Historickú výhru Floridy režíroval Tkachuk, míľniky Marchessaulta

Historickú výhru Floridy režíroval Tkachuk, míľniky Marchessaulta

Sunrise 9. júna 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Rebecca Blackwell)

 

Hokejisti Floridy Panthers dosiahli svoje historicky prvé víťazstvo vo finále play off NHL, keď v treťom zápase série s Vegas Golden Knights triumfovali 3:2 po predĺžení. V súčte s prvým finále v histórii klubu, ktorým bola prehra 0:4 s Coloradom v roku 1996, sa im podarilo zvíťaziť na siedmy pokus. Po zápase rezonoval najmä výkon útočníka “panterov” Mathewa Tkachuka, ktorý mal podiel na všetkých troch góloch, pričom časť zápasu vynechal po tvrdom hite Keegana Kolesara

Matthew Tkachuk
Ľavé krídlo Matthew Tkachuk (19) z Floridy Panthers sa teší po víťaznom góle

Tkachuk v 5. minúte asistoval pri góle obrancu Brandona Montoura, no v ďalšom striedaní ho pri spracúvaní puku atakoval Kolesar. Následne zamieril na lekársku kontrolu s podozrením na otras mozgu. Na striedačku sa vrátil v úvode druhej tretiny. Napokon práve on v 58. minúte gólom počas hry bez brankára vyrovnal na 2:2, keď na hranici bránkoviska predviedol typický dôraz a dorazil puk za brankára Hilla. Aj víťazný gól Cartera Verhaegeho padol s prispením Tkachuka, ktorý bol pripravený tečovať strelu spoluhráča a na okamih zmiatol Hilla. “Teraz sa cítim skvele a aj v zápase to tak bolo. Som pripravený hrať ďalej. Všetci z tímu sme nadšení, že sme zvíťazili v tomto zápase,” povedal Tkachuk.

Reklama

Jeho lekárske vyšetrenie po hite Kolesara nariadil protokol NHL a počas jeho absencie tréner Paul Maurice netušil, či sa vráti do zápasu. “Vôbec o tom nemáte informácie. Nikdy neviete, či a kedy sa ten hráč vráti,” poznamenal Maurice, no kapitán tímu Aleksander Barkov nepochyboval o tom, že Tkachuk bude v zápase pokračovať: “On sa vráti, nech sa deje čokoľvek. On je naozaj tvrdý chlapík a dostane sa zo všetkého.” Tkachuk strelil v prebiehajúcej play off už 11 gólov, čím vytvoril nový klubový rekord. Doterajší držal Dave Lowry s desiatimi presnými zásahmi v roku 1996. Tkachuk nazbieral v play off 2023 už 24 bodov. Viac ich vo svojej prvej sezóne v novom tíme nazbierali iba Frank Mahovlich v drese Montrealu v roku 1971 (27), Marián Hossa v Pittsburghu v roku 2008 a Cory Stillman v drese Caroliny v play off 2006 – obaja po 26.

Pre “panterov” znamenalo víťazstvo v treťom zápase už siedme víťazné predĺženie vo vyraďovacej časti. Viac ich v jednej vyraďovacej časti dosiahli iba hráči Montrealu Canadiens (10) v roku 1993.

Reklama

Na priebežných 2:1 pre Vegas upravil útočník Jonathan Marchessault, ktorý v zápase dosiahol viacero míľnikov. Už asistenciou na gól Stonea zo 17. minúty predĺžil svoju sériu s bodom na osem zápasov, čím dosiahol klubovú rekord Vegas v play off. Zároveň sa stal iba tretím hráčom za uplynulých 35 rokov, ktorý skóroval v úvodných troch finálových zápasoch. Pred ním sa to podarilo Jakeovi Guentzelovi v roku 2017 a Steveovi Yzermanovi v 1997. Marchessault nazbieral v doterajšom priebehu play off 23 bodov (13+10) a spoločne s Jackom Eichelom (6+17) vytvorili nový klubový rekord v počte bodov vo vyraďovacej časti. Doterajšie maximum vytvoril Reilly Smith (5+17) v nováčikovskej sezóne klubu 2017/2018. Marchessault strelil vo finále s Floridou už tri presilovkové góly a v jednej sérii o Stanleyho pohár ich viac dosiahli iba štvorgóloví Mike Bossy, Denis Potvin (obaja 1980) a Jean Beliveau (1965).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali