Futbal-MSF14: Aj "čierne hviezdy" môžu žiariť v Brazílii – profil, vizitka

Futbal-MSF14: Aj "čierne hviezdy" môžu žiariť v Brazílii – profil, vizitka

Bratislava 8. júna (TASR) – Najväčšie šance z pätice tímov, ktoré vyšle na futbalový šampionát africký kontinent, dávajú odborníci “čiernym hviezdam” z Ghany. Jej hráči mali na dosah historický úspech už pred štyrmi rokmi na MS v Juhoafrickej republike. Mohli sa stať prvým africkým tímom, ktorý by sa prebojoval medzi štyri najlepšie tímy sveta. V predĺžení dramatického štvrťfinále proti Uruguaju však Asamoah Gyan nepremenil pokutový kop, ktorý rozhodcovia nariadili po ruke Luisa Suareza na bránkovej čiare.

“Doteraz ma to mrzí, nemohol som riadne spávať ešte niekoľko týždňov potom,” povedal Gyan.

Ghanu však nešťastný moment vyburcoval k ešte lepším výkonom. V kvalifikácii vyradila afrického šampióna z roku 2012 Zambiu a potom si v dvojzápasovej baráži poradila aj s Egyptom. Presvedčivé bolo najmä ich domáce víťazstvo 6:1, po ktorom tréner Kwesi Appiah vyhlásil: “Ak budeme hrať tak, ako dnes, na svetovom šampionáte môžeme zdolať aj Brazíliu či Argentínu”. Ich šance na úspech sa zvýšili po návrate Michaela Essiena a Kevina-Princa Boatenga, ktorí pôvodne zanechali reprezentačnú kariéru v roku 2011. Práve Essien bol ústrednou postavou dvojzápasu proti Egyptu.

V útoku by sa mal postarať o góly Gyan, ktorý je s 39 gólmi najlepším strelcom národného tímu. Medzi opory budú patriť aj skúsení harcovníci Kwadwo Asamoah, Sulley Muntari a Dede Ayew. Slabinou Ghany bude hra obrannej formácie, kde Afričanom budú chýbať skúsenosti i kvalita, ktoré predtým zabezpečovali John Mensah s Isaacom Vorsahom. Nejasná je aj voľba brankára. Fatau Dauda síce odchytal väčšinu kvalifikačných zápasov, ale svoju pozíciu stratil pre nedostatok odohratých zápasov v domácej súťaži.

Reklama

GHANA:

rozloha: 238.537 km2

Reklama

počet obyvateľov: 25,366 miliónov

HDP: 1550 USD na jedného obyvateľa

riadiaci orgán: Ghanská futbalová asociácia

rok založenia: 1957

web: www.ghanafa.org

Reklama

dresy: biele

prezývka národného tímu: “Black Stars” (Čierne hviezdy)

účasti na MS: 3 x (2006, 2010, 2014)

najväčšie úspechy: štvrťfinále na MS 2010, osemfinále na MS 2006, 4 x majster Afriky (1963, 1965, 1978, 1982)

postavenie v rebríčku FIFA (k 5 júnu 2014): 37. miesto

Reklama

tréner: Akwasi Appiah, Gha. (od apríla 2012)

postup na MS: víťaz baráže v africkej kvalifikácii nad Egyptom

najznámejší hráči: Kwadwo Asamoah (Juventus Turín), Kevin-Prince Boateng (Schalke 04), Andre Ayew (Olympique Marseille), Michael Essien (AC Miláno)

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali