Iniciatíva21 žiada ministra zdravotníctva o preskúmanie covidových vakcín

Iniciatíva21 žiada ministra zdravotníctva o preskúmanie covidových vakcín

Bratislava 24. októbra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Charles Krupa/echo24.cz/Iniciativa21)

 

Iniciatíva21 požaduje laboratórne preskúmanie vzoriek vakcín Pfizeru a Moderny a preskúmanie dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), a zistenie, či stále prevažuje prínos očkovania proti covidu-19 nad rizikami tohto očkovania

Pfizer a BioNTech nová vakcína
Na snímke Sima Manifarová naťahuje z detskej ampulky vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech v americkom meste Lawrence

Pfizer a BioNTech nová vakcína

Reklama

Jedným z dôvodov na preskúmanie je podľa českej Iniciatívy21 „extrémny počet“ hlásených podozrení na nežiaduce účinky, ktoré boli zaznamenané v pasívnych sledovacích systémoch, predovšetkým v americkom Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS). Iniciatíva ďalej upozorňuje napríklad na vysoký nárast počtu myokarditíd a to najmä u mladých mužov alebo na významný pokles plodnosti po nástupe očkovania v mnohých krajinách.

Jediná kompetentná osoba, ktorá môže vydať príkaz na preskúmanie je český minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Preto práve jemu Iniciatíva poslala otvorený list, ktorý podpísali viac ako dve desiatky lekárov a vedcov. Na preskúmanie lekári vyzývajú najmä pre podozrenie že mRNA vakcíny proti covidu Pfizer a Moderna nie sú bezpečné. “V poslednej dobe sa vyskytlo niekoľko varovných signálov, z ktorých každý jednotlivo nemusí nič znamenať, ale spojením všetkých dohromady vzniká vážne podozrenie,” uvádza sa v liste.

Reklama

Oficiálne informácie o nežiaducich účinkoch vakcín proti COVID-19 v Českej republike zhromažďuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). “SÚKL opakovane uviedol, že hodnotenie vakcín nie je v jeho kompetencii, ale v kompetencii EMA. EMA však nie je dostatočne kritická. K našej žiadosti o prehodnotenie vakcíny pre najmenšie deti sa nevyjadrila, namiesto toho navrhla zmeniť registráciu vakcíny z podmienenej na štandardnú- z tohto kroku je evidentné, že neuvažuje o preskúmaní údajov,“ píše sa v liste.

Ministra Válka Iniciatíva žiada o to, aby ÚZIS a zdravotné poisťovne vydali svoje dáta do rúk matematikom či štatistikom. Taktiež požadujú, aby bola nariadená laboratórna kontrola náhodne vybraných vakcín firiem Pfizer a Moderna. „Vykonaním týchto analýz môžeme získať pravdivý obraz o kvalite, účinnosti a bezpečnosti vakcín. Buď dôjde k upokojeniu rastúcich obáv v spoločnosti a posilneniu dôvery v očkovanie, alebo nálezy povedú k nutnosti prehodnotiť stratégiu očkovania proti chorobe Covid-19,“ stojí v liste Válkovi.

Plne očkovaných je proti koronavírusu v Česku vyše 6,89 milióna ľudí. Prvú posilňujúcu dávku má viac ako 4,3 milióna ľudí a druhú cez pol milióna ľudí.

 

Otvorený list ministrovi zdravotníctva:

Reklama

Žiadosť o urýchlené zhodnotenie bezpečnosti a účinnosti vakcín proti SARS-CoV-2

Vážený pán minister,

obraciame sa na Vás ako na jedinú kompetentnú osobu, ktorá je schopná vydať príkaz na začatie preskúmania dát z ÚZISu (prípadne zdravotných poisťovní) a zistenie, či aj naďalej prevažuje podľa predpokladov prínos očkovania proti Covid-19 nad rizikami. A ak nie, potom je potrebné zistiť, u ktorých vekových skupín prevažuje prípadné riziko očkovania nad prínosom. Takéto preskúmanie je úplne legitímne, pretože, ako sám viete, k podobnému prehodnoteniu došlo už vlani u vakcín firiem Astra Zeneca a Janssen. U týchto vakcín je riziko vyššie ako prínos u osôb do 60 rokov, a preto ich SÚKL u tejto vekovej skupiny neodporúča už od roku 2021.

V poslednej dobe sa vyskytlo niekoľko varovných signálov, z ktorých každý jednotlivo nemusí nič znamenať, ale spojením všetkých dohromady vzniká vážne podozrenie, že mRNA vakcíny firiem Pfizer a Moderna nie sú bezpečné:

1) Extrémne vysoké počty hlásených podozrení na nežiaduce účinky zaznamenané v pasívnych sledovacích systémoch (najmä VAERS v USA)

Reklama

2) Nárast celkovej nadúmrtnosti v mnohých krajinách

3) Vysoký nárast počtu myokarditíd najmä u mladých mužov

4) Významný pokles pôrodnosti v mnohých krajinách po nástupe očkovanie

5) Nejasné riziká šírenia spike proteínu v tele a produkcie v rôznych tkanivách

6) Podozrenie na riziko integrácie mRNA z vakcíny do ľudského genómu

7) Pochybenia zistené v klinickej štúdii firmy Pfizer

Iste môžete argumentovať tým, že sledovanie bezpečnosti a účinnosti vakcín nie je vo Vašej kompetencii. Ale Vy ste osobou zodpovednou za chod zdravotníctva.

SÚKL sa opakovane vyjadril, že posúdenie vakcín nepatrí do jeho kompetencie, ale do kompetencie EMA. EMA však nie je dostatočne kritická. Nevyjadrila sa k našej žiadosti o prehodnotenie vakcín pre najmenšie deti, a naopak vydala odporúčanie k zmene registrácie vakcín z podmienenej na štandardnú – z tohto kroku je zrejmé, že o akomkoľvek preskúmaní dát neuvažuje.

CDC má bezpečnostný signál nastavený tak, že aj keby stúpol počet hlásených nežiaducich účinkov tisícnásobne, špeciálny „bezpečnostný koeficient“ (PRR – Proportional Reporting Ratio), vyrobený expertmi CDC, sa vôbec nezmení (pozri odkaz v prílohe).

Vážený pán minister, chceme Vás požiadať o to, aby ste:

Reklama
  1. Uložil ÚZISu a zdravotným poisťovniam, aby vydali anonymizované dáta do rúk tímu nezávislých matematikov a štatistikov, najlepšie pod dozorom notára. Presnú požiadavku na dáta aj tím odborníkov máme k dispozícii.
  2. Nariadil laboratórnu kontrolu náhodne vybraných vzoriek vakcín firiem Pfizer a Moderna v nezávislej vedeckej analýze. Aj pre túto analýzu sme schopní zostaviť tím expertov.

Vykonaním týchto analýz môžeme získať pravdivý obraz o kvalite, účinnosti a bezpečnosti vakcín. Buď dôjde k upokojeniu rastúcich obáv v spoločnosti a posilneniu dôvery v očkovanie, alebo nálezy povedú k nutnosti prehodnotiť stratégiu očkovania proti chorobe Covid-19. V oboch prípadoch budú z nálezov profitovať občania našej krajiny. A o to nám všetkým predsa ide. Nie je nič úžasnejšie ako mať úžitok z pravdy.

S úctivým pozdravom, za Iniciatívu 21 a ďalších nezávislých odborníkov (podpisy v abecednom poradí):

MUDr. Vladimír Čížek , angiológ

MUDr. Emil Berta, Ph.D. , anestéziológ a lekár JIS

MUDr. Mgr. Jan Brodníček , praktický lekár a pneumológ

Reklama

MUDr. Martin Čížek , psychiater

MUDr. Alena Dernerová , detská neurologička prof.

RNDr. Gejza Dohnal, CSc. , štatistík

RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D. , učiteľ matematiky

MUDr. Jana Gandalovičová , kardiologička

Reklama

MUDr. Radan Gocal , internista, ambulantný špecialista

MUDr. Ján Hniezdil , internista, psychosomatik

Mgr. Kamila Hronová , psychologička

Bc. Markéta Hrudníková , pôrodná asistentka

MUDr. Jitka Chalánková , lekárka, senátorka

RNDr. Jaroslav Janošek, Ph.D., prírodovedec, editor medicínskych textov doc.

RNDr. Arnošt Komárek, Ph.D. , bioštatistik

Reklama

MVDr. Roman Kovarík , epizootológ Mgr.

MUDr. Jana Králová , praktická lekárka pre deti a dorast

RNDr. Zuzana Krátka, Ph.D. , klinická imunologička

JUDr. Tomáš Nielsen , advokát

Mgr. Ondrej Svoboda , právnik

PhDr. Daniel Štach , psychológ prof.

RNDr. Jaroslav Turánek, CSc., DSc. , imunológ a imunofarmakológ, vakcinológ, nanotechnológ

Reklama

MUDr. Hana Zelená, Ph.D. , viroložka

 

Pôvodné znenie je v českom jazyku TU.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali