Futbal-MSF14: V Costa do Sauipe žreb MS, deväť Európanov v neistote

Futbal-MSF14: V Costa do Sauipe žreb MS, deväť Európanov v neistote

Costa do Sauipe 5. decembra (TASR) – Epicentrom svetového futbalového diania sa v piatok stane brazílsky rezort Costa do Sauipe, dejisko žrebu záverečného turnaja majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii (17.00 SEČ). Organizátor 20. svetového mundialu bude mať veľkú príležitosť ukázať krajšiu futbalovú tvár krajiny paliem, piesku, kávy a samby. Po problémoch, ktoré sprevádzajú, resp. sprevádzali prípravy šampionátu ako meškanie výstavby štadiónov a ďalšej infraštruktúry, finančné problémy, korupcia či najnovšie tragédia na štadióne Itaquera v Sao Paule, dejiska otváracieho zápasu MS.

Pred štyrmi rokmi v juhoafrickom Kapskom meste bolo v osudí žrebu aj meno Slovenska, ktoré na MS 2010 zaznamenalo historickú premiérovú účasť. To teraz medzi finalistami absentuje, keď mu v kvalifikácii vystavili stop výbery Bosny a Hercegoviny, resp. Grécka, ktoré si Brazíliu napokon vybojovalo v európskej baráži. Slováci vtedy dostali do základnej skupiny úradujúcich majstrov sveta Talianov, Paraguaj a Nový Zéland, a práve na úkor obhajcu z Apeninského polostrova sa zverenci trénera Vladimíra Weissa predrali do osemfinále. Tam ich zastavil neskorší vicemajster z Holandska.

Napätie fanúšikov či odbornej verejnosti na celom svete už graduje, priamy televízny prenos žrebu sa bude vysielať do takmer 200 krajín sveta. Verdikt o zložení ôsmich štvorčlenných skupín padne z rúk generálneho sekretára Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jerome Valckeho, ktorému priamo na slávnostnom pódiu pomôžu bývalí hviezdni futbalisti z krajín ôsmich doterajších majstrov sveta – Cafú (Brazília), Alcides Ghiggia (Uruguaj), Mario Kempes (Argentína), Sir Geoff Hurst (Anglicko), Lothar Matthäus (Nemecko), Fabio Cannavaro (Taliansko), Zinedine Zidane (Francúzsko) a Fernando Hierro (Španielsko).

Pred žrebom veľmi veľa pozornosti vzbudilo konečné rozdelenie účastníkov do košov od FIFA. Pomerne kontroverzne určila ich zloženie, využijúc tradičné nasadenie elitnej osmičky, resp. zakomponovanie regionálnych kritérií. Vo štvrtom európskom koši ale ponechala deväť kvalifikovaných zo starého kontinentu, pričom o presune jedného z nich do druhého koša k zástupcom z Afriky (CAF) a Južnej Ameriky (COMNEBOLU) rozhodne osobitný žreb v rámci žrebu celého turnaja.

Reklama

V prvom koši sú nasadené tímy – usporiadateľ Brazília a sedem najlepšie postavených krajín v októbrovom rebríčku FIFA – Španielsko, Argentína, Belgicko, Kolumbia, Nemecko, Švajčiarsko a Uruguaj. Novembrový ranking sa nezapočítaval, lebo by výhodu dostali účastníci barážových duelov. V druhom koši sa teda ocitli siedmi zástupcovia CAF a COMNEBOLU v zložení Pobrežie Slonoviny, Ghana, Alžírsko, Nigéria, Kamerun, Chile a Ekvádor. V treťom koši sú kvalifikanti z Ázie a Severnej a Strednej Ameriky – Japonsko, Irán, Kórejská republika, Austrália, USA, Mexiko, Kostarika a Honduras. A vo štvrtom, deväťčlennom koši, sú zvyšní Európania – Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Anglicko, Grécko, Taliansko, Holandsko, Portugalsko, Rusko a Francúzsko. Predpokladalo sa, že práve "Les Bleus" ako v relevantnom rebríčku FIFA najnižšie postavený európsky tím zaradia priamo do 2. koša, no FIFA mala iný názor. To sa nepáčilo napríklad Holanďanom, ktorí prostredníctvom prezidenta ich zväzu (KNVB) Berta van Oostveena žiadali od FIFA vysvetlenie dôvodu zmeny procedúry žrebu.

Zatiaľ čo v neistote teda zostáva 9 európskych tímov zo 4. koša, isté sú viaceré ďalšie pravidlá procedúry. Päťnásobní majstri sveta a organizátor z Brazílie dostane automaticky pozíciu 1 v A-skupine. "Kanárici" otvoria šampionát 12. júna o 22.00 SELČ v Sao Paule so zatiaľ neznámym oponentom. V jednej skupine nemôžu byť dva tímy z jednej kvalifikačnej zóny, okrem Európy. Vďaka tomu vylosovaný "Európan" do 2. koša bude mať istotu, že sa nestretne s nasadenými európskymi tímami z 1. koša – obhajcom titulu zo Španielska, Nemeckom, Belgickom a Švajčiarskom. Isté je, že Chile a Ekvádor nemôžu dostať z 1. koša domácich, Argentínu, Kolumbiu ani Uruguaj a ich súperom bude jeden z nasadených európskych mužstiev.

Reklama

Vzniknúť tak môžu napr. "skupiny smrti" – Brazília, Taliansko, Holandsko, Mexiko, prípadne Brazília, Taliansko, Anglicko, Nigéria, resp. "ľahká" skupina ako Švajčiarsko, Alžírsko, Irán a Grécko.

Účasť na finálovom žrebe potvrdilo 30 z 32 hlavných reprezentačných trénerov účastníkov, chýbať budú iba lodivod Uruguaja Oscar Tabarez a kormidelník Mexika Miguel Herrera.

Finálový turnaj MS sa začne vo štvrtok 12. júna budúceho roka, finále, po ktorom korunujú nového majstra sveta, je na programe v nedeľu 13. júla v Rio de Janeiro. Šesťdesiatštyri zápasov majstrovstiev sveta bude hostiť celkovo dvanásť štadiónov v dvanástich mestách – Manaus, Fortaleza, Natal, Recife, Salvador, Cuiaba, Brasilia, Belo Horizonte, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Curitiba a Porto Alegre. Do osemfinále sa kvalifikujú prví dvaja z každej skupiny, pre ostatných 16 účastníkov sa turnaj skončí.

Piatkovú slávnosť obohatí aj pestrý kultúrny program. V 90-minútovej šou vystúpia veľké mená brazílskej speváckej scény Alexandre Pires, Vanessa da Matová, Deborah Colkerová, ktorých doplnia raper Emicida, ikona samby Alcione Nazarethová, domáca diva Margareth Menezesová či afro-brazílska skupina Olodum. Moderovať budú herci Fernanda Limová a Rodrigo Hilbert. Legendárny brazílsky futbalista Pelé sa síce priamo nezapojí do žrebu základných skupín, no nebude chýbať v hľadisku. "Prezidentka Dilma Rousseffová navrhla, aby som pri žrebovaní z košov zastupoval Brazíliu, čo som už robil mnohokrát predtým. No túto ponuku som odmietol, pretože som nechcel vytiahnuť loptičky, ktoré by pre Brazíliu neboli priaznivé. No samozrejme tam budem. Budem dávať rozhovory, robiť spoločnosť delegáciám zo zahraničia a robiť všetko potrebné, aby som dobre reprezentoval prezidentku Dilmu," citovala ho agentúra Reuters.

Reklama

harmonogram žrebu:

Brazílii pripadne automaticky pozícia 1A. Prvým krokom žrebu bude vylosovanie tímu zo 4. koša a jeho presun do 2. koša. Potom sa vyžrebujú zvyšné mužstvá z 1. koša na svoje pozície do skupín B až H. V 2. koši potom už budú tímy z troch konfederácií, čím sa zvyšuje riziko porušenia geografického pravidla. Aby sa vyhlo skupine s troma Európanmi, urobí sa samostatný kôš X, kde budú všetci štyria nasadení z Južnej Ameriky a z neho vyžrebovaný jeden tím určí skupinu pre Európana z 2. koša. Potom sa vyžrebujú tímy z 2. koša pre ostatné skupiny. Nasledovať budú žreby 3. a 4. koša. Žrebovať sa budú aj pozície tímov v skupinách, samozrejme okrem nasadených z 1. koša, ktorí majú istý post 1.

rozdelenie košov pred žrebom MS 2014:

1. kôš: (nasadených Top 8): Brazília, Španielsko, Argentína, Belgicko, Kolumbia, Nemecko, Švajčiarsko, Uruguaj

Reklama

2. kôš (CAF a COMNEBOL): Pobrežie Slonoviny, Ghana, Alžírsko, Nigéria, Kamerun, Chile, Ekvádor

3. kôš (AFC a CONCACAF): Japonsko, Irán, Kórejská republika, Austrália, USA, Mexiko, Kostarika, Honduras

4. kôš (UEFA): Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Anglicko, Grécko, Taliansko, Holandsko, Portugalsko, Rusko, Francúzsko

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali