Udeľovaniu cien Grammy dominovala s piatimi výhrami Billie Eilishová

Udeľovaniu cien Grammy dominovala s piatimi výhrami Billie Eilishová

Los Angeles 27. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/AP/Invision-Matt Sayles)

 

V americkom Los Angeles sa v noci na pondelok konal 62. ročník udeľovania hudobných cien Grammy. Slávnostný večer v aréne Staples Center sa niesol v duchu spomienky na basketbalistu Kobeho Bryanta, ktorý iba niekoľko hodín predtým tragicky zahynul pri havárii vrtuľníka v južnej Kalifornii. Bryant hrával dve desaťročia pre losangeleský tím Los Angeles Lakers

Na snímke Billie Eilish

Najviac nominácií – osem – mala americká speváčka Lizzo, zatiaľ čo najviac cien – obaja po päť – si odniesla iba 18-ročná americká speváčka Billie Eilishová a jej 22-ročný brat, hudobný producent Finneas O’Connell.

Reklama

 

TASR s odvolaním sa na oficiálnu stránku podujatia prináša stručný prehľad výsledkov v hlavných kategóriách:

Reklama

Nahrávka roka: Bad Guy (Billie Eilishová)

Album roka: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Billie Eilishová)

Skladba roka: Bad Guy (Billie Eilishová)

Objav roka: Billie Eilishová

Najlepší popový sólový výkon: Truth Hurts (Lizzo)

Reklama

Najlepšie popové duo/skupinový výkon: Old Town Road (Lil Nas X)

Najlepší popový vokálny album: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Billie Eilishová)

Najlepší tradičný popový vokálny album: Look Now (Elvis Costello & The Imposters)

Najlepší tanečný/elektronický album: No Geography (The Chemical Brothers)

Najlepší súčasný inštrumentálny album: Mettavolution (Rodrigo y Gabriela)

Reklama

Najlepší rockový výkon: This Land (Gary Clark Jr.)

Najlepšia rocková skladba: This Land (Gary Clark Jr.)

Najlepší rockový album: Social Cues (Cage the Elephant)

Najlepší alternatívny album: Father of the Bride (Vampire Weekend)

Najlepší R&B výkon: Come Home (Anderson Paak)

Najlepšia R&B skladba: Say So (PJ Morton)

Najlepší R&B album: Ventura (Anderson Paak)

Najlepší jazzový vokálny album: 12 Little Spells (Esperanza Spaldingová)

Najlepší jazzový inštrumentálny album: Finding Gabriel (Brad Mehldau)

Najlepší country sólový výkon: Ride Me Back Home (Willie Nelson)

Reklama

Najlepší country skupinový výkon: Speechless (Dan + Shay)

Najlepšia country skladba: Bring My Flowers Now (Tanya Tuckerová)

Najlepší country album: While I’m Livin’ (Tanya Tuckerová)

Najlepší rapový výkon: Racks in the Middle (Nipsey Hussle)

Najlepšia rapová skladba: A Lot (21 Savage)

Reklama

Najlepší rapový album: Igor (Tyler, the Creator)

Najlepší pop latino album: El Disco (Alejandro Sanz)

Najlepší reggae album: Rapture (Koffee)

Najlepší soundtrack (scénická hudba): Chernobyl (Hildur Gudnadóttir)

Najlepší soundtrack (kompilácia): A Star Is Born (Lady Gaga a Bradley Cooper)

Reklama

Najlepší obal albumu: Chris Cornell (Chris Cornell)

Najlepšie hudobné video: Old Town Road (Lil Nas X)

 

6:25 Speváčka Billie Eilish získala Grammy v štyroch hlavných kategóriách

Mladá americká speváčka Billie Eilish si v nedeľu večer prevzala ocenenia vo všetkých štyroch hlavných kategóriách cien Grammy. Osemnásťročná tínedžerka získala Grammy v kategóriách skladba roka, najlepší nováčik, album roka, nahrávka roka a najlepší popový vokálny album. Spoločne s bratom, hudobným producentom, Finneasom O’Connellom si ich odnášajú 11.

Tínedžerská ikona patrila na aktuálnom ročníku Grammy so šiestimi nomináciami medzi hudobníkov s najväčším počtom nominácií. Stala sa taktiež najmladšou nominovanou vo všetkých štyroch hlavných kategóriách. Napokon sa jej podarilo premeniť päť so šiestich nominácií.

Billie Eilish v nedeľu večer podľa AP prevalcovala začínajúce mainstreamové hviezdy, ako v tomto roku najviac nominovanú speváčku Lizzo, ale aj overené popové ikony.

Reklama

“Hlavne si myslím, že si to všetko zaslúžia fanúšikovia. Mám pocit, že sa o nich dnes večer dosť nehovorilo, pretože sú jediným dôvodom, prečo tu každý z nás je,” povedala. “Takže vďaka fanúšikom,” dodala speváčka.

Hudobná inovátorka v kategórii najlepší nováčik porazila ďalších nominovaných začínajúcich umelcov ako Black Pumas, Lizzo, Lil Nas X, Maggie Rogers, Rosalia, Tank a the Bangas a Yola.

 

5:43 Grammy v kategórii najlepší nováčik získala Billie Eilish

Cenu Grammy v kategórii najlepší nováčik získala v nedeľu americká speváčka Billie Eilish. Slávnostný galavečer udeľovaní 62. hudobných cien Grammy pre rok 2020 sa koná v losangeleskej aréne Staples Center. Informovala o tom agentúra AFP.

Osemnásťročná hudobná inovátorka vo svojej kategórii porazila ďalších nominovaných začínajúcich umelcov ako Black Pumas, Lizzo, Lil Nas X, Maggie Rogers, Rosalia, Tank and the Bangas a Yola.

Billie Eilish si krátko predtým prevzala Grammy za skladbu roka.

Reklama

Večerom sprevádzala americká speváčka, skladateľka a hudobná producentka Alicia Keys. Grammy pre rok 2020 udelili v celkovo 84 kategóriách. Väčšinu z cien oznámili ešte pred hlavným galavečerom v Staples Center.

 

5:01 Grammy za skladbu roka má Bad guy od Billie Eilish

Cenu Grammy v kategórii skladba roka získala v nedeľu americká speváčka Billie Eilish za skladbu “Bad Guy”.

Osemnásťročná hudobná inovátorka Billie Eilish porazila hviezdy ako Lady Gaga, Taylor Swift či Lana Del Rey. V kategórii o najlepšiu skladbu roka sa taktiež uchádzali ďalší dvaja nováčikovia Lewis Capaldi a Lizzo.

Billie Eilish sa o cenu podelila s bratom Finneasom O’Connellom, s ktoým na svojich skladbách spolupracuje. Finneas ešte predtým získal Grammy v kategórii producent roka v populárnej hudbe.

 

Reklama

1:19 V Los Angeles udelia hudobné ceny Grammy

V losangeleskej aréne Staples Center sa v nedeľu večer miestneho času uskutoční slávnostný galavečer udeľovania 62. hudobných cien Grammy pre rok 2020. Večerom, počas ktorého oznámia víťazov v najdôležitejších kategóriách, bude sprevádzať americká speváčka, skladateľka a hudobná producentka Alicia Keys. Informuje o tom agentúra AP.

Osem nominácií, vrátane nominácií vo všetkých štyroch hlavných kategóriách, má americká speváčka a rapperka Lizzo.

Grammy pre rok 2020 udelia v celkovo 84 kategóriách. Väčšina z cien sa oznamuje ešte pred hlavným galavečerom v Staples Center, ktorý vysielajú naživo televízie. Prvá časť vyhlasovania sa začala krátkou spomienkou na v nedeľu zosnulého hráča NBA Kobea Bryanta.

Na aktuálnom podujatí sa naživo predstavia sóloví umelci ale aj hudobné skupiny ako: Ariana Grande, BTS, Camila Cabello, Demi Lovato, Jonas Brothers, DJ Khaled, Rosalia, Aerosmith, Bonnie Raitt, Tyler, the Creator, Gwen Stefani, Blake Shelton, John Legend či Cyndi Lauper. Vystúpia aj dve speváčky, ktoré získali nominácie v štyroch hlavných kategóriách Lizzo a Billie Eilish.

Nominácie, ktoré zverejnili ešte vlani v novembri, boli vyberané z viac než 20.000 návrhov. Posledné kolo hlasovania prebiehalo od 9. decembra do 3. januára.

Nominácie v štyroch hlavných kategóriách:

Reklama

Album roka: i, i – Bon Iver; Norman Rockwell – Lana Del Rey; Thank U, Next – Ariana Grande; When We All Fall Asleep, Where Do We Go? – Billie Eilish; Cuz I Love You – Lizzo; I Used To Know Her – HER; 7 – Lil Nas X; Father of the Bride – Vampire Weekend.

Skladba roka: Always Remember Us This Way – Lady Gaga; Bad Guy – Billie Eilish; Bring My Flowers Now – Brandi Carlile; Hard Place – H.E.R.; Lover – Taylor Swift; Norman Rockwell – Lana Del Rey; Someone You Loved – Lewis Capaldi; Truth Hurts – Lizzo.

Nahrávka roka: Hey Ma – Bon Iver; Bad Guy – Billie Eilish; 7 Rings – Ariana Grandeo; Hard Place – H.E.R.; Talk – Khalid; Old Town Road – Lil Nas X ft Billy Ray Cyrus; Truth Hurts – Lizzo; Sunflower – Post Malone & Swae Lee.

Najlepší nováčik: Black Pumas; Billie Eilish; Lizzo; Lil Nas X; Maggie Rogers; Rosalia; Tank and the Bangas; Yola.

Ocenenie Grammy Award alebo Cenu Grammy udeľuje National Academy of Recording Arts and Sciences (Národná akadémia hudobného umenia a vied) každý rok za výnimočné úspechy v hudobnom priemysle. Pôvodne sa ocenenie nazývalo Gramophone Awards a udeľuje sa od roku 1958. Patrí k najvýznamnejším hudobným oceneniam na svete a považuje sa za hudobný ekvivalent cien Academy Awards. Počet hodnotených kategórií bol v začiatkoch 28.

Už samotná nominácia na získanie ceny v podobe zlatého gramofónu je prestížnou záležitosťou. Hlavnými kategóriami sú: nahrávka roka, album roka, skladba roka a najlepší nový umelec.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali