Hamšík pred Poľskom: “Už nech to vypukne a nezabudnime útočiť”

Hamšík pred Poľskom: “Už nech to vypukne a nezabudnime útočiť”

Petrohrad 13. júna 21021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Cíti sa fit a verí, že odohrá plnú zápasovú minutáž. Líder slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík povedie spoluhráčov už do tretieho otváracieho súboja na veľkom podujatí po MS 2010 v JAR, resp. EURO 2016 vo Francúzsku. Na nedeľnej online tlačovej konferencii pred duelom E-skupiny proti Poľsku vyjadril vieru, že po zranení lýtka bude môcť odohrať prvý zápas naplno

Marek Hamšík
Na snímke kapitán Marek Hamšík (druhý zľava)

“Som rád, že tu sedím, znamená to, že som fit a pripravený hrať. Cítim sa na plnú minutáž,” potvrdil na úvodnú otázku médií. Rovnako ako hlavný tréner Štefan Tarkovič, i kapitán SR sa už nevie dočkať úvodného hvizdu: “Všetci sa veľmi tešíme, sú to predsa majstrovstvá Európy, ktoré sa nehrajú tak často, a už vôbec nie pre slovenský národný tím. Nevieme sa dočkať, pripravujeme sa dlhé týždne, sme plní emócii a tešíme sa. Už nech sme na ihrisku, už nech to vypukne.”

Reklama

Tridsaťtriročný stredopoliar si dobre uvedomuje, že favorizované Poľsko bude stavať na mimoriadne silnej ofenzíve. “Majú obrovskú kvalitu, najmä v ofenzíve. My musíme mať prepracovanú defenzívu, ale nemôžeme zabudnúť útočiť. Musíme sa pozerať len na tých, ktorých majú k dispozícii, hoci stratili dobrých ofenzívnych hráčov, Lewandowski a Zieliňski majú európsku kvalitu.”

Výsledok prvého zápasu môže, ale nemusí veľa napovedať o ďalšom vývoji na záverečnom turnaj z hľadiska postupových kalkulácií. Vlastné skúsenosti s tým majú aj Slováci, ktorí pred piatimi rokmi prehrali v prvom súboji na ME s Walesom 1:2, napriek tomu sa ako nováčik na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnosti kvalifikovali do osemfinále. “Prvý zápas je veľmi dôležitý, ale nemusí sa to všetko odvíjať len od jeho výsledku. Chceme vykročiť tým správnym krokom. Chceme získať body. Ukáže sa to však až na ihrisku.”

Reklama

Hamšík sa tiež vyjadril na adresu Dána Christiana Eriksena, ktorý deň predtým skolaboval v súboji s Fínskom v Kodani. “Bolo to hrôzostrašné, ešte hodiny potom som mal zimomriavky na tele. Chvalabohu, skončilo sa to pozitívne. Všetci sme stáli pri ňom.”

 

Podľa Tarkoviča môže na Poľsko platiť len ofenzívna efektivita

Slovenskí futbalisti sa hodlajú v úvodnom zápase na EURO 2020 proti Poľsku presadiť okrem organizovanej obrany aj efektivitou v útoku. Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič na oficiálnej online predzápasovej tlačovke deň pred duelom E-skupiny v Petrohrade tiež potvrdil, že z hráčov už cíti pozitívnu nervozitu. Na klasickú otázku médií, či už má jasno o základnej zostave tradične odvetil, že ako prví sa ju dozvedia hráči.

Štefan Tarkovič
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič

Slováci absolvovali povinné covidové testy, všetci hráči aj členovia realizačného tímu boli negatívni. Teraz už len aby po súboji proti Poľsku mohli prežívať pozitívne emócie. “Začíname na majstrovstvách Európy, hlavne to je niečo veľkolepé, že sme tu. Pripravujeme sa na to dlho a som rád, že už zajtra to vypukne. Hráči sú v dobrom napätí, povedal by som, že už aj mierne nedočkaví. Dobré je, že všetkých hráčov aj členov realizačného tímu máme negatívne otestovaných na covid,” vyjadril sa šéf slovenskej lavičky. Jediným problémom je zdravotný stav útočníka Ivana Schranza, ktorý nebude k dispozícii: “Okrem neho je všetkých 25 hráčov pripravených a k dispozícii.”

Tarkovič pred nedeľou viackrát zopakoval, že zloženie základnej jedenástky už má premyslené, ale neprezradí ho: “Na túto tradičnú otázku tradične odpoviem, že z môjho uhla pohľadu a kvôli dôležitosti duelu ju nebudem prezrádzať dopredu. Ešte raz to preberiem poriadne s realizačným tímom a oznámim ju až hráčom v kabíne.” Jedným z kľúčových faktorov slovenského úspechu by mala byť aj potencia v útoku, kde majú “sokoli” dlhodobé rezervy. Tarkovič verí, že v pondelok sa jeho hráčom bude v ofenzíve dariť: “Budem rád, ak naša ofenzíva bude spĺňať kritériá, robili sme na tom dlho vo viactýždňovej príprave. Všetko sme si vysvetlili. Budem rád, ak sa nám podarí nadviazať na výkon s Rakúskom a podarí sa nám skórovať.”

Reklama

Portugalský tréner Poľska Paulo Sousa v príprave na ME experimentoval a testoval viacerých hráčov. Slováci veria, že ich neprekvapí: “Poľskí hráči hrajú v topligách a majú okrem Lewandowského viac solídnych alternatív do útoku. Verím, že sa nám podarí ich eliminovať a práve my budeme efektívni smerom dopredu. Boli na niečo zvyknutí, teraz ich tréner nemal veľa času na prípravu, prakticky skúšal len v marcových zápasoch a potom pred ME. Často menil hráčov a rozostavenie. Verím, že sme to zanalyzovali dobre a budeme úspešní.”

Štyridsaťosemročný kouč osemfinalistu uplynulého EURO vo Francúzsku tiež verí, že si napriek zložitej pandemickej situácie nájde cestu na Štadión Krestovskij aj viac slovenských fanúšikov: “Verím, že nejakí slovenskí priaznivci prídu na štadión a my im urobíme radosť.”

Keďže je Gazprom Aréna veľmi zápasovo vyťažená, žiadny tím nemôže na tomto štadióne trénovať. V nedeľu mali preto slovenskí reprezentanti ešte pred tréningom, ktorý bol už následne tradične v centre Zenitu Petrohrad, obhliadku štadióna. Absolvovali kontrolu trávnika aj vnútorných priestorov a pri stredovom kruhu si na štadióne s kapacitou 67.800 miest urobili tímovú fotografiu. Pre pandemické opatrenia ale bude môcť byť kapacita naplnená len spolovice.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali