Guyana sa môže stať “tajnou zbraňou” USA proti Venezuele

Guyana sa môže stať “tajnou zbraňou” USA proti Venezuele

Caracas 4. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Spoločnosť ExxonMobil objavila v roku 2015 veľké ložiská ropy na šelfe Guyany. Ich zásoby sa odhadujú na 5,5 miliardy barelov. Čo čaká túto latinskoamerickú krajinu? Čo s tým má spoločné Venezuela?

Ilustračné foto

Guyana je dnes druhá najchudobnejšia krajina v regióne. Podľa niektorých výpočtov sa ale môže zmeniť za niekoľko desaťročí na jeden z najväčších svetových vývozcov ropy na jedného obyvateľa. Lenže existencia zdrojov neznamená vždy ekonomickú prosperitu. Malá karibská krajina sa môže stať ďalším dielikom puzzle, ktorý zostavujú USA v tomto regióne, povedala Sputnika Tamara Lajtmanová, expertka Strategického latinskoamerického geopolitického strediska (CELAG).

Reklama

 

Guyana versus Venezuela

Reklama

Lajtmanová uvádza mienky amerických expertov, ktorí sa domnievajú, že Washington môže nahradiť venezuelskú ropu regionálneho ropného politického režimu oveľa stabilnejším dodávateľom.

Expertka oznámila, že organizácia Projekt Americkej bezpečnosti [American Security Project (ASP)] zvolala koncom minulého roka konferenciu pod názvom Guyana: Vytvorenie stabilného bezpečnostného systému (Guyana; Building Suatainable Security). Táto organizácia sa venuje prieskumu problémov národnej bezpečnosti, v jej vedení je napríklad bývalý minister zahraničných vecí USA John Kerry a bývalý americký minister obrany Chuck Hagel. Jedným z účastníkov konferencie bol viceadmirál Kevin Green, bývalý veliteľ Južného veliteľstva amerického vojenského námorníctva.

Podľa záveru tohto stretnutia bol prijatý dokument, v ktorom bolo americkým politikom odporučené, aby nadviazali užšie vzťahy s Guyanou za účelom zaistenia dlhodobej bezpečnosti. Pravilo sa v ňom tiež o tom, že kvôli prehĺbeniu krízy vo Venezuele by sa prosperujúca a rozvíjajúca sa Guyana mohla stať osou stability v Karibskom regióne, dodala Lajtmanová.

Podľa správy agentúry Stratfor (americká súkromná prieskumná analytická spoločnosť) niektoré veľké americké ropné spoločnosti už začali ťažbu v Guyane. Lenže, aj keď sa príjmy vlády tejto krajiny zvýšia, nepocíti väčšia časť obyvateľstva ekonomické výhody z ťažby ropy, pretože všetky pracovné miesta obsadia cudzí občania.

 

Reklama

Vojenská prítomnosť

Južné veliteľstvo Vojenského námorníctva USA začalo na začiatku mája v Guyane cvičenia Nové obzory (New Horizons). Podľa správy ASP (American Security Project) sa konajú v najvhodnejšiu chvíľu, kedy sa Guyana nachádza v samotnom strede regionálnej geopolitiky. Na to sú dve príčiny: kríza v susednej Venezuele a energetická budúcnosť karibskej krajiny. Situáciu vyhrocuje územný spor medzi Caracasom a Georgetownom o územie rieky Esequibo. Jej plocha je 160 tisíc kilometrov štvorcových a spor s Venezuelou trvá niekoľko storočí. USA to považujú za nebezpečenstvo pre vŕtanie v blízkosti morskej hranice medzi týmito dvoma štátmi.

 

Iná cesta?

Guyana bola po mnoho desaťročí považovaná za tranzitnú krajinu na ceste kokaínu z Kolumbie do USA. Jej vláda preto zavádza rôzne programy pomôcť v boji s drogami a prijíma zákony na boj proti praniu peňazí, financovaniu terorizmu a extradície. Predaj ropy umožní urobiť ešte viac.

Reklama

Guyana sa v júli 2018 pripojila k čínskemu projektu Nová Hodvábna cesta, ktorý investuje do výstavby prístavov a ciest. Pre túto krajinu je to najväčší projekt v jej dejinách. kľúčový geostrategický význam, pretože umožní skrátiť čas dopravy nákladov do severnej Brazílie (hlavného obchodného partnera Číny v tomto regióne) a urýchli cestu k Panamskému prieplavu.

Expertka tiež poznamenala, že čínska ropná a plynárenská korporácia CNOOC vlastní 25% podiel v bloku Starbroek spoločnosti ExxonMobil.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali