Europoslanci k smernici o Afričanoch. Sulík: “Je to sebabičovanie západnej spoločnosti za jej historické hriechy”. Záborská: “Podporujem, aby sa všetky členské štáty, ktorých sa to týka, vyrovnali so svojou koloniálnou minulosťo”

Europoslanci k smernici o Afričanoch. Sulík: “Je to sebabičovanie západnej spoločnosti za jej historické hriechy”. Záborská: “Podporujem, aby sa všetky členské štáty, ktorých sa to týka, vyrovnali so svojou koloniálnou minulosťo”

Bratislava/Štrasburg 1. apríla 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Minulý týždeň Európsky parlament (EP) odsúhlasil uznesenie o základných právach ľudí afrického pôvodu v Európe, kde sa okrem iného píše, že parlament vyzýva členské štáty, aby zaistili bezpečné a legálne cesty pre migrantov, utečencov a žiadateľov o azyl na vstup do EÚ. Uznesenie tiež s veľkým dôrazom upozorňuje na problematiku “afrofóbie” a údajnej diskriminácie Afričanov, či na odškodňovanie krívd z čias kolonizácie. Hlavné správy preto oslovili slovenských zástupcov v EP, aby vyjadrili svoj postoj k danému dokumentu

Na snímke predseda strany SaS Richard Sulík

EP týmto uznesením žiada členské štáty a inštitúcie EÚ, aby uznali, že ľudia afrického pôvodu sú predovšetkým terčom rasizmu, diskriminácie a xenofóbie a vo všeobecnosti rozdielneho uplatňovania ľudských a základných práv, čo sa rovná štrukturálnemu rasizmu, a že ako jednotlivci aj ako skupina majú nárok na ochranu pred týmito nerovnosťami okrem iného aj prostredníctvom pozitívnych opatrení na podporu a plné a rovnocenné uplatňovanie ich práv (viac v článku).

Reklama

 

Sulík: Odsudzujem rasizmus, no nesúhlasím s formou tejto správy

Reklama

Eurposlanec Richard Sulík (SaS), pre HS vysvetlil, že predmetné uznesenie (2018/2899) pochádza z výboru pre občianske slobody. “Zrejme aj kvôli predvolebnej atmosfére zvolili jeho autori z ľavicového spektra ostrejšiu formu,” ozrejmil.

Sulík v tejto súvislosti vyhlásil, že odsudzuje všetky formy rasizmu a je presvedčený, že “rasové predsudky nemajú v civilizovanej spoločnosti miesto”.

“Nesúhlasím však s formou správy, ktorá de facto vytvára podkategórie rasizmu (“afrofóbia”), a je skôr sebabičovaním západnej spoločnosti za jej historické hriechy, než skutočným príspevkom k riešeniu problémov rasovo motivovaných činov.”

Líder SaS, ktorý už skôr oznámil, že v blížiacich sa voľbách do EP sa ako kandidát nezúčastní kvôli plnému sústredeniu an slovenskú parlamentnú politiku, pripomenul, že hlasoval ako jediný slovenský europoslanec proti prijatiu tejto správy.

“Za jej hlavný nedostatok považujem trestuhodné opomínanie, že zatiaľ čo kolonializmus, otrokárstvo, či nútené práce boli v histórii častými javmi pozorovateľnými naprieč kultúrami, západná spoločnosť bola jediná, ktorá od nich sama upustila, a vymohla zákaz týchto barbarských praktík a zavedenie konceptu všeobecných ľudských práv na celom svete,” dodal v stanovisku pre HS Richard Sulík.

Reklama

 

Záborská: Ľudská dôstojnosť sa vzťahuje na každého človeka, pretože všetci sme Božie deti

Europoslankyňa Anna Záborská – bývalá členka KDH, ktorá nedávno predstavila svoju novú stranu Kresťanská únia, k smernici pre HS uviedla že ide o iniciatívne uznesenie, ktoré navrhol britský labouristický poslanec Claude Moraes, ktorý je predsedom výboru pre občianske slobody, právo a vnútorné veci.

“On sám má indický pôvod, jeho rodičia sú indickí katolíci, ktorí sa usídlili v Spojenom kráľovstve. Po celý život sa venuje témam ľudských práv a predpokladám, že to ho viedlo aj k tejto iniciatíve,” vysvetlila Záborská.

K jej osobnému názoru na smernicu o Afričanoch odpovedala: “Ako ľudia sme si rovní vo svojej dôstojnosti bez ohľadu na pôvod a farbu pleti. Tento základný kresťanský princíp musí byť dodržiavaný v celej EÚ.”

Reklama

Myslím si, že je dobre, keď si neustále pripomíname, že ľudská dôstojnosť sa vzťahuje na každého človeka, pretože všetci sme Božie deti. Rovnako podporujem aj to, aby sa všetky členské štáty, ktorých sa to týka, vyrovnali so svojou koloniálnou minulosťou,” uviedla poslankyňa EP, ktorá sa o hlasy voličov bude uchádzať aj v tohtoročných eurovoľbách.

 

Podržte sa!

K uzneseniu bola na Slovensku kritická strana ĽSNS. Predstavitelia strany k rezolúcii zverejnili video, kde tvrdia, že Bruselu vadí, že černosi v Európe nie sú dostatočne zastúpení v politike, v médiách, že ich deti majú horšie známky v školách a že nemajú všetci vlastné domy a byty.

“Europarlament preto schválil vytvorenie nových miliardových eurofondov na výstavbu domov pre černochov v Európe a na vytvorenie legálnych ciest pre ďalších imigrantov z Afriky,” upozornili.

“A čo je najhoršie, za toto uznesenie hlasovali aj slovenskí europoslanci. Je naozaj najvyšší čas týchto zradcov z europarlamentu vyhodiť,” uvádzajú poslanci ĽSNS.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali