Hroziaca finančná katastrofa vedie Západ k hystérii

Hroziaca finančná katastrofa vedie Západ k hystérii

Bratislava 13. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Mark Lennihan)

 

…A potom sa zrúti celý americký finančný systém. Áno, v roku 2024. A potom sa v tej či onej miere zrúti celý svetový systém. Čo sa stane potom? Ruský autor Dmitrij Kosyrev si práve tieto otázky kladie na stránkach Ria Novosti

Wall Street
Ilustračné foto

Je tu samozrejme veľa výhrad. Ide len možný o scenár, nie o varovanie, čo sa určite stane. Finančníci sú vo všeobecnosti na takéto strašidelné príbehy zvyknutí, neustále ich majú v hlave a vo svojom kruhu diskutujú o takýchto scenároch totálneho kolapsu, pravdepodobne preto, že príliš dobre vedia, čo sú peniaze. A peniaze – to je v podstate prísľub, že človeku dajú niečo, čo potrebuje, po predložení nejakého papiera alebo čísla na obrazovke. Je to desivá vec. Pretože jedného dňa vám zrazu nemusia nič dať.

Reklama

A teraz sa hongkonský časopis Asia Times pustil do zaujímavého projektu: anonymný “americký diplomat” v článku za článkom opisuje veľmi pravdepodobný kolaps finančného systému svojej krajiny. Je dôležité pochopiť, čo s tým má spoločné Ázia a jedno z jej finančných centier, Hongkong, ale k tomu sa dostaneme neskôr. Zatiaľ – o užitočných číslach a faktoch, ktoré uvádza anonym o tom, ako zle sa veci majú.

A nejde o štátny dlh USA, ktorý rastie doslova zo sekundy na sekundu (v čase písania týchto riadkov – vyše 34 biliónov dolárov). Ide o to, či banky skrachujú tak, ako skrachovali v roku 2008, vystrašiac celý svet.

Reklama

Čísla sa mihajú: straty amerických bánk v treťom štvrťroku minulého roka v dôsledku neemitovaných cenných papierov vzrástli o 22,5 % na 683,9 miliardy dolárov. Nie je to 34 biliónov dolárov, však? Ale presne taká je dynamika, hovorí náš anonym, a bola pozorovaná aj pred rokom 2008. To znamená, že niektoré cenné papiere, ktoré boli uvedené v aktívach bánk, sa ukázali ako vysoko nadhodnotené. Konkrétne: išlo o nehnuteľnosti, ktoré mali pripadnúť bankám, ak za ne nemohli dlžníci napríklad splácať hypotéku. A tieto nehnuteľnosti sa ukázali ako nepredajné a nepotrebné.

A ešte jedno číslo: jeden a pol bilióna – odhad strát všetkých amerických bánk za necelý rok, od septembra 2023. Opakujeme: len odhad, pretože presné čísla sa napodiv oficiálne neoznamujú.

Denník Asia Times prináša pomerne zaujímavé hodnotenie príčin súčasnej krízy. Bolo potrebné udržať Donalda Trumpa mimo moci (na druhé funkčné obdobie) – a potom horúčkovito vytvárali ani nie samotnú pandémiu, ale extrémne opatrenia akoby na boj proti nej (čím znehodnotili Trumpove ekonomické úspechy). Tým najextrémnejším opatrením bol masový presun ľudí na prácu na diaľku. A nastala revolúcia životného štýlu. Ľudia, ktorí odišli pracovať na diaľku sa nie všetci vrátili.

Nemusí to teda byť zlá revolúcia – koniec (alebo nalomenie) kancelárskej planktónovej kultúry, o ktorej škaredosti sa veľa hovorilo. Ale tak či onak, kancelárií je menej, menej kancelárskych budov je potrebných, nikto ich nepotrebuje a visia ako mŕtva váha na súvahách bánk, t. j. banky schudobneli.

Náš americký anonym uvažuje o tom, že v záujme riešenia krízy sa bude treba obrátiť na republikánsku väčšinu v Kongrese, a tá ukáže súčasnej vláde kuzkinovu matku. Hovorili sme však o tom, že miesto zverejnenia strašiaka – Ázia – je dôležité. Okrem iného aj preto, že túto zimu americkí finančníci zorganizovali útok na akcie čínskych spoločností, čo spôsobilo silný prílev peňazí do USA (zrejme to na chvíľu pomohlo). A ázijské finančné kruhy to veľmi zaujímalo: načo to bolo, išlo len o boj proti Pekingu?

Reklama

V každom prípade pre Áziu má význam uvažovať o tom, čo sa stane, ak sa Amerika zrúti. Napríklad Briti na tom budú veľmi zle – to už publikuje londýnsky The Guardian. Premiér Rishi Sunak (veľký obdivovateľ Ameriky, poznamenáva denník) zatiaľ napodobňuje všetko, čo robia americkí finančníci. A tak sa mu hromadia presne tie isté problémy vrátane nehnuteľností v bilanciách bánk. Ak však dôjde ku kolapsu, krajina sa bude musieť viac spoliehať na investície a tovar z “autokratickejších” krajín – z Číny, nehovoriac o ďalších členoch BRICS (áno, aj Rusko by sa mohlo hodiť).

Inými slovami, finančné kruhy v Ázii uvažujú o tom istom – o scenároch možnej katastrofy a možnostiach, ako na nej zarobiť. Samostatná téma – zúčtovanie v iných, lepšie zabezpečených menách (napríklad v jüanoch) a všetky ostatné nám známe témy.

Máme pred sebou veľmi užitočný rozhovor, ktorý osvetľuje zmysel hystérie, ktorá prebieha v západnom zoskupení štátov. Nejde len o to, že sú dotknuté a urazené, pretože Rusko už nebaví tolerovať postup NATO na východ a Čína predbehla USA z hľadiska ekonomiky. Ide aj o finančnú katastrofu, ktorá im visí nad hlavami a ktorú ešte znásobuje možná radikálna zmena moci v Amerike. Kedysi takéto situácie vznikali pravidelne a riešili sa veľmi veľkými vojnami, ale teraz, ako vidíme, aj s tým sú problémy. A pokúsiť sa zažehnať krízu v roku 2024 nie je tak jednoduché, ako to bolo v roku 2008. Vtedy vznikla skupina G20, ktorá kolektívne zaliala požiar peniazmi. Teraz je však rozdelená zhruba na polovicu a nachádza sa v ostrom konflikte. Kto a o čom nakoniec rozhodne – táto otázka je mimoriadne zložitá.

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:54

Slovenskí strelci nepostúpili do finále skeetu v rámci olympijskej kvalifikácie brokárov v Dauhe. Najlepšie umiestnenie dosiahla medzi ženami Monika Štibravá, ktorá s nástrelom 118 bodov obsadila 14. miesto. Do finále postúpilo šesť najlepších strelkýň z kvalifikácie.

14:53

Ministerstvo financií (MF) SR uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia. Ich úročenie by bolo zaujímavejšie ako na účtoch v bankách, zároveň by bolo výhodnejšie aj pre štát oproti predaju na finančných trhoch. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to konštatoval šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

14:52

Nemecká spolková ministerka pre školstvo a výskum Bettina Starková-Watzingerová na margo nedávnych zadržaní apeluje na univerzity, aby dôkladne preverili spoločné projekty s Čínou. “Zatknutie troch Nemcov pre podozrenie zo špionáže opäť jasne ukazuje, že v našich vzťahoch s Čínou nesmieme byť naivní,” uviedla politička pre nemecký magazín Wirtschaftswoche.

14:45

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti.

14:44

Viac než 2000 ľudí sa nemecké úrady rozhodli evakuovať na severe krajiny po objavení zrejme nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny.

14:39

Ruské drony v noci na nedeľu udreli na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, čo spôsobilo vážne poškodenie na miestnom hoteli a na energetickej infraštruktúre. Informoval o tom gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

14:15

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

12:43

Bangladéšske úrady v nedeľu vydali ďalšiu trojdňovú výstrahu pred horúčavami. Reagujú tak na najdlhšiu vlnu horúčav v tejto juhoázijskej krajine za posledných 75 rokov, ktorá pretrváva už 29 dní.

12:33

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sú jedinou krajinou, ktorá je schopná zastaviť možnú izraelskú inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy.

12:22

Čínska rada pre podporu medzinárodného obchodu (CCPIT) v nedeľu vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v zlepšovaní a optimalizácii obchodného prostredia, poskytla spravodlivé podmienky pre zahraničné investície a zastavila “diskriminačné” obchodné politiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali