HC Košice povedú Jančuška s Bačom, Bartoš ukončil kariéru

HC Košice povedú Jančuška s Bačom, Bartoš ukončil kariéru

Košice 2. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Jednou z úloh novej trénerskej dvojice bude vštepiť A-mužstvu atraktívny herný prejav, ktorý zaplní tribúny Steel arény

Krátko pred začiatkom letnej prípravy vyriešilo vedenie tipsportligového klubu HC Košice trénerskú otázku a predstavilo aj ďalšie personálne zmeny v klube. Hlavným trénerom A-mužstva HC Košice sa stal Milan Jančuška, v pozícii asistenta bude pôsobiť Jerguš Bača. Prezidentom klubu sa stal Július Lang, ktorý vo funkcii nahradil Juraja Mondíka. Klub predstavil novú trénerskú dvojicu na utorňajšej tlačovej konferencii, na ktorej zároveň útočník Peter Bartoš oznámil koniec kariéry a bude trénersky pôsobiť pri košickej mládeži.

Reklama
Na snímke zľava bývalý hokejista Peter Bartoš, viceprezident U. S. Steel Košice Rick Shang, nový prezident HC Košice Július Lang, generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš, nový tréner HC Košice Milan Jančuška a jeho asistent Jerguš Bača

Milan Jančuška pôsobil v uplynulej sezóne v MsHK Žilina a “vlkov” doviedol k zisku bronzových medailí. O skúseného kormidelníka bol záujem aj pod Dubňom, ale napokon prišlo k dohode s košickým klubom. Obaja tréneri sa s HC Košice dohodli na ročnej spolupráci. “Do Košíc prichádzam s veľmi dobrými pocitmi. Odkedy som v HC Košice naposledy trénoval, sa zmenilo veľa vecí. Prišiel čas na návrat. Rokovania s generálnym manažérom Jurajom Bakošom boli veľmi rýchle a korektné. Mám už určitú predstavu o skladbe mužstva,” uviedol nový kormidelník HC Košice. V pozícii asistenta Milana Jančušku bude pôsobiť Jerguš Bača.

Košické A-mužstvo viedla až do konca základnej časti v sezóne 2016/2017 trénerská dvojica Rostislav Čada – Marcel Šimurda. Tri kolá pred koncom dlhodobej časti vedenie klubu odvolalo túto dvojicu a do konca sezóny viedli tím Miroslav Marcinko s Antonom Bartánusom. Košičania však pod ich vedením vypadli už vo štvrťfinále play off, keď nečakane podľahli MHC Martin 2:4 na zápasy. Košický klub tak po dlhých rokoch nedosiahol na medailu a druhýkrát v rade sa nedostal do finále. Milan Jančuška si uvedomuje, že návrat do čelných pozícií bude prioritou. “Prichádzam do klubu v čase, keď je na rade významná prestavba kádra A-mužstva. Mám určitú predstavu o skladbe mužstva. Z vlaňajšieho kádra má zmluvu 9 hráčov a tí zostávajú. Nie je vylúčené, že mužstvo doplnia zámorskí hráči, prípadne hráči z Európy. Chcem však požiadať o strpenie, pretože rokovania stále prebiehajú,” uviedol Jančuška, ktorý zároveň priznal, že má záujem o dvoch hráčov z bronzového žilinského kádra.

Reklama

Košický tím začne s letnou prípravou v utorok 9. júna a príprava “na suchu” potrvá osem týždňov. Jančuškovi zverenci vykorčuľujú prvýkrát na ľad 24. júla. V tom čase by už malo byť v tíme aj viacero nových tvárí. “Potrebujeme viac času, aby sme mužstvo vhodne doplnili. Chceme dať dokopy kvalitné mužstvo a na to treba aj čas,” poznamenal Jančuška. V nedávnych sezónach prichádzal do Košíc v pozícii trénera hosťujúcich mužstiev a pred svojimi rodákmi sa vždy chcel predviesť víťazstvom. Veľkú chuť vyhrávať má aj na štarte novej trénerskej etapy. “Vždy, keď som prišiel do Košíc, tak som chcel vyhrať. Inak tomu nebude ani teraz, znovu chcem vyhrávať – doma aj vonku. Chceme dosiahnuť vytúžené finále,” priznal Jančuška.

Jednou z úloh novej trénerskej dvojice bude vštepiť A-mužstvu atraktívny herný prejav, ktorý zaplní tribúny Steel arény. “Ja som produktom košického hokeja. Vyrástol som v Košiciach, hrával som tu a aj trénoval. Chcem vrátiť Košiciam atraktívny útočný hokej. Hokej sa hrá pre divákov a my spravíme všetko pre to, aby sme divákov vrátili späť do hľadiska,” poznamenal Jančuška.

O zotrvanie skúseného trénera sa snažil aj žilinský klub. Generálny manažér MsHK Žilina Imre Valášek netajil záujem o predĺženie spolupráce, ale k tomu napokon nedošlo. “Moja misia v Žiline sa skončila. Vzhľadom na ekonomické zázemie i hráčsku kvalitu sme dosiahli asi maximum našich možností. Nastal však čas na zmenu. Ja som sa potešil ponuke z Košíc a urobím všetko pre to, aby sme boli úspešní,” poznamenal nový tréner HC Košice.

Zároveň s oficiálnym oznámením novej trénerskej dvojice sa košický klub rozlúčil s útočníkom Petrom Bartošom, ktorý vo veku 43 rokov ukončil aktívnu kariéru. “V prvom rade sa chcem poďakovať klubu za to, že mi umožnili hrávať za HC Košice. Rozhodol som sa obrátiť list a ísť v živote ďalej,” uviedol Bartoš, ktorý sa stane jedným z mládežníckych trénerov v HC Košice. Podľa generálneho manažéra HC Košice sa Peter Bartoš s kariérou rozlúči pred niektorým zo septembrových zápasov HC Košice. Bartoš odohral vo svojej poslednej sezóne celkovo 62 zápasov, v ktorých získal 22 kanadských bodov. Posledným zápasom jeho kariéry sa symbolicky stal šiesty duel semifinálovej série, v ktorom Košičania prehrali v Martine. “Moje rozhodnutie sa rodilo už dlhšie. S myšlienkou ukončiť kariéru som sa pohrával už asi tri roky. Aj s manželkou Veronikou sme sa doma veľakrát o tom bavili. Môjmu rozhodnutiu pomohla aj uplynulá sezóna. Nadišiel čas, aby som otočil list. Teším sa na novú etapu,” povedal Bartoš.

K personálnym zmenám došlo aj v manažmente klubu. Po tom, čo Juraj Mondík nedávno abdikoval na post prezidenta HC Košice sa tejto funkcie ujal Július Lang. “Vnímam to ako veľkú česť a zodpovednosť. Máme smelé ambície a naším cieľom bude minimálne finále. Zabudnúť nemôžeme ani na fanúšikov a mládež. Môžem povedať, že budeme hľadať všetky spôsoby ako odtrhnúť deti od počítačov a prilákať ich na štadión,” poznamenal Lang.

Reklama

 

Vizitka Petra Bartoša:

Peter Bartoš začínal s hokejom v rodnom Martine. V sezóne 1992/1993 krátko pôsobil v Dukle Trenčín a v martinskom klube zotrval do konca sezóny 1997/1998, keď sa ako 25-ročný upísal českému extraligistovi z Českých Budějovíc. V tom čase bol už pravidelný reprezentant SR. Na MS v Petrohrade roku 2000 sa bilanciou tri góly a jedna asistencia pričinil o prvú medailu (striebro) v histórii samostatného Slovenska. Úspešný výsledok pomohol do NHL viacerým hráčom zo strieborného tímu a Bartoš bol jedným z nich. Do slávnej súťaže sa dostal cez draft v roku 2000, keď jeho meno zaznelo až v 7. kole. O služby vtedy 27-ročného útočníka prejavil záujem nováčik NHL Minnesota Wild a Bartoš následne odohral po boku začínajúceho Mariána Gáboríka a skúseného obrancu Ľubomíra Sekeráša 13 zápasov, v ktorých strelil 4 góly a pridal 2 asistencie. Väčšiu časť sezóny však strávil na farme v Clevelande a tak sa po ďalšej účasti na MS rozhodol pre návrat do známeho prostredia. Za České Budějovice odohral tri kompletné sezóny a počas výlukou poznačeného ročníka 2004/2005 sa vrátil na Slovensko. Sezónu dohral vo farbách HKM Zvolen, v ktorého drese mal prvýkrát v kariére na dosah majstrovský titul. Sedemzápasovú finálovú sériu však Zvolenčania v zostave s Bartošom, Országhom, Zedníkom či Handzušom nezvládli a po rozhodujúcom zápase sa radoval Slovan. Po sezóne sa u Petra Bartoša zrodilo zásadné rozhodnutie, ktoré ho na dlhé roky pripútalo ku košickému klubu. Jeho dres obliekol prvýkrát v sezóne 2005/2006 a postupne sa v klube stal ikonou. Mal významný podiel na majstrovskom hetriku v rokoch 2009-2011, ďalší titul pridal v sezóne 2013/2014 a posledný v sezóne 2014/2015. V sezóne 2011/2012 pôsobil v poľskom Sanoku, ale po ročnej epizóde sa vrátil na východ Slovenska. V najvyššej slovenskej súťaži odohral celkovo 1024 zápasov, v ktorých strelil 335 gólov a pridal 438 asistencií (spolu 773 bodov).

 

Vizitka Milana Jančušku:

Reklama

Milan Jančuška spojil s košickým klubom prevažnú časť svojej hráčskej kariéry. Po presedlaní na trénerskú dráhu sa v dvoch etapách objavil aj v trénerskom štábe košického A-mužstva. Najskôr v rokoch 1996-1999, neskôr aj v rokoch 2001-2004. Vo výlukou poznačenej sezóne 2004-2005 viedol francúzsky tím Clermont, následne sa vrátil na Slovensko v pozícii hlavného trénera Liptovského Mikuláša. V sezóne 2005/2006 pôsobil aj ako asistent pri slovenskom tíme hráčov do 20 rokov. Roky 2007-2012 strávil v Poľsku ako hlavný kormidelník tímov Podhale Novy Targ a KH Sanok. Po návrate na Slovensko krátko pôsobil v Žiline a počas troch sezón v rokoch 2012-2015 Hv Poprade. Do Žiliny sa vrátil pred sezónou 2016/2017 a “vlkov” doviedol k najlepšiemu umiestneniu po základnej časti v klubovej histórii. V následnej sedemzápasovej sérii vyradili Zvolen a neskôr poznačení únavou i zraneniami prehrali s Nitrou 0:4 na zápasy. Žilinčania však získali bronzové medaily, čo bol po majstrovskom titule z roku 2006 druhý najväčší úspech v klubovej histórii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali