“Gorbačovove sny nám nenahradia NATO.” Ako Západ porušil svoje sľuby

“Gorbačovove sny nám nenahradia NATO.” Ako Západ porušil svoje sľuby

Bratislava 13. marca (HSP/Sputnik/Foto:TAR/AP-Roberto Pfeil, file)

 

Presne pred dvadsiatimi rokmi vstúpili do Severoatlantickej aliancie Poľsko, Maďarsko a Česko. V roku 2004 sa k nim pridalo ďalších sedem štátov, vrátane pobaltských krajín

Na archívnej snímke zľava sovietsky minister zahraničných vecí Eduard Ševardnadze, sovietsky prezident Michail Gorbačov, predseda vlády NSR Helmut Kohl a šéf diplomacie NSR Hans-Dietrict Genscher

Sľub neznamená záruku

Reklama

Otázka zapojenia krajín socialistického tábora do NATO vznikla už koncom 80. rokov. Vtedy ale všetkých najviac znepokojoval osud zjednoteného Nemecka. Po páde Berlínskeho múru v roku 1989 bolo jasné, že krajina sa nebude môcť rozvíjať, kým jedna jej časť patrí do Severoatlantickej aliancie a druhá do Organizácie Varšavskej zmluvy, píše v úvode svojho komentára Galija Ibragimová.

Michail Gorbačov neurýchľoval chod udalostí, pretože si myslel, že po zjednotení Nemecka už nebudú žiadne vojenské zväzky potrebné. Veril, že ich nahradí Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Udalosti nechceli urýchľovať ani mnohí lídri západných krajín.

Reklama

Minister zahraničia SRN Hans-Dietrich Genscher vo svojom programovom prejave v nemeckom Tutzing povedal toto: “Nech sa už udalosti v krajinách Varšavskej zmluvy vyvíjajú akokoľvek, k expanzii Severoatlantickej aliancie na východ nedôjde. Pre ďalšiu politiku Moskvy je to z našej strany veľmi dôležitá záruka.”

Sovietske vedenie neskôr poukazovalo na tento sľub. Západ sa však od Genscherovho výroku dištancoval a poukazoval na to, že jeho prejav nebol koordinovaný s nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom. Ten bol práve proti akýmkoľvek záväzkom voči Sovietom.

 

“NATO sa nebude rozširovať na východ”

Kohl koordinovali svoje akcie s USA a predložil Spolkovému snemu plán zjednotenia Nemecka v desiatich bodoch. Jeden z nich predpokladal vytvorenie konfederatívnych štruktúr medzi SRN a NDR s cieľom vytvorenia federácie. Moskvu to znepokojilo.

Reklama

“Konfederácia predpokladá spoločnú obranu a spoločnú zahraničnú politiku. Kde sa potom ocitne SRN – v NATO alebo vo Varšavskej zmluve? Alebo bude možno neutrálne? A čo bude znamenať NATO bez SRN? Premysleli ste to všetko? A čo bude s dohodami, ktoré medzi nami platia?” Pokúsil sa namietnuť Gorbačov (citát podľa knihy Williama Taubmana Gorbačov. Jeho život a doba).

Nehľadiac na istotu Helmuta Kohla nielen Európa, ale aj USA sa obávali, že reakciou Moskvy môže byť zamietnutie samotnej myšlienky zjednotenia Nemecka.

“Kvôli nerozšíreniu Severoatlantickej aliancie ku svojim hraniciam môžu Sovieti použiť silu. Gorbačov je schopný zohrať úlohu ničiteľa a upevniť tým svoje politické postavenie vo vlasti. Keby sa zachoval takto, stáli by Nemci pred dilemou: buď členstvo v NATO, alebo zjednotenie, nie však oboje naraz,”vyslovil svoje obavy poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Brent Scowcroft.

Potom ale zaujalo americké vedenie dvojakú pozíciu. Minister zahraničia James Baker Gorbačova prehováral: “Schválil by som takýto krok: ZSSR dostane záruky toho, že sa vojenská jurisdikcia aliancie nerozšíri ani o piaď východným smerom. Presnejšie povedané, zjednotenie Nemecka nebude mať za následok rozšírenie NATO na východ.”

V konečnom dôsledku nasledoval Kohl príklad Američanov. Svojich desať bodov zmiernil zárukami nezameranosti NATO proti iným krajinám východného bloku. “Pre nás je to zákon: aliancia sa nebude rozširovať na východ,” uistil Kohl sovietske vedenie.

Reklama

 

“Žiadne ústupky!”

Avšak George Bush, ktorý sa stal prezidentom USA v roku 1989, sa nechcel zaväzovať žiadnymi zárukami.

“Odmietnuť ďalšie rozširovanie NATO by nebolo rozumné, pretože to je jediná organizácia schopná zaručiť bezpečnosť západného sveta. Žiadne Gorbačove  sny o celoeurópskom dome nám nenahradia alianciu,” vyhlásil v rozhovore s Mitterandom.

V besede s Kohlom sa americký prezident vyjadril ešte úprimnejšie: “Všetko k čertu! Žiadne ústupky. To my sme zvíťazili, nie oni. Nemôžeme pripustiť, aby nám Sovieti ukradli víťazstvo, keď už boli porazení.”

Sám Gorbačov neraz vysvetlil, že by bolo hlúpe žiadať o písomné záruky v podmienkach, kde ešte existovali ZSSR a Varšavská zmluva.

“Keby sme sa o tom vtedy zmienili, obvinili by nás hneď z toho, že sme sami podstrčili myšlienku rozširovania NATO západným partnerom a navyše, tým urýchlili aj rozpad Varšavskej zmluvy,” odôvodnil svoju pozíciu Gorbačov v knihe “V meniacom sa svete”.

 

Priateľ Bill

Rozširovanie NATO na východ zostalo naďalej bolestivou témou v rusko-amerických vzťahoch tiež za prezidentovania Borisa Jeľcina a Billa Clintona.

Reklama

Nehľadiac na ochotu Moskvy upevňovať spoluprácu so Západom, úplná dôvera neexistovala. Neporozumenie silnelo s podporovaním plánov bývalých sovietskych republík zapojiť sa do aliancie. Názor Ruska sa spravidla ignoroval.

Vlani na jeseň zverejnila Prezidentova knižnica Billa Clintona korešpondenciu prezidentov Ruska a USA, ktorú mali v priebehu deväťdesiatych rokov. Z listov je vidieť, ako priateľský tón v kontaktoch predákov oboch krajín mizol, stačilo sa len zmieniť o otázke rozširovania Severoatlantickej aliancie.

“NATO, NATO, NATO – to je jedna z najzložitejších otázok, ktorú musíme posúdiť,” písal Jeľcin Clintonovi v roku 1995. Rovnako ako sovietske vedenie sa pokúšal ruský prezident získať záruky. Aby neboli zopakované chyby z minulosti, trval Jeľcin na písomných záväzkoch.

Spočiatku sa Clinton odpovedi vyhýbal. Potom sa pokúšal vysvetliť, že záruky nie sú potrebné, pretože sa NATO čoskoro zmení z vojenskej štruktúry na politickú organizáciu. Nevylučoval pritom, že po premenách bude Moskve dokonca ponúknuté členstvo v aliancii. Hľadať nové odôvodnenie aktívnej spolupráce NATO s krajinami postsovietskeho priestoru bolo ale zakaždým stále zložitejšie.

Priateľské vzťahy, ktoré si obaja prezidenti predsa len snažili zachovať, nemali ale žiadne praktické výsledky. Jeľcin chápal, že sa záruk nedočká a pokúsil sa, aspoň tú nepríjemnosť odročiť. Avšak aj tieto pokusy boli márne.

Reklama

“Chcel by som dostať jasnú predstavu o vašej myšlienke rozširovania NATO, pretože nevidím nič okrem ponižovania Ruska v prípade, keď v tom budete pokračovať. Čo si myslíte, ako to pre nás vyzerá, keď jeden blok existuje aj naďalej a Varšavská zmluva je zrušená?” Písal znovu a znovu Jeľcin Clintonovi.

Na rozdiel od svojich západných partnerov bol ruský prezident ochotný poskytnúť záruky toho, že Moskva nebude ohrozovať bezpečnosť východnej Európy alebo akejkoľvek inej krajiny. To ale tiež nezapôsobilo.

“Dokonca, keď vám dám medzi štyrmi očami záruky nerozširovania NATO, Kongres ich odmietne uznať. Zo svojej strany môžu kongresmani nastoliť otázku účelnosti zmluvy Rusko-NATO,” vysvetľoval Clinton.

“Súhlasiť s rozšírením hraníc NATO smerom k Rusku by bolo z mojej strany zradou Rusov,” odpovedal na to Jeľcin.

To, že aliancia zostáva aj naďalej vojensko-politickým blokom a o žiadnej transformácii na mierovej štruktúre nemôže byť ani reč, sa prišlo v roku 1999. Bombardovanie Juhoslávie letectvom NATO už nenechalo Moskvu na pochybách. V onom roku sa začalo tiež rozširovanie Severoatlantickej aliancie na východ.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali