India podviedla ruských vývozcov a pochovala jednotnú menu BRICS

India podviedla ruských vývozcov a pochovala jednotnú menu BRICS

Bratislava 15. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Twitter)

 

Dillí sa rozhodlo platiť za ropu a plyn z Ruska rupiami a pozemkami, píše ruský autor Michail Zubov v novinách Svobodnaja Pressa

Naréndra Módí
Na snímke Naréndra Módí

Rusko nebude môcť využiť svoje predsedníctvo BRICS v roku 2024 na realizáciu myšlienky jednotnej meny integračného združenia. Andrej Kortunov, riaditeľ výskumu Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti, to povedal pre denník Svobodnaja Pressa:

Reklama

– Nemyslím si, že otázka jednotnej meny BRICS bude vyriešená počas ruského predsedníctva, a to ani v najbližších rokoch. Už keď bolo v BRICS len 5 štátov, nedošlo k úplnej zhode v tejto otázke a od roku 2024 pribudli ďalšie 4 štáty a po rozšírení organizácie sa nezhody nezmiernia.

Preto sa téma zmení z vytvorenia nejakej alternatívnej meny k doláru na vytvorenie koša mien, ktorý umožní multilaterálne zúčtovanie, obchádzajúc západné finančné reťazce, – povedal Andrej Kortunov.

Reklama

 

To je pre Rusko zlá správa

Myšlienka jednotnej meny BRICS vyšla od predtaviteľov Brazílii, ale práve Rusko, postihnuté dolárovými sankciami, takúto menu potrebovalo najviac. Uprostred prúdu optimistických vyhlásení o tom, ako úspešne Rusko presmerúva exportné toky zo Západu na Východ, pravidelne zaznievajú poplašné zvony. Nedávno napríklad vyšlo najavo, že v roku 2023 ruskí vývozcovia dodali Indii tovar (predovšetkým ropu a plyn) v hodnote 60,9 miliardy dolárov prakticky zadarmo.

Riziko sekundárnych sankcií zabránilo Indii platiť za ruské uhľovodíky v dolároch a Dillí sa rozhodlo platiť v rupiách podľa výmenného kurzu. A problém s indickou menou ani nespočíva v tom, že je znehodnotená voči doláru. Rupie sa nikde neakceptujú – možno ich použiť len na nákup indického tovaru, ale India dodáva do Ruska veľmi málo tovaru.

Lidia Kuliková, vedúca výskumná pracovníčka Centra indických štúdií pri Inštitúte orientálnych štúdií Ruskej akadémie vied, počas diskusie za okrúhlym stolom v RIA Novosti 13. marca uviedla, že obchodný obrat medzi Ruskom a Indiou v roku 2023 vzrástol na 65 miliárd dolárov. Rusko však svojmu východnému partnerovi predalo tovar v hodnote 60,9 miliardy dolárov, zatiaľ čo do Ruska smeroval tovar len za 4,1 miliardy dolárov.

Kam majú ruskí podnikatelia v takejto situácii vložiť svoje ťažko zarobené rupie, je celkom nejasné.

Reklama

Ruským vývozcom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v septembri minulého roka povedal, že obchodovať s Indiou v národných menách nie je výhodné.

– Pokiaľ ide o rupie, je to problém, keďže na indických bankových účtoch máme nahromadené miliardy rupií. Ako ich použiť – o tom sa teraz diskutuje,” povedal ruský minister zahraničných vecí.

Vytvorenie jednotnej meny BRICS, ktorá by bola voľne zameniteľná za národné platobné jednotky, sa zdalo byť najlepšou možnosťou na vyriešenie problému zúčtovania medzi Ruskom a Indiou, ako aj na vyriešenie podobných problémov medzi ostatnými štátmi BRICS. Pre jednotnú menu BRICS dokonca vymysleli názov R+. Zdôvodnil to Dr. Paolo Batista Nogueira, viceprezident Novej rozvojovej banky z Brazílie:

– Keď bolo v BRICS len 5 krajín, meny všetkých týchto krajín sa začínali písmenom R, takže v pracovnom poriadku sme už budúcu menu nazvali R5,” vysvetlil finančník.

– Teraz máme nové krajiny, ktorých meny sa začínajú inými písmenami, preto na bude pomenovanie novej meny vhodnejší názov R5+.

Reklama

Na poslednú chvíľu, po Lavrovovom vyhlásení, sa však proti zavedeniu jednotnej meny postavila India. Jej postoj vyjadril premiér Narendra Damodardas Módí a odôvodnenie predložil Dr. Varanasi Ram Madhav, zakladajúci člen správnej rady India Foundation:

– Obávame sa, že v priebehu dedolarizácie sa zbavíme jednej dominantnej meny, ale namiesto toho upadneme do závislosti od inej dominantnej meny – R5+. V čom by to bolo lepšie? Do takejto situácie sa už nesmieme dostať. Dolár, ktorý sa stal zbraňou proti Rusku, by nemal byť nahradený inou takouto supermenou. Veď aj tá sa môže stať zbraňou,” povedal Madhav.

Indiu možno pochopiť, ale nakoniec sa jej rupia nechtiac stala zbraňou proti Rusku. To však neznamená, že indické úrady sa chcú jednoducho “vykašľať” na ruských podnikateľov. Dillí aj v tomto prípade premýšľa, ako urovnať finančné záležitosti s Ruskom, aby sa všetko zaobišlo bez škôd.

– Problém sa navrhuje riešiť nasledovne: India poskytne územia na založenie bilaterálnych podnikov,” uviedla Lidia Kuliková. – Ruskí podnikatelia budú investovať svoje ťažko zarobené rupie, ale dostanú maximálne podporné balíky a stanú sa hlavnými akcionármi nových spoločností.

Indická vláda určila 24 prioritných priemyselných oblastí a ruskí exportéri si môžu pre svoje investície vybrať ktorúkoľvek z nich.

Podľa Lidie Kulikovej by bolo pre ruské podniky zaujímavé založiť v Indii farmaceutické a textilné spoločnosti s cieľom dodávať tieto výrobky do Ruska a do zahraničia bez toho, aby čelili sankciám.

Vo všeobecnosti sa India zachovala múdro orientálne: všetko, čo Rusko od nej získa, bude investované v Indii.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali