Exgenerál Šándor k odstaveniu Zemana: Choroba vrchného veliteľa Ozbrojených síl ČR nás nijako neohrozuje

Exgenerál Šándor k odstaveniu Zemana: Choroba vrchného veliteľa Ozbrojených síl ČR nás nijako neohrozuje

Bratislava 21. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

 

Vzhľadom na zdravotný stav prezidenta Miloša Zemana sa mnohí snažia o to, aby ho zbavili výkonu jeho funkcie. Niektorí dokonca argumentujú tým, že sa tak musí stať preto, aby armáda nebola bez vrchného veliteľa. Tieto pripomienky, ale pobavili spravodajského generála vo výslužbe a bezpečnostného analytika Andora Sándora, ktorý sa k nim vyjadril na sieti

spravodajský generál vo výslužbe a bezpečnostný analytik Andor Sándor
Na snímke spravodajský generál vo výslužbe a bezpečnostný analytik Andor Sándor

Podľa Sándora ozbrojené sily v Česku rozhodne bezhranične nezávisia na svojom vrchnom veliteľovi a dodáva, že úloha prezidenta je značne obmedzená. Aj napriek tomu ale niektorí trvajú na tom, že by mal Zeman svoje právomoci odovzdať iným ústavným činiteľom, a to kvôli nebezpečenstvu vyplývajúcemu z vákua vo funkcii vrchného veliteľa vojsk.

Reklama

Týmto slovám sa, ale generál vo výslužbe Andor Šándor s chuťou zasmial. A hneď sa mu vybavila jedna veta, o ktorú sa okrem iného podelil na svojom Facebooku.

“Politici radi panikária, je to náhrada za úspech, ‘tak nejako trefne znela poznámka v kultovom Áno, pán minister. Choroba vrchného veliteľa Ozbrojených síl ČR nás nijako neohrozuje. Pri všetkej úcte sa úlohy prezidenta obmedzujú na vymenovanie ministra obrany, náčelníka generálneho štábu a vymenovanie generálov. To je všetko,” napísal na svojom profile na sociálnych sieťach.

Reklama

 

Podľa jeho slov teda v súčasnosti zažívame zbytočnú paniku presne takého razenia.

 

Reakcia na sociálnej sieti

Keď Šándor svoj pohľad na vec zverejnil, dočkal sa mnohých ohlasov. Ľudia mu napríklad ďakovali za vysvetlenie, zatiaľ čo iní poukázali na prípady, že ním spomínaný “citát je kúzelný”.

Reklama

“Pán Sándor, kandidujete na prezidenta, najvyšší čas, aby ste dohliadal nad tým bordelom,” zaznelo tiež.

Avšak, ľudia sa vyjadrovali aj k súčasnému kriku okolo prezidentovho zdravia.

“Je komické, že sa o zdravie prezidenta najviac zaujímajú tí, ktorí ho nevolili a najradšej by ho videli pod zemou …” myslí si.

Okrem iného sa v diskusii pod príspevkom objavila aj zmienka o tom, že premiér Andrej Babiš pomerne umiernene hovorí o tom, že by sa malo na vývoj prezidentovho stavu počkať niekoľko týždňov.

“Andy, to nie je panikárenie. Babiš správne hovorí, že mu máme dať šancu do decembra. To len tí nenávistní všetci štváči Fisher, Vystrčil, spol. s mainstreamovými médiami vidia korisť na svoj dohľad!” napísal jeden používateľ a narážal tým na to, že na rýchle odstavenie prezidenta tlačia vlastne len senátori na čele s Milošom Vystrčilom.

Reklama

O úlohe Andreja Babiša sa, ale Šándor vyslovil vo svojom ďalšom príspevku a vyzerá to, že podľa neho zase tak zodpovedná nie je.

“Aktuálne hrdinstvo premiéra Babiša voči kancelárii prezidenta a jeho vedeniu, by mohlo byť vzorom zásadových občianskych postojov,” myslí si.

V neposlednom rade v komentároch padla zmienka aj o vyjadrení Ústrednej vojenskej nemocnice k zdravotnému stavu prezidenta, ktorého základom bolo tvrdenie, že prognóza prezidentovho stavu je “veľmi neistá”. Ľudia si však stoja za tým, že táto formulácia o “neistom” vývoji je bežnou súčasťou žargónu lekárov, ktorí sa z mnohých dôvodov v oficiálnej komunikácii vyhýbajú jasnejším prognózam.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali