Finančný výbor odobril novelu Ministerstva financií,ktorá má znížiť administratívnu záťaž malých a stredných podnikov

Finančný výbor odobril novelu Ministerstva financií,ktorá má znížiť administratívnu záťaž malých a stredných podnikov

Bratislava 5. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Podpora malých a stredných podnikov (MSP), znižovanie administratívneho zaťaženia daňovníkov či podpora automobilového priemyslu. To sú hlavné ciele rozsiahleho návrhu zákona o dani z príjmov z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý vo štvrtok odobril parlamentný finančný výbor

Na snímke minister financií Ladislav Kamenický

Právnou normou sa má zaviesť definícia mikrodaňovníka a s ňou súvisiace zmeny v zdaňovaní tejto skupiny, taktiež sa majú upraviť podmienky odpočtu daňovej straty.

Reklama

Cieľom návrhu je i podpora malých a stredných podnikov. “Na základe analýzy zjednodušenia výpočtu základu dane pre malé a stredné podniky sa zavádzajú atraktívnejšie podmienky na odpočet daňovej straty. Dochádza k zrušeniu rovnomernosti odpočtu daňovej straty a k predĺženiu lehoty na jej odpočet,” priblížilo MF SR. Okrem toho sa má prijatím právnej normy zvýšiť hranica na platenie preddavkov u fyzických aj právnických osôb z 2500 na 5000 eur. “Zároveň sa výrazným spôsobom zjednodušuje výpočet poslednej známej daňovej povinnosti, od ktorej závisí povinnosť platenia preddavkov, pričom táto sa bude počítať výlučne zo základu dane z príjmov z podnikania alebo z inej samostatne zárobkovej činnosti, zníženej o daňovú stratu,” vysvetlilo ministerstvo.

Ďalšou oblasťou je znižovanie administratívneho zaťaženia daňovníkov. MF SR navrhuje zavedenie automatickej registrácie správcom dane, zjednodušiť sa majú aj podmienky na zahrnovanie do základu dane pri výdavkoch, ktoré sú súčasťou základu dane až po zaplatení. Znížiť sa má aj administratívna náročnosť pri zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti. Rezort financií navrhuje rozšírenie oslobodenia od dane pre vymedzené druhy nepeňažných príjmov a zavedenie možnosti zamestnávateľovi vystaviť a doručiť zamestnancovi po vzájomnej dohode vymedzené druhy dokladov elektronickou formou. Zrušiť sa má aj povinnosť pre zamestnanca každoročne do konca januára podpisovať vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu.

Reklama

Upraviť sa má aj oblasť platenia preddavkov na daň z príjmov. Zvýšiť sa má hranica na povinnosť platenia preddavkov a zjednodušiť sa má výpočet poslednej známej daňovej povinnosti. Zjednodušiť sa má aj spôsob platenia preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti v prípade neexistencie zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane. Rezort financií navrhuje aj zjednotenie lehoty na vyrovnanie preddavkov na daň, platených do lehoty na podanie daňového priznania novovzniknutého daňovníka s ostatnými daňovníkmi.

Návrh zákona obsahuje aj opatrenia zamerané na podporu automobilového priemyslu. Zaviesť sa má nová odpisová skupina na elektromobily. “Cieľom je zvýšiť motiváciu podnikateľského sektora na obstaranie elektromobilu s cieľom podpory nízkoemisnej, respektíve bezemisnej formy dopravy,” priblížilo MF SR.

Návrhom zákona sa má zvýšiť suma oslobodeného nepeňažného plnenia zamestnanca z dôvodu zabezpečenia ubytovania. Zvýšiť sa má aj podpora podnikového výskumu a vývoja prostredníctvom odpočtu (výdavkov) nákladov vynaložených na výskum a vývoj.
Prijatie návrhu má mať pozitívne sociálne vplyvy na zamestnancov. Daňovo oslobodený príspevok na dopravu má podľa MF SR viac pokryť náklady spojené s cestovaním zamestnancov do práce a zároveň zabezpečiť čo najefektívnejšie využívanie autobusov zo strany zamestnávateľa na dopravu pracovníkov. Po novom sa má zvýšiť aj príspevok zamestnávateľa na ubytovanie na 100 eur.

Oslobodený od dane má byť aj príspevok zo sociálneho fondu na preventívnu zdravotnú starostlivosť nad rámec zákona. “Ide o pozitívne vnímané opatrenie, ktorým zamestnávateľ podporí účasť zamestnancov na preventívnych zdravotných prehliadkach a efektívnym a účinným spôsobom bude u zamestnancov podporovať ochranu ich zdravia a prevenciu pred rôznymi civilizačnými ochoreniami,” zdôvodnilo MF SR.

Zmeny majú začať platiť od 1. januára 2020, niektoré však až od roku 2021.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:34

Polícia odvolala pátranie po dvoch 17-ročných chovankyniach Centra pre deti a rodiny Semeteš vo Vysokej nad Kysucou (okres Čadca). Selinu a Luisu Halmové našli a sú v poriadku. Po nezvestných tínedžerkách polícia pátrala po tom, čo 4. mája opustili centrum pre deti a rodiny a nepodali o sebe žiadne informácie.

15:33

Slovenský dvojkajak v zložení Katarína Pecsuková, Dagmar Čulenová obsadil v A-finále K2 na 500 m na úvodnom podujatí Svetového pohára v Szegede deviate miesto. Mužská kádvojka v zostave Csaba Zalka, Adam Botek skončila v B-finále štvrtá rovnako ako Denis Myšák v K1 na 500 m. Obe lode celkovo klasifikovali na 13. priečke. Dvojkajak Milan Dörner, Ákos Gacsal finišoval v C-finále ôsmy, celkovo bol 26.

15:31

Rodičov, ktorí odkladajú peniaze svojim deťom na budúcnosť, na Slovensku aj v Českej republike pribúda. Počet investujúcich rodičov na Slovensku stúpol za jeden rok až o 84 %, pričom v susednom Česku išlo o 51-percentný nárast, vyplýva to zo štatistík investičnej platformy Portu.

15:16

Organizátori Eurovízie vyradili v sobotu holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže. Len niekoľko hodín pred jej finále tak reagovali na sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

15:14

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

14:46

Spoločnosť Starlink dodávajúca satelity, ktorú vlastní spoločnosť SpaceX, v sobotu varovala pred zhoršenými službami zapríčinenými najväčšou geomagnetickou búrkou za posledných dvadsať rokov, ktorá je spôsobená slnečnou aktivitou.

14:03

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených.

14:02

Slovenská reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Dagmar Čulenová obsadila v A-finále K1 na 1000 m na úvodnom podujatí Svetového pohára v Szegede ôsme miesto. Bianka Sidová vyhrala B-finále a celkovo ju klasifikovali na 10. priečke. Deblkanoisti Peter Kizek s Eduardom Strýčkom dopádlovali v B-finále na šiestej pozícii, v konečnom účtovaní boli 15.

14:02

Jeden muž zahynul a ďalší utrpel zranenia pri ukrajinskom dronovom útoku, ktorého terčom bol zaparkovaný kamión v pohraničnej obci ležiacej v ruskej Belgorodskej oblasti. Povedal to v sobotu gubernátor tejto oblasti Viačeslav Gladkov

14:00

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 3. kola dvojhry na antukovom turnaji ATP v Ríme. V sobotnom zápase zdolal 30. nasadeného Španiela Alejandra Davidovicha Fokinu 7:6 (4), 6:4.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali