Gorila vyzliekla donaha slovenské médiá. Ukázala ich zlyhanie

Gorila vyzliekla donaha slovenské médiá. Ukázala ich zlyhanie

Bratislava 17. októbra 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Viacerí komentátori sa zhodujú na tom, že slovenský mediálny mainstream neinformuje o kauze Gorila objektívne

Ilustračné foto: Na archívnej snímke z 3. februára 2012 v Bratislave účastníci protestu Gorila dva na Námestí SNP

Podľa publicistu Artura Bekmatova pri zverejnení nahrávky mainstream zlyhal. “Fatálne. Miesto toho, aby sa napríklad prvovoličom snažili jasne a zrozumiteľne vysvetliť, o čo v tejto kauze išlo, zmohol sa len na primitívnu dezinterpretáciu 39 hodín do jednej mantry: “Fico pil u Haščáka kolu”. Ničomu inému sa mainstream nevenoval.”

Reklama

“Na druhej strane, na tlačovke Trubana, Beblavého a Hlinu sa neozval ani jediný novinár, kto by sa voči týmto trom nejako kritickejšie vyhranil – aby sa napríklad spýtal Hlinu, ako je KDH vysporiadané so svojou účasťou v druhej Dzurindovej vláde, alebo aby sa Beblavého spýtali  či nie je predsa len trošku od veci veľkohubo o sebe vyhlásiť, že je nový politik, aj keď bol neoddeliteľnou súčasťou vládnej garnitúry, ktorej zločiny Gorila popisuje. A že po prevalení tejto kauzy ďalej bez problémov zotrvával na kandidátke SDKÚ vo voľbách v roku 2012.”

Dodal, že médiá si akosi pozabudli položiť dôležité otázky ako trebárs: “Kde je dnes Malchárek, kde je dnes Bubeníková? Čo robia? Sú stále títo gauneri na Slovensku? A čo ich majetok? Potom sa logicky natíska otázka, čo je pre mainstream v súčasnosti dôležitejšie – spravodlivé potrestanie vinníkov rozkrádania štátneho majetku, alebo masívne ovplyvňovanie politického boja pred voľbami? Ja osobne sa prikláňam k druhej možnosti a mám obavu, že sa to mainstreamu aj podarí.”

Reklama

Bekmatov vysvetľuje, že v čase, keď sa Gorila nahrávala, boli dnešní prvovoliči škôlkari, keď sa kauza zverejnila mali 12 rokov. “Táto generácia ledva zvládne dešifrovať dvojvetné memečká na facebooku a nebude čítať niekoľko sto stranový prepis Gorily, či dokonca počúvať jej 39-hodinovú audioverziu. To, čo sa jej však dostane z médií, bude mať len jediné posolstvo: Fico pil kolu s Haščákom.”

Igor Melicher z organizácie Mladí Sociálni Demokrati sa pripája a dodáva, že hysterické šialenstvo, ktoré postihlo liberálno-bulvárne denníky SME a N, vlastnené oligarchickými skupinami, z ktorých jedna je Penta, nemá oporu v zdravom rozume.

Odmieta neustále ataky na Roberta Fica, keď v čase, kedy sa Gorila odohrávala, bol Fico opozičný poslanec, ktorému patrí v údajnom zvukovom zázname necelá jedna hodina z 39 hodín. Navyše, v tejto hodine rozhovor nepočujeme okrem požiadania o kolu na pitie nič, čo by mohlo Fica poškodiť. “Za to tam však počujeme vlastníka Penty, ako hovorí o tom, že treba zničiť Smer.”

“Liberálno-bulvárne denníky vlastnené finančnými skupinami horlivo odvracajú pozornosť od svojich chlebodarcov a útočia na Smer hlava-nehlava. Pri tom však klamú verejnosť tým, že jej zamlčiavajú pravú pointu kauzy. A to je odpredaj nášho národného majetku do rúk oligarchom stranami KDH a SDKÚ za netrhové ceny a provízie v stámiliónoch korún, z ktorých sa bežným ľuďom zatočí hlava. Na tieto najdôležitejšie veci sa však médiá nepýtajú. Ich zaujíma kola a prázdne reči.”

“Nezávislým” novinárom podľa Melichera unikla ešte jedna podstatná vec. “Každý z nich vo svojich desiatkach článkov vydaných v krátkom čase hovorí o tom, že Fico je posledný aktívny politik z kauzy Gorila. Ale čo Beblavý, ktorý sedel priamo v Gorilej vláde ako štátny tajomník, kým Fico bol len opozičným poslancom bez moci a vplyvu? Na toho sa už nepozeráte?”

Reklama

“Denník N a Denník SME označujem ako bulvár preto, lebo ním aj reálne sú. Nie sú však bulvárom spoločenským ako napríklad Nový Čas alebo Pluska, ale bulvárom politickým, akým je napríklad The Sun vo Veľkej Británii. Preto odporúčam všetkým, ktorí sa nechávajú uniesť tonami komentárov z týchto bulvárnych plátkov, aby to nebrali zas tak vážne a brali to len ako obyčajný bulvár, ktorý sa snaží kryť svojich chlebodarcov a prinášať senzácie, náhle zvraty a bombastické titulky. Presne ako to bulvár robí.”

Podobne vidí situáciu niekdajší minister školstva nominovaný Juraj Draxler. Na sociálnej sieti v stredu uviedol, že celé je to o tom, ako v období, keď tu vládli Dzurinda s Miklošom, sa bohapusto rozpredávali tie najcennejšie majetky v tomto štáte (energetika), a pod cenu, a nastavovalo lukratívne podnikanie v strategickom sektore (zdravotníctvo), za pomoci nakupovania poslancov.

“Ale bratislavská kaviareň od rána kričí “Fico!”. Prepadli sme sa do románu od Orwella? A nie, naozaj to nie je o tom, kto má alebo nemá Fica rád, ide o fakty.” (viac v článku).

O čom sa skutočne bavil Fico s Haščákom v byte na Vazovovej si môžete prečítať TU.

Jaroslav Zajac

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali