Futbal: Od 1. januára 2014 na Slovensku s novým disciplinárnym poriadkom

Futbal: Od 1. januára 2014 na Slovensku s novým disciplinárnym poriadkom

Bratislava 7. novembra (TASR) – Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ) na utorňajšom zasadnutí schválil návrh nového Disciplinárneho poriadku (DP), ktorý už predtým prešiel troma kolami pripomienkového konania. Informoval o tom SFZ na oficiálnom webe.

DP je zosúladený so stanovami SFZ a tiež s disciplinárnym poriadkom FIFA. Vychádza z konceptu Priestupkového zákona, ktorý v sebe zahŕňa tak hmotnú ako aj procesnú časť. Oproti pôvodnému DP je návrh rozdelený na štyri časti.

Prvá časť obsahuje výklad pojmov, pôsobnosť DP, druhy disciplinárnych opatrení, ktoré sú zosúladené s novými stanovami SFZ, druhy ochranných opatrení, ukladanie a výkon disciplinárnych opatrení ako aj ochranných opatrení, ktoré môžu byť uložené aj ako preventívne opatrenia ešte pred rozhodnutím vo veci. Významnou je zmena počítania žltých kariet a následné pozastavenie športovej činnosti a to v prospech hráčov.

V druhej časti sú definované jednotlivé skutkové podstaty disciplinárnych previnení, ktoré boli v pôvodnom DP uvedené v prílohe, pričom v predkladanom návrhu sú oproti pôvodnému DP doplnené o nové konania (porušenia), za ktoré je možné previnilcovi uložiť disciplinárne opatrenie. Novo zavedenou a definovanou bola napríklad skutková podstata korupcie a narušenia regulárností súťaží, za ktorú bude možné udeliť aj disciplinárne opatrenie (DO) doživotného zákazu akýchkoľvek aktivít spojených s futbalom.

Reklama

V tretej časti je upravené samotné konanie o disciplinárnych previneniach, a to pred disciplinárnou komisiou ako prvostupňovým orgánom a následne aj pred odvolacou komisiou, ako druhostupňovým orgánom. V poslednej štvrtej časti je upravená platnosť disciplinárnych previnení uložených pred účinnosťou nového DP a stanovená je účinnosť DP – od 1.1.2014.

Medzi najzásadnejšie zmeny, ktoré návrh nového Disciplinárneho poriadku prináša, patria:

Reklama

– nový systém disciplinárnych opatrení, ktorý je prevzatý z Disciplinárneho poriadku FIFA

– úprava počítania napomenutí (ŽK), ktorá sa zmierňuje v prospech toho, aby hráči viac hrali ako "stáli" (hráči budú mať pozastavenú športovú činnosť na 1 majstrovské stretnutie po 5., 9., 12. napomenutí a po každom ďalšom treťom napomenutí v tom istom súťažnom ročníku, v pohárových stretnutiach po každom treťom napomenutí, ako v európskych ligách)

– úprava prenosu disciplinárnych opatrení za napomenutia (ŽK) do ďalšieho súťažného ročníka majstrovských a pohárových súťaží tak, aby hráči mohli začať hrať v novom ročníku od prvého stretnutia; disciplinárne opatrenia za vylúčenia (ČK) sa prenášajú do novej sezóny

– zavedenie ukladania disciplinárnych opatrení bez prerokovania vo vybraných prípadoch (napr. pri vylúčení po dvoch napomenutiach v stretnutí, pri dosiahnutí určeného počtu napomenutí)

– zapracovanie skutkových podstát disciplinárnych previnení do disciplinárneho poriadku (predtým boli iba súčasťou prílohy k disciplinárnemu poriadku)

Reklama

– doplnenie skutkových podstát súvisiacich so zásahom do regulárnosti súťaží (korupcia, nedovolené ovplyvňovanie výsledkov stretnutí)

– sprísnenie postihov zanedbaní povinností organizátora pri hrubom nešportovom správaní divákov (používanie pyrotechniky a iné násilné správanie divákov)

– úprava procesných pravidiel disciplinárneho konania tak, aby bolo možné čo najviac využiť informačné technológie a ISSF.

Účinnosť nového Disciplinárneho poriadku SFZ bola stanovená od 1. januára 2014 najmä z dôvodu, že disciplinárny poriadok je potrebné zosúladiť s platnými stanovami SFZ. Prechod disciplinárnych opatrení a počítanie napomenutí (ŽK) uložených v roku 2013 do jarnej časti súťažného ročníka 2013/2014, keď by mal platiť už nový disciplinárny poriadok, je vyriešený v prechodných ustanoveniach nového disciplinárneho poriadku.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali