Hámid Karzaj: Rusko musí byť vodcom v afganskom mierovom procese

Hámid Karzaj: Rusko musí byť vodcom v afganskom mierovom procese

Moskva 11. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Alexander Natruskin)

 

Hámid Karzaj, bývalý prezident Afganistanu, v exkluzívnom interview pre Sputnik vysvetlil Zorche Išmuchametovovej, prečo Rusko musí byť vodcom v mierovom riešení afganskej krízy

Na snímke Hámid Karzaj

Prečo sa strany nedohodli o zastavení streľby

Reklama

Sputnik: Zastavenie streľby je jedným z dôležitých tém, ktorá sa v týchto dňoch diskutuje. Prečo ste nedokázali dosiahnuť dohodu v tejto otázke?

Zastavenie streľby je jednou zo životne dôležitých otázok pre národ Afganistanu, ktorý túži po zastavení streľby čo najskôr. Je to problém dvoch strán: zastaviť streľbu musí vláda Afganistanu a USA a tiež talibanci. Požiadali sme talibancov, aby vyhlásili zastavenie streľby, s rovnakou prosbou sa obraciame na afganskú vládu a USA. Talibanci nás vypočuli, povedali, že rešpektujú naše priania a zdieľajú ho. Budeme dúfať, že sa tak stane.

Reklama

 

To zámenou, že talibanci neodmietli myšlienku zastavenia streľby?

Nie, neodmietli. Táto otázka vyžaduje väčšiu diskusiu, pretože je tu aj druhá strana – Spojené štáty. Každý deň bombardujú naše domovy, bojujú proti Talibanu a my chceme toto bombardovanie zastaviť.

 

Prečo sa podľa vášho názoru proces národného zmierenia zastavil a mierové riešenie sa odkladá?

Reklama

Vystupujeme za čo najrýchlejšie vykonanie mierového rokovania medzi USA a Talibanom. Túto otázku sme vzniesli v týchto dvoch alebo troch dňoch a predložíme ju Spojeným štátom. Dúfame, že mierové rokovania rýchlo prinesú výsledky a život afganských ľudí sa čoskoro stane mierovým. Urobíme, čo bude v našich silách. Dúfajme, že Spojené štáty budú v mierovom procese čestné a nezneužijú tému mieru a túžbu Afgancov po ňom.

 

O čestnosti USA v podpore mieru v Afganistane

Teraz ste sa dotkli otázky čestnosti USA. V našom minulom interview pred mesiacom ste hovorili o tom, že USA nie sú čestní v boji proti terorizmu v Afganistane. Myslíte si, že sú čestní v podpore mieru v Afganskej islamskej republike?

Dúfam, že sú čestní. Do dnešného dňa sme nevideli znaky ich neúprimnosti. Ale brzdenie procesu nás znepokojuje. Vzniká otázka: prečo je proces tak pomalý?

Reklama

Okrem toho sú naše pochybnosti podnecované aj vyhláseniami niektorých vysoko postavených osôb z USA. Napríklad na jednej strane Khalilzad (osobitný zástupca USA pre Afganistan pozn. Sputnika) vynakladá značné úsilie v tomto smere, ale na druhej strane vidíme, že americkí vojaci zvyšujú útoky na afganský ľud, na ich domovy, zabíjajú naše ženy a deti. To vyvoláva otázky, ktoré sme položili americkým úradníkom.

Prosíme všetky strany (konfliktu), ako talibancov, tak USA a vládu Afganistanu, aby prestali napádať domy našich občanov, urýchlili mierový proces a uskutočnili mierové rokovania. Vojnu musia ukončiť všetky strany (konfliktu).

 

Nemecko čo ponúknuť Afganistanu?

Počas svojho vystúpenia na konferencii ste povedali: Afganistan prejavuje želanie, aby Rusko bolo na čele mierového procesu v spolupráci s USA, Čínou, ďalšími krajinami vrátane Nemecka. Prečo Nemecko? Má nejaký mierový plán riešenia pre Afganistan?

Vzniesol som tri otázky. Prvá je, že Rusko vystupovalo ako priekopník v mierovom procese a ako prvé podniklo kroky (v tejto veci). Malo by pokračovať v tomto úsilí a malo by byť v čele. To znamená, že bez ohľadu na to, či sa ostatní budú snažiť o afganský mierový proces, žiadame Rusko, aby pokračovalo vo svojom úsilí, pretože to (úsilie) je schválené afganským ľuďom. Videli ste, že afganský ľud kladne reagoval na pozvanie Ruska. V novembri 2018 prišla do Moskvy delegácia z Afganistanu, vo februári som prišiel do Moskvy spoločne s veľkou delegáciou politikov a teraz som tu znova. Spolu so snahou Ruska o nastolenie mieru a stability v Afganistane chceme, aby iné krajiny, napríklad Spojené štáty, vyvinuli úsilie v koordinácii s Ruskom. Veríme, že to bude pre Afganistan len prínosom.

Nechceme, aby bol Afganistan miestom súperenia medzi regionálnymi mocnosťami, naopak chceme, aby bol miestom spolupráce veľkých svetových mocností. Čo sa týka Nemecka, nedávno zástupcovia SRN navštívili Afganistan a vyjadrili želanie hrať úlohu v mierovom procese. Chcú sa ho zúčastniť spoločne s Ruskom, USA, Čínou a Katarom. Nemecko je rovnako ako Rusko náš priateľ. Preto som sa zmienil o ich úsilí.

 

O ruskej kuchyni, Rusoch a o tom, čo majú spoločné s afganským národom

Vy často jazdíte do Ruska a stali ste sa naším stálym hosťom. Ochutnali ste ruské jedlo?

Reklama

Áno, mám veľmi rád ruský čaj a smotanu.

 

Kde už ste boli a čo ste videli v Rusku?

Bol som v Jekaterinburgu, zúčastnil som sa veľkej konferencie. Pred niekoľkými rokmi som bol v Sankt Peterburgu. Je to neobyčajne krásne mesto, ktoré stojí za to vidieť počas každej návštevy. Bol som v ruských múzeách. V Rusku, ktoré má bohatú dávnu históriu, je mnoho pamiatok.

 

Reklama

Ako vnímate ruských ľudí?

to veľmi dobrí ľudia, pohostinní, príjemní, kultúrni, s bohatou históriou. Majú radi hostí, veľmi pohostinní. Sú tiež veľmi vlasteneckí a veľmi milujú svoju krajinu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali