Erb nového arcibiskupa Jonáša Maxima odkazuje aj na jeho mníšsky život

Erb nového arcibiskupa Jonáša Maxima odkazuje aj na jeho mníšsky život

Prešov 19. januára  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Veronika Mihaliková)

 

Erb novovymenovaného prešovského arcibiskupa metropolitu Jonáša Maxima odkazuje aj na jeho mníšsky život. Jeho súčasťou je aj erb Prešovskej archieparchie, na ktorej čele bude stáť. Biskupskú vysviacku prijme 27. januára v Prešove. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič

Jonáš Maxim
Na snímke prešovský arcibiskup Jonáš Maxim

“Základom erbu je štvrtený štít. V prvom a štvrtom striebornom poli sa nachádza erb Prešovskej archieparchie. V druhom a treťom modrom poli sa nachádzajú jeho osobné heraldické symboly. Zlatá váza a trojica rastlín má pôvod v erbe biskupa Manuela Olšavského, ktorý tiež pochádzal z Oľšavice, rodnej obce vladyku Jonáša. Táto nádoba a tri z nej vyrastajúce ruže sú symbolom Presvätej Bohorodičky,” povedal Pavlišinovič.

Reklama

Ako pokračoval, zlatý studitský kríž pripomína, že nositeľ erbu žil 20 rokov mníšsky život v monastieri tohto rádu v Unive. Štít je položený na červenej, zlatom podšitej mantiji, ktorá je spolu s mitrou byzantského typu, zlatým biskupským žezlom a dvojramenným krížom odznakom hodnosti arcibiskupov gréckokatolíckej cirkvi.

Jeho biskupským heslom sú slová zo svätého Písma: “U Pána je spása.” (Jon 2, 10) “Pozerajúc na seba samého ako na človeka, vidím, že som veľmi obmedzený, úbohý so svojimi slabosťami a jediný, na koho sa chcem spoliehať, je Boh, prameň každého dobra, každej dobrej činnosti a teda aj spásy ako takej,” povedal k významu svojho biskupského hesla vladyka-nominant Jonáš.

Reklama

Autorom erbu je Miroslav Glejtek, ktorý pôsobí na Katedre histórie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Okrem viacerých členstiev v rôznych heraldických komisiách je od roku 2008 menovaný aj za heraldického konzultora Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru Konferencie biskupov Slovenska.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:02

Rusko chcelo zničiť vojenskú pomoc Ukrajine, útok plánovalo na nemeckom území. V piatok to na tlačovej konferencii s českým ministrom vnútra vyhlásila nemecká ministerka Nancy Faeserová.

15:00

V apríli tohto roku bolo na Slovensku vyhlásených 22 konkurzov na majetok podnikateľských subjektov a nebola povolená žiadna reštrukturalizácia. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF). V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom počet konkurzov klesol o 43,59 % (z 39 na 22) a počet reštrukturalizácií (0) zostal nezmenený. V medziročnom porovnaní počet konkurzov klesol o 18,52 % (z 27 na 22) a počet reštrukturalizácií (0) takisto zostal nezmenený.

14:30

Svetové ceny potravín zaznamenali v apríli rast druhý mesiac po sebe. Za celkovým rastom cien je najmä rast cien mäsa a čiastočne olejov a obilnín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

14:25

Slovenský reprezentant v streľbe Juraj Tužinský nepostúpil na podujatí Svetového pohára v azerbajdžanskom Baku do finále disciplíny vzduchová pištoľ 10 m. V kvalifikácii nastrieľal 581 bodov a obsadil 12. miesto. Do finále postúpilo osem najlepších.

14:19

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. “Táto škodlivá kybernetická kampaň poukazuje na pokračujúce nezodpovedné správanie Ruska v kybernetickom priestore, keďže sa zameriava na demokratické inštitúcie, vládne subjekty a poskytovateľov kritickej infraštruktúry v celej Európskej únii aj mimo nej,” píše sa vo vyhlásení EÚ.

14:14

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka (ECB), spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura. Plánom je počas dvoch rokov pripraviť a schváliť potrebnú legislatívu, pravidlá fungovania, prípravu infraštruktúry a výber poskytovateľov. Na konci tohto obdobia sa rozhodne, či a kedy tento projekt postúpi do finálnej fázy. V aktuálnom blogu na to poukázal výkonný riaditeľ úseku platobných systémov a peňažnej hotovosti Národnej banky Slovenska (NBS) Dušan Jurčák.

14:13

Pri spustení výstavby tunela Karpaty v masíve Malých Karpát by mohol pomôcť nedávno prijatý zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T. Uviedol to vo štvrtok (2. 5.) vo videu na sociálnej sieti minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD). Dodal, že ak bude projekt zaradený medzi strategické investície, nie je vylúčené, že by sa mohlo s výstavbou tunela začať ešte do konca volebného obdobia.

14:06

Pred pätnástimi rokmi Maďarsko upustilo od svojej jednostrannej a izolovanej hospodárskej politiky a otvorením sa Východu postavilo do popredia maďarské záujmy, vyhlásil v piatok maďarský minister financií Mihály Varga.

14:06

Polícia v piatok vnikla do priestorov parížskej univerzity Sciences Po, aby zo vstupnej haly vyhnala desiatky študentov protestujúcich proti vojne v Pásme Gazy.

14:05

Miera nezamestnanosti v eurozóne zotrvala v marci na úrovni z predchádzajúcich štyroch mesiacov a naďalej sa tak drží na historickom minime. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

14:01

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali