Hviezda CSI vyrozprávala synov príbeh: “Bol to muž veľkej viery”

Hviezda CSI vyrozprávala synov príbeh: “Bol to muž veľkej viery”

Bratislava 16. apríla 2024 (HSP/ CBN/ Foto:Twitter @GerySinise)

 

Herec Gary Sinise sa v rozhovore pre CBN zamýšľa nad modlitbou, Bohom a rozpráva o smrti syna, ktorý v Kristových rokoch prehral svoj boj s rakovinou: “Bol to muž veľkej viery – veľkej, veľkej viery “

Herec Gary Sinise krstí album svojho syna "Resurrection & Revival"
Herec Gary Sinise krstí album svojho syna “Resurrection & Revival”

Svetoznámy filmový herec Gary Sinise, hviezda filmu Forrest Gump či známej a na Slovensku veľmi obľúbenej kriminálky C.S.I. New York poskytol redakcii CBN News rozhovor.

Reklama

Gary Sinise vyrozprával príbeh svojho 33-ročného syna Maca, ktorý zomrel v januári po strastiplnom boji s chordómom, úpornou a zriedkavou rakovinou kostí, ktorá sa začína v chrbtici.

Herec povedal, že jeho syn “miloval svoju katolícku vieru” a hlboko ju prijímal počas svojej ťažkej cesty. „Bolo inšpirujúce vidieť, ako mu viera pomohla udržať sa v tomto boji s rakovinou,“ povedal Sinise o boji, ktorý sa začal v roku 2018.

Reklama

Rodina roky bojovala po boku Maca, skúšala dostupné lieky a všetko, o čom sa verilo, že by ho mohlo potenciálne vyliečiť. Herec povedal : „Bol som tu, aby som bojoval po Macovom boku, kým on bude bojovať.“

 

Macova životná púť

A táto výprava však nebola jednoduchá. Sinise ako milujúci otec spomínal na “veľmi invalidizujúcu a paralyzujúcu” povahu ochorenia. Po odstránení prvého nádoru v septembri 2018 bol Mac sledovaný. V máji 2019 sa však rakovina vrátila…

„Vrátila sa a začala sa šíriť po celom jeho tele,“ povedal Sinise.

„Opäť bol v nemocnici… Vtedy začal s chemoterapiou a ožarovaním, ale na túto konkrétnu rakovinu neexistuje liek. Neexistuje žiadny spoľahlivý liek, ktorý by sa používal na boj proti nej a ktorý by bol účinný,“ otvoril sa.

Reklama

Nepredvídateľná povaha rakoviny znamenala, že lekári často nasadzovali rôzne liečebné postupy a lieky v nádeji, že zhubné ochorenie prekazia – ale bezvýsledne.

Mac musel podstúpiť operáciu chrbtice, množstvo návštev v nemocnici a ďalšie zákroky, počas ktorých statočne bojoval o svoj život.

„Tieto nádory rástli veľmi rýchlo,“ povedal Sinise. „Na chordóm nezvyčajne rýchlo,“ dodal.

Mac musel odstúpiť zo svojej pozície v otcovej nadácii Garyho Sinisea, pretože zbieral energiu na ďalší boj a spoliehal sa na vieru, aby sa s chorobou vyrovnal a zvládol to. Počas celého utrpenia sa Mac modlil, písal si denník…. A vracal sa k tvorbe hudby, s ktorou začal pred rokmi, ale nikdy ju nedokončil.

 

Reklama

Mal sen

„Začiatkom roku 2023 mi povedal: ‘Otec, vieš, mám niekoľko skladieb, ktoré som na vysokej škole nikdy nedokončil …. A myslím, že by som sa ich chcel pokúsiť dokončiť,’“ spomína Sinise.

„A on o hudbe vlastne vôbec veľmi nepremýšľal, ale začiatkom roku 2023 o tom začal hovoriť,“ pokračoval.

Mac sa teda pustil splniť si svoj sen a spolupracoval s jedným priateľom, ktorý mu to pomohol dotiahnuť do konca. Do júla 2023 bol v štúdiu a nahrával nádhernú skladbu s názvom “Arctic Circles”, pieseň, ktorá Siniseho dojala.

„Keď som s ním išiel do nahrávacieho štúdia, bol som dojatý, pretože dovtedy mi vôbec nič z jeho tvorby nezahral,“ povedal. „ Tú skladbu som nikdy nepočul, ani keď ju písal na vysokej škole,“ dodal.

„Bol som tak málo pripravený na to, čo budem počuť… Všetko to bolo pre mňa prekvapenie a bol to krásny, nádherný moment, keď som si ju vypočul,“ pokračoval.

 

Korene lásky k hudbe

Ako Sinise spomínal, korene Macovej lásky k hudbe siahajú hlboko a boli podporené už v ranom veku, keď od rodičov dostal súpravu bicích.

Sinise povedal, že jeho syn bol prirodzený talent a rýchlo dokázal zahrať rockový rytmus.
Jeho hudobné zručnosti sa v priebehu rokov len rozvíjali- hral počas celej strednej školy a neskôr išiel na vysokú školu, kde študoval kompozíciu a písanie piesní.

„Po skončení vysokej školy absolvova] turné po Európe a po štátoch… Hral s rôznymi kapelami,“ spomínal Sinise. „Myslím si, že vo svojom srdci chcel byť nakoniec … skladateľom,“ dodal.

Začiatkom novembra – len dva mesiace pred svojou smrťou – bol Mac opäť v štúdiu v Nashville, kde nahrával ďalšiu skladbu a zostavoval platňu. Album “Resurrection & Revival” sa teraz bude predávať v prospech nadácie jeho otca.

Reklama

„Mac si myslel, že ak sa niečo predá, bol by rád, keby peniaze išli na pomoc vojakom a veteránom,“ povedal Sinise. „Tak sme ju dali do predpredaja na stránke GarySiniseFoundation.org. … Na album je už viac ako 2 000 predobjednávok,“ pochválil sa.

Tým, že sa album podarilo dokončiť sa splnil jeden z Macových najväčších snov.
„Splnil si svoj sen.Dosiahol to, čo chcel… A na konci svojho života bol šťastný – a to je pre našu rodinu potešujúce,“ povedal Sinise.

 

Ako viera udržala Maca pri živote

Napriek Macovým ťažkostiam Sinise povedal, že synova duša bola skutočne povznesená a jasná, pričom viera mu pomáhala počas celého jeho trápenia.
„Viem, že jeho viera zohrala silnú úlohu a pomohla mu udržať sa v tomto boji,“ povedal Sinise. „A ja som bol s ním na každom kroku počas týchto pobytov v nemocnici… A bol som s ním aj počas posledných dní pred jeho smrťou a videl som, ako bojuje,“ spomína.

„Ale vedel som, že na konci bol spokojný s tým, čo dosiahol,“ dodal.

Reklama

Sinise, ktorý je tiež hlboko veriaci muž, otvorene hovoril o ťažkostiach milujúceho otca, ktorý sleduje, ako jeho syn trpí… Jeho manželke Moire len niekoľko mesiacov pred Macovou diagnózou diagnostikovali rakovinu prsníka v treťom štádiu. Aj ju samotnú čakala operácia, chemoterapia a ožarovanie.

Rodina čelila v roku 2018 a v nasledujúcich rokoch vyčerpávajúcej ceste, ktorá by potrápila každého. Sinise však stále pôsobí vďačne a uvažuje, keď sa pozerá späť na to, koľko ho jeho syn na tejto ceste naučil.

„Boli chvíle, keď som padol na kolená…. A vtedy som prejavil svoje emócie … Pretože občas som nevedel, čo iné mám robiť?,“ povedal. „Snažil som sa urobiť všetko, čo bolo v mojich silách, aby som našiel riešenie pre Maca a jeho nádor,“ pokrsačoval.

Napriek tomu sa Sinise postavil na nohy, vytrval a teraz sa delí o odkaz svojho syna, aby inšpiroval ostatných.

 

Reklama

Nadácia

Herec už mnohokrát videl intenzívnu bolesť a utrpenie, ale z úplne iného pohľadu. Siniseho nadácia slúži veteránom a ich rodinám – mužom a ženám, ktorí obetovali pre Ameriku všetko a ktorí často potrebujú veľkú emocionálnu a fyzickú podporu.

„Všetky tie zlomené rodiny, ktorých som mal tú česť sa za tie roky dotknúť – naši veteráni a prví zásahoví dôstojníci a deti so Zlatou hviezdou… Všetci zažili tie chvíle, keď sa postavili a padli,“ povedal Sinise. „Niekto k vám musí natiahnuť ruku, chytiť sa vás a pomôcť vám zdvihnúť sa,“ dodal.

Hoci povedal, že mal tú česť urobiť to pre iných, teraz je vďačný, že to isté urobili aj iní pre neho. Po Macovej smrti sa rozhodol zverejniť boj, ktorým si prešla jeho rodina, aby pomohol inšpirovať ostatných svojou cestou.

 

Macove úvahy

Keď sa Macov život blížil ku koncu, Sinise povedal, že jeho syn veľa premýšľal o svojej smrti. Uvedomoval si, že “rakovina ho poráža”, a uvedomoval si, čo to bude znamenať.

Čas trávil čítaním modlitebnej knižky svätého Augustína, v ktorej boli podčiarknuté vety a dopísané jeho úvahy, čo mu poskytlo pohľad na jeho duchovný stav. „Bola to jeho špeciálna modlitebná knižka, ktorú napokon zanechal svojej matke,“ povedal Sinise. „Napísal do nej: ‘Pri mojom odchode ju daj mame’. Je tam veľa vecí podčiarknutých,“ dodal.

Mac po sebe zanechal aj mediálne súbory, ktoré teraz rodine ponúkajú ešte lepší pohľad na to, čo prúdilo jeho srdcom a mysľou, keď sa blížil koniec jeho boja s rakovinou.

Reklama

„Objavil som veľa vecí na jeho iPhone a iPade, ktoré napísal… Dokonca aj veci, ktoré nahral. Napríklad jeho selfie videá, na ktorých hovorí do kamery o tom, čo si myslí a čo cíti,“ povedal Sinise.

„A tak som vedel, že sa na to pripravoval, ako sa len dalo…. A mojou úlohou bolo len pokračovať v hľadaní liekov, pokračovať v snahe bojovať a nikdy som sa nechcel vzdať, ani v nemocnici v tých posledných dňoch,“ spomína.

Sinise sa zamyslel nad Macovým posledným pobytom v nemocnici a spomína, ako spočiatku dúfal, že to bude pobyt ako každý iný predtým…. Že sa Macov stav stabilizuje, pôjde domov a znovu sa zorientuje.

 

Tentoraz to však bolo iné

„Za celých 69 rokov… Na svojej ceste som zažil mnoho smutných chvíľ alebo bolestivých momentov …. Ale nikdy som nezažil taký smútok a bolesť,“ povedal Sinise. Hovoril o hodinách a minútach, ktoré viedli k Macovej smrti. „Začínal sa nám vzďaľovať. Boj z neho pomaly vyprchával,“ spomína.

Sinise si spomína, že v to ráno sedel v nemocničnej izbe a modlil sa, pričom dobre vedel, čo ho pravdepodobne čaká. Zvyčajne vtedy prichádzal pľúcny lekár a otec by sa ho spýtal, aký nový liek alebo metódu by mohli vyskúšať.Tentoraz sa to však nestalo…..

„Tentoraz si len sadol a díval sa na mňa,“ povedal Sinise. „A ja som sa naňho pozeral späť a potom som sa ho len spýtal, či mám začať obvolávať rodinu. Tak som to urobil,“ dodal.

Reklama

Mac krátko nato zomrel….

Sinise bol odvtedy ohromený podporou od priateľov, rodiny – a cudzích ľudí. „Po tom, čo som zverejnil príbeh, je neuveriteľné, koľko lásky sa na nás valilo po tom, čo sa o našom príbehu ľudia dočítali,“ povedal.

„Takže sa to roznieslo všade : zachytili to sociálne médiá a videli to milióny ľudí a začali sa nám hrnúť davy podpory, lásky, prejavov žiaľu a zdieľania vlastných skúseností so stratou vlastných synov alebo dcér,“ uviedol.

Sinise a jeho rodina sa teraz snažia pomôcť nadácii Chordoma Foundation, aby aj ďalšie rodiny nemuseli zažívať rovnakú bolesť a utrpenie ako oni.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali