proti dezinformáciám sú kritické myslenie, mediálna gramotnosť a strategická komunikácia. Povedal to šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v diskusii na medzinárodnom kongrese ITAPA 2021. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR

účastníci podujatia open talk
Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, minister obrany SR Jaroslav Naď a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová

“Dezinformácie zasahujú do života každého z nás. To, či dokážeme minimalizovať ich negatívny dosah, je jednou z kľúčových otázok odolnosti našej demokracie, stability a bezpečnosti. Boj s dezinformáciami je a bude maratónom, nie šprintom, a jednoznačne bude pre Slovensko a svet misiou na roky dopredu,” skonštatoval Korčok.

Reklama

Podčiarkol zároveň dôležitosť toho, aby o zahraničnopolitickom smerovaní našej krajiny rozhodovali informované postoje našich občanov, a nie cielené šírenie neprávd a konšpirácií. Cesta k tomu, ako vytvoriť podmienky pre informované rozhodnutia verejnosti na základe faktov a nie konšpirácií, nesmie podľa ministra viesť k obmedzovaniu slobody slova či myslenia.

“Ide nám o nastavenie jasných pravidiel fungovania digitálnych platforiem, aby nemohli svojvoľne určovať, aký obsah sa môže šíriť na sociálnych sieťach a aký nie,” poznamenal Korčok.

Reklama

Bratislavské podujatie ITAPA je najvýznamnejšou platformou v oblasti digitalizácie spoločnosti a verejnej správy na Slovensku. Už po dvadsiaty rok sa na ňom stretáva IT komunita, politickí činitelia, ako aj predstavitelia verejnej správy a akademickej obce.

 

 ITAPA s účasťou aj podporou rezortu obrany

Minister obrany SR Jaroslav Naď a štátny tajomník MO SR Marian Majer dnes vystúpili v rámci najväčšej technologickej konferencie na Slovensku – ITAPA, ktorej organizáciu podporilo aj ministerstvo obrany. Predstavitelia rezortu obrany na nej prezentovali vízie a riešenia v oblastiach nových bezpečnostných výziev.

„Aj preto, že ITAPA pokrýva aj oblasti ako boj s dezinformáciami, hoaxami, kybernetická obrana a bezpečnosť sa ministerstvo obrany stalo po prvýkrát partnerom tohto podujatia a tešíme sa na spoluprácu v budúcnosti. Potvrdzuje sa, že o tieto témy je enormný záujem, a to aj na úrovni vlády SR,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď po diskusii na tému „Slovensko zmietané dezinformáciami“.

Zároveň avizoval prijatie strategických dokumentov, ktoré majú v tejto oblasti posunúť boj proti hybridným hrozbám na Slovensku na adekvátnu úroveň. „Teším sa z toho a verím, že nám to spoločne pomôže zaistiť strategický prístup vlády a štátnych inštitúcií smerom k zaisteniu bezpečnosti a obrany SR a jej občanov. Pretože častokrát dezinformácie a hybridné hrozby, ktorým denno-denne čelíme, smerujú proti záujmom našej krajiny a občanov,“ priblížil.

Reklama

Predmetom diskusie na tému dezinformácií dnes boli tiež možnosti a potreba regulácie tejto oblasti vo forme zníženia príjmov pre pôvodcov dezinformácií či obmedzenie tzv. mikrotargetingu (mikrocielenia) na základe psychologických profilov užívateľov. V tejto súvislosti hovorili minister obrany Jaroslav Naď, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, minister vnútra Roman Mikulec a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová aj o kybernetických útokoch a potrebe ochrany pred nimi, šírení hoaxov a dezinformácií a tiež o rastúcom výskyte nenávistných prejavov na internete. Zdôraznili tiež význam celoeurópskeho úsilia v tejto oblasti.

Štátny tajomník M. Majer bol dnes súčasťou diskusie „EÚ a NATO: Ako budovať bezpečnú Európu?“, v rámci ktorej spolu so štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Martinom Klusom a poslancami NR SR Tomášom Valáškom a Vladimírou Marcinkovou diskutovali o tom, ako funguje dialóg medzi EÚ a NATO z bezpečnostného a obranného hľadiska. V rámci panelu zdôraznil, že spolupráca EÚ a NATO je nevyhnutná pri adresovaní súčasných bezpečnostných výziev a nemá inú alternatívu.

„Slovensko podporuje jej posilnenie vo všetkým dimenziách s dôrazom na oblasť kybernetickej bezpečnosti, hybridných hrozieb a obrannej spolupráce,“ povedal.

Za najväčšiu výzvu budúcnosti považuje M. Majer dobudovanie európskych obranných spôsobilostí tak, aby mohla EÚ v dostatočnej miere odbremeniť amerických spojencov a dokázala pri adresovaní bezpečnostných výziev v Európe a jej okolí pôsobiť autonómne. Zdôraznil tiež potrebu aktívnej angažovanosti EÚ pri tlmení čínskeho vplyvu v európskej ekonomike a v technologickom priestore.

Súčasťou tohtoročnej konferencie ITAPA bol aj olympijský víťaz v atletike a nový riaditeľ Vojenského športového centra DUKLA Banská Bystrica plk. Matej Tóth, ktorý na základe svojich úspechov vystúpil v inšpiratívnej časti s názvom „Ako sa stať najlepší na svete“.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali