II. Vatikánsky koncil – neodvrátiteľná kríza? Pravdu mal arcibiskup Fulton Sheen

II. Vatikánsky koncil – neodvrátiteľná kríza? Pravdu mal arcibiskup Fulton Sheen

Bratislava 29. júla 2020 (HSP/Christianitas/Foto:Pixabay)

 

Pre každého, kto čítal Iota unum Romana Ameria, dielo profesora Roberta de Matteiho II. Vatikánsky koncil, alebo pozná eseje arcibiskupa Vigana o II. Vatikánskom koncile, nepovieme teraz nič prekvapujúce. Vyhlásenia úradujúceho prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí Roberta Saraha sa nesú v znamení kritiky II. Vatikánskeho koncilu. Vo svojom poslednom rozhovore Robert Sarah hovorí o hlbokej a univerzálnej kríze v Cirkvi po II. Vatikánskom koncile

Bazilika sv. Petra, miesto konania Druhého Vatikánskeho koncilu

Kardinál Sarah píše, že v súvislosti s II. Vatikánskym koncilom 60 rokov žil s ilúziou o tom, že vykonávanie rozhodnutí pápežskej rady /najmä v súvislosti s ekumenickým dialógom/ neznamenalo zahmlievanie katolíckej doktríny. Týmto spôsobom odpovedal kardinál Sarah aj na otázku, prečo prišlo k výraznej zmene v jeho postojoch až v posledných rokoch jeho života. Podobnú otázku však možno položiť aj Benediktovi XVI., ktorý sa kriticky vyjadruje k príčinám súčasnej krízy v katolíckej Cirkvi aj dnes, po svojej abdikácii. Esej arcibiskupa Vigana nás núti uvažovať o kľúčovej otázke: „Bol koncil na počiatku všetkého zla? A kedy dosiahli sily zla kritickú hranicu? Vtedy, keď sa Rýn vlial do Tiberu /presadili sa modernistickí nemeckí biskupi/ po roku 1965?”

Reklama

Pri hľadaní odpovedí na tieto otázky by sme mali mať na pamäti postupnosť, ktorá vždy určovala duchovné a intelektuálne podmienky univerzálnej Cirkvi, tento fakt pripomenul svojho času aj Ján Pavol II. vo svojej encyklike Fides et ratio /1998/, keď uviedol, že „zdravá filozofia je základom zdravej teológie. A zdravá teológia umožňuje správnu formáciu kňazov, správne formovaní kňazi sú schopní vykonávať náležitú pastoračnú prácu medzi laikmi”.

Na počiatku bolo slovo – Logos. „Vliatie Rýna do Tiberu” sa udialo v rokoch 1962-1965. Vplyv nemeckých teológov vo Vatikáne samozrejme rástol už pred rokom 1962 a to aj v období, keď pápež Ján XXIII. ešte len uvažoval o tom, že zvolá cirkevný koncil. V tejto súvislosti je vhodné citovať slová pápeža Benedikta XVI., ktorý krátko po svojej abdikácii pripustil, že „už počas teologických štúdií v Nemecku získavali nemeckí teológovia odpor voči Rímu. Nešlo o otvorený odpor, ale o kritické postoje voči názorovej platforme prezentovanej z Vatikánu”.

Reklama

Treba spomenúť ešte jedno dôležité posolstvo Benedikta XVI., ktorý priznal, že v rokoch 1962-1965 výrazne zosilnelo progresivistické krídlo v katolíckej Cirkvi. Benedikt XVI. ale uviedol, že v tom čase ešte nemal pojem progresivisti ten negatívny cveng ako dnes. Progresivizmus sa nevnímal ako odlúčenie od viery, ale ako akt jej lepšieho porozumenia a prežívania viery.

Fascinovala aj filozofia Karla Rahnera, „pravého argonauta na drsných vlnách Rýna”. Namiesto Zlatého rúna však Karl Rahner priniesol filozofiu v znamení „áno aj nie a s klauzulami, ktoré možno interpretovať ako pre aj proti”. Aspoň takto v odstupe vekov hodnotí prínos Karla Rahnera bývalý pápež Benedikt XVI. Podľa jeho slov ale na rahnerovských oslabených filozofických základoch vybudovaná nová teológia bola sama o sebe neistá.

Tvárou v tvár ofenzíve „progresivistického krídla” sa ukázala bezmocnosť tradicionalistov a značná nestabilita v Cirkvi a jej štruktúrach. V tejto súvislosti sú symptomatické slová Benedikta XVI., ktorý v knihe „Posledné rozhovory” venuje svoju pozornosť prijatiu encykliky Humanae vitae Pavla VI. /1968/, ktorú drvivá väčšina biskupov na oboch stranách Atlantiku v skutočnosti odmietla.

Slová Benedikta XVI. možno považovať za určitý spôsob vyrovnania sa s vlastnou minulosťou a intelektuálnymi fascináciami. Rovnako ako vyššie spomenutá encyklika „Fides et ratio” Jána Pavla II., ktorý vyzýval na návrat k „metafyzickej filozofii”, či „filozofii bytia a nie javu”. Koľkí z otcov koncilu sa formovali vo fascinácii fenomenológie „skeptickej voči Rímu” ešte pred rokom 1962!

Správny filozofický základ je pre ďalšie etapy rozvoja a obnovy cirkvi nevyhnutný, ale nie je dostačujúcou podmienkou. Nestačí totiž diagnostikovať zlo, je potrebné za pomoci Božej milosti nájsť dostatok charakteru na to, aby sa mohlo bojovať proti zlu, najmä ak máte príkaz zhora za každú cenu „akceptovať názory bratov vo viere”. Pritom pápež Pavol VI. už v roku 1973 hovoril o „Satanovom dyme prenikajúceho do chrámu Pána v Ríme”. Ten istý pápež nakoniec uviedol, že málo využíval „milosrdné anatema sit” /D. Hildebrand/ proti tým, ktorí otvorene spochybňovali katolícke učenie.

Reklama

Keď sa hovorí o charaktere v Cirkvi, myslí sa tým aj statočnosť, ktorá sa chápe nielen ako odvaha, ale aj ako vytrvalosť. Tieto vlastnosti sú dôležité aj pre prekonanie nálady fatalizmu, ktorá sa zmocnila Cirkvi po získaní výnimočného a formujúceho postavenia nemeckých teológov v katolíckej Cirkvi v období 1962 – 1965.

Zaujímavým prípadom je postava primasa Wyszyńskiego, jedného z otcov koncilu. Unesený vlnou nadšenia zvestoval „novú Cirkev s novými prísľubmi” a v roku 1966 tvrdil, že „Cirkev ukázala silu, akú nikto netušil”. Všetkých ohromil ambíciami pretvoriť Cirkev v modernom svete. Cirkev, v ktorej by našli svoje miesto všetci ľudia bez výnimky – katolíci, kresťania, veriaci, ateisti, proste všetci, ktorí hľadajú Boha, alebo ho dokonca nenávidia. „Toto je výkrik unaveného ľudstva: Kam pôjdeme Pane? Veď nás, Ty máš večný život”.

Primas a kardinál Wyszyński aj neskôr v roku 1967 tvrdil, že Cirkev nakoniec načerpá silu z „hĺbok tisícročia, ktoré sa pretransformovali aj do myšlienok a téz II. Vatikánskeho koncilu”. O 5 rokov neskôr už pripustil, že sa niekedy napriek všetkým dobrým snahám nakoniec udejú čudné veci a zmeny.

Ukázalo sa, že pravdu mal arcibiskup Fulton Sheen, ktorý tvrdil, že nie je to ani tak Krédo, čo bráni ľuďom priblížiť sa ku Kristovi. Ľudia už totiž neprispôsobujú svoje životy Krédu, ale vyberajú si vierovyznanie podľa svojho spôsobu života. Po II. Vatikánskom koncile sa objavilo množstvo kňazov, ktorí si prispôsobili katolícku vieru vlastnému životnému štýlu a dobrovoľne vstúpili do „dialógu so všetkými, ale nie s Bohom, ako by boli závislí od všetkých, ale nie od Stvoriteľa a Spasiteľa”.

Druhý Vatikánsky koncil zaskočil katolícku Cirkev, ale zlo už bolo predtým prítomné v mnohých srdciach a mysliach. Po roku 1962 sa iba prejavilo v plnej sile. „Duch koncilu“ ale nie je, nebol a nikdy ani nebude všemohúci Boh. Koncil by bol dokázal skrotiť odvážny a rozvážny hlavný pastier Cirkvi, nezávislý od všetkých a závislý len od Boha. Dnes sa mnohým zdá, ako keby Boh zaspal hlbokým spánkom. Napriek všetkému ale môžeme byť pokojní. Máme totiž istotu, že loď, na ktorej sa náš Pán Ježiš Kristus plavil spoločne s Apoštolom Petrom sa nikdy nepotopí a neklesne na dno.

Reklama

Grzegorz Kucharczyk

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli christianitas.sk

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali