Festival politickej piesne Pohoda má nástupcu. Festival Grape

Festival politickej piesne Pohoda má nástupcu. Festival Grape

Piešťany 14. augusta 2017 (HSP/Foto:facebook)

 

Cez víkend sa skončil na piešťanskom letisku ôsmy ročník hudobného festivalu Grape, ktorého hlavným mediálnym partnerom bol denník SME. Rovnako ako na festivale Pohoda nechýbali ideologické besedy, či priame vstupy v správach RTVS. Viac tu

Festival Grape

Medzi hudobnými vystúpeniami sa na festivale diskutovalo o nenávistných prejavoch na internete. Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová a jej zástupca Jakub Filo, prečítali niekoľko vulgárnych e-mailov, ktoré novinári bežne dostávajú. “Čitatelia často argumentujú tým, že ide o ich názor. Ale ak o niekom poviete, že je špinavá presstitutka, tak to nie je názor,” uviedla šéfredaktorka SME počas diskusie o hatespeech (nenávistné prejavy) na festivale Grape v Piešťanoch.

Reklama

Grape je síce apolitický festival, no reaguje na nenávistné prúdy, ktoré sa šíria v spoločnosti.

Na ne poukázala umelecká inštalácia Fatal Error výtvarníka Aleša Vojtáška. Na festivale si tak návštevníci mohli pozrieť napríklad dobytčie vozne, v akých počas druhej svetovej vojny nacisti deportovali ľudí do koncentračných táborov. Podľa Vojtáška sa nedokážeme zmieriť so strachom z cudzincov a inakosti.

Reklama

„Keď čítam správy na internete a prezerám si názory ľudí v diskusiách, zostávam zhrozený. Pred rokom boli xenofóbne, rasistické vyjadrenia v menšine, dnes sú bežnou vecou a šíria ich často mladí ľudia,“ hovorí Vojtášek.

Pre dospievajúcich návštevníkov Grapu preto pripravil zážitok, ktorý mal byť zhrnutím najväčších chýb ľudstva. Nazval to príznačne Fatal Error – Smrteľná chyba. Jej základom sú dva vlakové vozne v akých sa prepravoval dobytok a židia. V jednom vozni sa na stene premietajú desivé zábery Ku Ku Klux klanu, v druhom vozni sa na kusy plachty zas premietajú zábery Hlinkovej gardy. Vojtášek tým chcel upozorniť na najhoršie chyby v dejinách ľudstva.

Jeden zo zakladateľov festivalu Ján Trstenský priblížil pre denník SME, aký boj musel festival zvádzať vo svojich začiatkoch s Ivanom Lexom: „Chceli sme ho mať pri vinohradoch, podľa toho sme ho aj nazvali Grape. Priestor pri Pezinku sa nám veľmi páčil, výhodné bolo, že bol blízko Bratislavy, ale nie zas úplne v meste. Dohodli sme sa vtedy s jazdeckým areálom Rozálka, mali sme to vymyslené tak, aby sme ľudí príliš nerušili, pódiá sme otočili opačným smerom. Povolenie sme najprv aj dostali, ale majiteľ Ivan Lexa to nakoniec neschválil. Nám to dosť sťažilo situáciu, stalo sa to krátko pred festivalom, v apríli. Mali sme už uzavreté zmluvy s umelcami. Nikto s nami nediskutoval, dokonca sme sa to nedozvedeli ani priamo od Lexu, iba cez sprostredkovateľa“, posťažoval sa zakladateľ festivalu, ktorý si nesúhlas Ivana Lexu, aby mu pod oknami prebiehal hudobný festival, vysvetlil ako útok na naše prozápadne smerovanie.

V skutočnosti konanie festivalu zastavilo mesto Pezinok, na pozemku ktorého sa mal festival konať, práve z ohľadom na obavy riaditeľa stajní Rozálka, že hluk z podujatia by rušil 120 koní ustajnených v tomto zariadení.

Na festivale vystúpil aj český raper Vladimír Brož, podľa ktorého „náckovia“ možno zmizli z ulíc, ale dostali sa do hláv celej spoločnosti. Znepokojuje ho aj devalvácia pohľadu na prezidenta Havla. „Zrazu som si uvedomil, že ak sa niekto hlási k Havlovi, začnú ho označovať za pravdoláskara a berie sa to ako urážka“.

Reklama

„Nežná revolúcia sa reinterpretovala cez spiklenecké teórie, že to samozrejme zorganizovali ľudia, ktorí z toho majú finančný prospech, a že to všetko bolo dávno dohodnuté. Že Havel bol, samozrejme, napojený na Rusko alebo na CIA“, s čím raper Vladimír nesúhlasí.

Súčasný prezident Miloš Zeman je podľa neho zlým prezidentom, lebo uráža pražskú kaviareň a mobilizuje ľudí z dedín proti utečencom.

Na festivale vystúpili ešte skupiny Two Door Cinema Club (GB), Moderat (DE), Tom Odell (UK), The Naked And Famous (NZ), Metronomy (UK) a ďalší zahraniční interpreti, ktorí zrejme netušia že poslúžili ako podmaz pre ideologickú indoktrináciu mládeže.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali